Desarticulat el grup de “llances”, especialitzat en el robatori d’habitatges habitats, més actiu a Espanya

Han sigut detinguts els seus 11 integrants, inclosos els receptadors dels objectes sostrets, havent-se recuperat gran quantitat de joies i aparells electrònics i informàtics

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació SIRIUX, ha desarticulat un grup criminal perfectament organitzat i especialitzat en el robatori d’habitatges habitats, detenint als seus 11 integrants, concretament 7 xilens, 2 colombians, 1 marroquí i una espanyola, entre els quals s’inclouen els encarregats de recepcionar i donar eixida posteriorment als objectes sostrets, fet de gran rellevància en aquesta operació.

La investigació es va iniciar el mes d’abril passat, en detectar-se un considerable augment d’aquest tipus de robatoris en províncies com Madrid i Segòvia, tots ells amb un mateix modus operandi, corresponent-se el mateix a l’activitat pròpia dels coneguts com a “llances” xilens, delinqüents especialitzats en el robatori d’habitatges habitats, la qual cosa comporta una gran alarma social a causa de la situació personal i emocional en la qual queden les víctimes.

Després de l’anàlisi de tots els indicis obtinguts en els escenaris dels robatoris, els investigadors es van centrar en l’activitat d’un grup format principalment per persones d’origen xilé, establit en la Comunitat de Madrid.

Aquest grup estava format tant per persones amb un arrelament mínim al nostre país, residint temporalment en aquest, com per persones que el seu únic objectiu era traslladar-se a Espanya per a dur a terme una intensa campanya de robatoris i tornar de nou al seu país.

“Pisos okupes” per a allotjar-se
Una altra característica a destacar d’aquest grup criminal, era que els seus components residien principalment en “pisos okupes”, els quals eren buscats i oferits per una súbdita espanyola que donava així cobertura al grup mentre aquests romanien a Espanya, sense utilitzar d’aquesta manera cap establiment hoteler ni pis de lloguer, la qual cosa complicava sobre manera la labor policial en aquesta investigació.

Sempre actuaven un mínim de tres persones, produint-se rotacions dins del grup a l’hora de dur a terme els robatoris i canviant els diferents rols dins d’aquest, com eren l’elecció dels objectius, vigilàncies i el transport dels efectes sostrets, així com la seua posterior venda.

També cal ressenyar que, gràcies a la col·laboració amb les Autoritats de Xile, s’ha aconseguit esbrinar la identitat real dels detinguts, ja que alguns d’ells ja havien sigut identificats en altres països com França i Itàlia per fets similars, comptant sempre amb documentació falsificada.

S’han dut a terme un total de 7 registres en els municipis de Madrid i Getafe, arribant-se a recuperar centenars de peces de joieria i aparells electrònics, els quals estan sent reconeguts pels seus legítims propietaris, així com dues pistoles simulades i gran varietat d’eines per a cometre els robatoris.

Diverses vies d’encobriment
En aquesta investigació s’ha pogut esbrinar la destinació final de la majoria dels efectes sostrets que, depenent d’en què consistien, se’ls donava una destinació o un altre.

En el que a joies es refereix, eren enviades al país d’origen dels detinguts, ocultes en maletes, per via aèria, encara que una bona part d’aquestes també eren entregades en un establiment de Compre Or situat a Madrid capital, sense cap mena de registre ni control administratiu.

D’altra banda, els efectes consistents en aparells electrònics o informàtics eren recepcionats per una persona de nacionalitat marroquina que es feia càrrec de la majoria d’ells i que, posteriorment venia, la qual també ha sigut detinguda.

L’operació ha sigut duta a terme pel Grup de Delinqüència Organitzada de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil i per les Unitats Orgàniques de Policia Judicial de les Comandàncies de Segòvia i Madrid, tot això coordinat pel Jutjat de 1a Instància i Instrucció núm. 5 de Segòvia, que ha decretat presó per a tots els detinguts.

Publicitat