Escola Valenciana participarà en els actes commemoratius del 85 aniversari de les Normes de Castelló

L’entitat cívica anima la ciutadania a participar en les activitats previstes per commemorar les Normes de Castelló.

AVL

Col·lectius per la Llengua i la Cultura Castelló – Escola Valenciana forma part de la plataforma cívica Castelló per la Llengua, la vintena d’entitats, partits i sindicats de Castelló de la Plana que any rere any organitzen els actes commemoratius de les Normes de Castelló des de l’any 2011.

«Sense senyal, no sense veu: volem ja À Punt i TV3!» és el lema que acompanyarà els actes d’enguany per commemorar el 85 aniversari de les Normes de Castelló, l’adopció del sistema ortogràfic unitari per al valencià. Els mitjans de comunicació són imprescindibles per assolir la normalització de la llengua. Per aquesta raó, enguany, els actes giraran entorn de la reivindicació d’un espai comunicatiu propi, amb l’obertura immediata de les emissions de la ràdio i la televisió À Punt Mèdia i la recuperació del senyal de TV3, Catalunya Ràdio i IB3.

Dissabte 16 de desembre

Els actes centrals de la commemoració tindran lloc dissabte 16 de desembre de 2017 a la Plaça de les Aules. La diada començarà a les 11 hores amb la ja consolidada «fira d’entitats», que combina les paradetes informatives de més de 30 col·lectius amb activitats adreçades, sobretot, als infants: tallers de cultura popular amb la Muixeranga de la Plana i el ball de dimonis Botafocs, animació infantil amb l’Esplai Pentecosta i l’escoleta La Lluna, i contacontes a càrrec de Contaclown. Més endavant, a les 14 hores tindrà lloc un dinar popular seguit de l’actuació de la Rondalla Primer de Maig a les 16 hores.

Finalment, a les 18 hores arribarà el tram reivindicatiu de la jornada, amb una concentració a la mateixa Plaça de les Aules, amb l’actuació de la Conlloga-Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Cullera. Posteriorment ens traslladarem a la Casa Matutano, seu de la signatura de les «Normes» un 21 de desembre de 1932, per a llegir el manifest de la convocatòria.

Actes previs

Prèviament, el dimecres 13 de desembre, a les 19’30 hores a la sala d’actes de la Casa dels Caragols, tindrà lloc una conferència d’Andreu Casero, professor de periodisme de la Universitat Jaume I, sobre «La llengua i l’espai de comunicació en l’era de Facebook i Twitter». L’acte el coorganitzem Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l’IEC i el presentarà i moderarà Violeta Tena, periodista d’El Temps i vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencians.

A més, algunes entitats integrants de Castelló per la Llengua han preparat actes commemoratius propis. Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç.

- Advertisement -
CatalanSpanish