El govern declara l’Estat d’Alarma per a Madrid i altres 8 ciutats

Illa ha assegurat que Ayuso ha decidit no fer res

El Ministre de Sanitat Salvat Illa i el Ministre de Justícia Fernando Grande-Marlaska han comparegut després del Consell de Ministres extraordinari per a comunicar la declaració de l’Estat d’Alarma per a les ciutats de Fuenlabrada, Parla, Alcobendas, Torrejón de Ardoz, Madrid, Getafe, Leganés i Móstoles. Alcalá de Henares, que ha reduït la incidència acumulada per davall dels 500 casos, queda fora, enfront de la setmana passada.

El Ministre Salvador Illa ha insistit a recalcar les llargues negociacions amb el govern de la Comunitat de Madrid i que després de la garrotada judicial d’ahir per part del TSJM se li va donar un últim termini a la presidenta autonòmica: “Ayuso ha decidit no fer res”.

A diferència de la declaració de l’Estat d’Alarma del 14 de març de 2020, ara es preveu que les mesures entren en vigor de la forma més immediata possible: això es farà mitjançant la seua publicació immediata en el BOE, ja que sense aquest tràmit no es pot considerar una llei en vigor,

Aquest declaració es fa el mateix dia en què centenars de madrilenys tenien previst abandonar la capital amb motiu del pont del 12 d’octubre, previst en tota Espanya excepte per a la Comunitat Valenciana que hui celebra la seua festivitat autonòmica.

Per a això hi ha mobilitzats més de 8000 agents de cossos i seguretat de l’Estat, els qui vetlaren pel compliment de les mesures aprovades, que són exactament les mateixes que hi havia proposades per la Comunitat de Madrid, però necessiten de la declaració de l’Estat d’Alarma per a poder sobrepassar el dret a la lliure mobilitat.

Aquestes són les mesures aprovades:

 • Restricció de l’entrada i l’eixida dels municipis, excepte per a aquells desplaçaments justificats producte de motius de treball, sanitaros, legals i judicials, d’educació, per retorn al lloc de residència habitual, assistència a persones dependents, a entitats financeres o per altres motius de causa o força major.
 • La circulació per carreteres que travessen els municipis serà possible, sempre que tinga origen i destinació fora d’aquests.
 • Serà possible la circulació de persones residents dins dels municipis, sempre que es respecten les mesures de protecció individual i col·lectiva establides per les autoritats sanitàries.
 • Reducció de les reunions socials i familiars a un màxim de sis persones. Excepte en el cas de convivents.
 • Suspensió de l’activitat als parcs infantils d’ús públic.
 • Els establiments d’hostaleria i restauració i de jocs i apostes tancaran a les 23.00 hores (excepte lliurament de menjar a domicili). No podran acceptar l’accés de clients després de les 22.00 hores.
 • L’aforament màxim serà d’un màxim del 50% en especio interiors i del 60% en espais exteriors. El consum en les barres no està permés i l’ocupació màxima serà de sis persones per taula.
 • En les instal·lacions esportives, l’aforament es limita al 50% en espais interiors i del 60% en exteriors.
 • La pràctica esportiva en grups disminueix a un màxim de sis persones.
 • L’aforament màxim en els llocs de culte serà d’un terç. En les vetles podrà haver-hi 15 persones en espais a l’aire lliure o deu en tancats. La participació en la comitiva per a en enterrament o comiat per a les cremacions es restringeix a un màxim de 15 persones.
 • En les acadèmies, autoescoles i centres privats d’ensenyament no reglades, l’aforament màxim serà d’un 50%.
CatalanSpanish