Esperant als gegants

La Comunitat Valenciana és terra caracteritzada per molts i molt bons costums, gastronomies i maneres particulars de viure la vida. També la seua història i mites han estat reconeguts per tot arreu. És l’exemple de dos gegants del futbol nacional, que a hores d’ara passen una situació molt semblant i que des de fa ja uns anys es troben a l’ombra de les competicions més importants.

Dos gegants històrics que es mantenen vius gràcies a la massa que els venera, i que incondicionalment s’esforcen per tornar-los el vigor i força necessària per a veure’ls en el seu màxim esplendor. Tot i els esforços d’aquesta massa incondicional, els dos gegants segueixen patint la mandra d’haver estat tant de temps a l’ombra del codonyer. Tot i els crits de suport dels incondicionals, la consciència dels gegants, aquella que ordena des de dins la seua voluntat, segueix sense reaccionar a l’aldarull que, des de fora, vol fer-los despertar.

Tots dos gegants van nàixer l’any 1922 i van aconseguir créixer fins a arribar a estar entre els més grans dels mites de l’edèn del futbol. Nombrosos encontres marquen la història d’un gegant i altre. El darrer d’aquests encontres a pols es va viure la temporada 1981-82 a l’Estadi Castalia. El gegant ‘albinegre’ rebia a casa el gegant ‘blanc-i-blau’ en un xoc de gegants de Primera Divisió, i que a la fi es van endur els visitants.

CD Castellón y Hércules CF es veurien les cares per darrera vegada en la màxima competició del futbol espanyol aquell 27 de febrer de 1982.

Des d’aquella batalla èpica tot han estat decepcions i embolics particulars de cadascun dels gegants. Això sí, amb certa semblança totes dos trajectòries. Mentrestant, la massa incondicional continuava aportant tot l’alè que podia. I els gegants se l’empassaven sense tan sols ni digerir-lo. Any rere any la mandra s’ha apoderat dels gegants. Així, la força dels gegants es perdia i l’alè de la massa es començava a diluir.

Però la massa no oblida la grandesa dels gegants als quals venera. Aquesta temporada, els dos grans han rebut una nova consciència que els guie per la bona senda. L’Hércules ha cobrat consciència constructiva, que no es veu reflectida al terreny de joc, però si al suport de la massa, que segueix acudint (5200 abonats a l’Hércules CF) però que tan sols ha vist guanyar a l’equip dos dels darrers 7 partits de lliga del grup tercer de la Segona Divisió B. Per la seua part, l’afició ‘albinegra’ ha batut rècords aquesta temporada, sumant un nombre d’abonaments de quasi 10000, molts mes que la majoria d’equips professionals espanyols. Tot i la força que dona un exèrcit d’aquesta magnitud, l’equip continua sense convèncer ningú. Es troba a la quarta plaça del grup tercer de la Tercera Divisió, amb tres victòries, tres empats i una derrota a casa. No ha estat el millor inici de lliga per a un equip que ha reforçat totes les línies amb jugadors de renom.

Dos aficions que encara esperen el despertar dels gegants que CD Castellón i Hércules CF van arribar a ser i que, per voluntat dels seus seguidors, devien haver mantenir. Veurem si la nova consciència adquirida pels dos gegants comença per encaminar-se a sortir de l’ombra de codonyer.

*Manuel Gil és Cap d’Esports d’Actualitat Valenciana

CatalanSpanish