viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Escola Valenciana ofereix projeccions de qualitat i en valencià als centres educatius

La introducció del cinema en valencià a l’escola i a les agendes culturals dels ajuntaments fomenta l’ús social del valencià.

Serveis Audiovisuals d’Escola Valenciana: 96 347 27 83 / cinema@fev.org

La normalització de la llengua comença a l’escola amb els programes d’ensenyament en valencià. Escola Valenciana és conscient de la importància del cinema per afavorir l’ús social del valencià i, per aquesta raó, posa a l’abast de les escoles i dels ajuntaments un catàleg amb dèsset pel·lícules adreçades a tots els cicles educatius, que van acompanyades de la corresponent guia didàctica a fi de treballar els continguts audiovisuals a l’aula.

Cinema a l’escola

La sopa de pedres, Els superherois, Mascotes i Lion, són alguns dels títols que es poden trobar en la 14a edició del programa Cinema a l’escola d’Escola Valenciana. Les xifres de participació dels tres darrers anys en aquest programa revelen un increment considerable, gràcies al compromís dels ajuntaments i de les escoles que han introduït el cinema en valencià com a eina pedagògica i proposta cultural amb la qual les xiquetes i els xiquets aprenen mentre gaudeixen. Així, en la passada edició, que comprén el curs 2016 – 2017, van participar un total de 73.000 alumnes de 52 poblacions. Aquestes dades suposen un increment de més de 8.000 teleespectadors i 14 municipis respecte de les xifres de 2014 – 2015, moment que coincideix amb l’orfandat de mitjans de comunicació públics.

Enguany, l’entitat cívica espera superar aquest èxit arribant a més escoles i als ajuntaments que vulguen contribuir a la normalització de la llengua amb la introducció de cinema en valencià en les agendes culturals i entre els continguts escolars.

El projecte ‘Cinema a l’Escola’ s’adreça als centres educatius per oferir un material pedagògic amb el qual tractar el llenguatge audiovisual a classe. Les dèsset pel·lícules que proposa Escola Valenciana tenen com a denominador comú la qualitat: «Sempre triem títols amb una forta càrrega emocional i social, que puguen sorprendre, agradar, entretenir, divertir, entusiasmar el nostre alumnat. Mentre visualitzem una pel·lícula aprenem a identificar els diferents gèneres cinematogràfics, analitzem els personatges, les accions i les emocions, treballem la història a l’aula, el llenguatge audiovisual… La nostra entitat aposta per l’educació en valors i el valencià com a llengua vehicular en l’ensenyament. Així, tractem que el repertori de pel·lícules que formen part del catàleg de cinema en valencià s’adeqüen a aquests paràmetres», ha assenyalat la coordinadora del projecte, Laura Font.

Nou catàleg de ‘Cinema a l’Escola’

El regal de la Molly Monstre i La sopa de pedres són les dues pel·lícules que Escola Valenciana presenta als xiquets i xiquetes d’educació infantil 3 anys. Per a l’alumnat d’Infantil 5 anys, els Serveis Audiovisuals d’Escola Valenciana plantegen El gat sense por i per a 1r i 2n cicle de Primària la proposta se centra en les aventures de Red en Angry Birds. La Pel·lícula i les divertides proeses de dos amics despistats en Dos col·legues al rescat.

Quant al segon cicle de Primària, els títols que presenta el catàleg són Buscant la Dory, un film que parla del viatge de Dory, un peix amb amnèsia, que recorre la costa de Califòrnia a la recerca de la seua família, i  Els superherois, que narra la història d’un mecànic d’un parc d’atraccions que s’enfronta a un malvat l’objectiu del qual és destruir la ciutat. Mascotes, la pel·lícula recomanada per al segon i el tercer cicle de Primària, se centra en les malifetes dels animals quan es queden sols a casa. L’adaptació al cinema de l’obra d’Antoine de Saint-Exupéry, El Petit Príncep, la tendra història La vida d’en Carabassó, i les místiques vivències dels dos protagonistes de Your name, són les propostes adreçades al tercer cicle de Primària.

Les apostes cinematogràfiques d’Escola Valenciana per a l’ESO són: Lion, Gràcies patró La llum d’Elna. Quan nosaltres érem refugiats. Aquesta última pel·lícula es troba contextualitzada en l’estiu de 1942, un període històric en el qual el nazisme domina gairebé tot el continent. Als refugiats republicans se’ls han ajuntat jueus, gitanos i comunistes que malviuen en els camps d’internament, presoners del govern de Vichy. La llum d’Elna narra la història d’Elisabet, al capdavant de la Maternitat d’Elna, que s’encarrega de rescatar les embarassades dels camps perquè puguen donar a llum en condicions dignes i els procura una feina i un futur.

Per a l’ESO i Batxillerat, l’entitat cívica ha volgut comptar amb La propera pell, dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo, que ha rebut nombrosos premis (Goya a la millor actriu de repartiment, Emma Suárez; Premi Gaudí a la millor pel·lícula, millor guió i millor actriu –Emma Suárez–, així com el Premi  Sant Jordi a la millor pel·lícula espanyola, entre d’altres).

Els joves de Batxillerat també podran gaudir de la comèdia romàntica de Dídac Cervera, Mil coses que faria per tu, i d’Estiu de 1993, el debut en la direcció de Carla Simón, que parteix de la seua història: l’estiu que la va marcar quan als sis anys es quedà òrfena i se’n va a viure amb  els seus oncles i la seua cosina, que aleshores  passaran a ser els seus  pares i la seua germana.

Últimas noticias

Contenido relacionado