Sánchez decretarà el divendres el tercer Estat d’Alarma de la història

Després d'un Consell de Ministres extraordinari el president anunciarà la declaració de l'Estat d'Alarma a Madrid.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha convocat un Consell de Ministres extraordinari este divendres per a decretar l’estat d’alarma en la Comunitat de Madrid davant l’avanç de la pandèmia.

Al seu retorn d’Alger, Sánchez ha plantejat a la presidenta de la comunitat tres opcions en dos converses telefòniques: que la comunitat organitze mesures especials en matèria de salut pública, que la sol·licite al Govern o que siga Moncloa qui la impose sense necessitat d’una sol·licitud prèvia. Isabel Díaz Ayuso, per part seua, ha demanat temps, un termini que expirarà el divendres durant el Consell de Ministres.

Moncloa respon així a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid d’alçar el confinament perimetral i altres mesures restrictives contra la COVID-19 que fins al dijous s’aplicaven en la comunitat sota ordre del Ministeri de Sanitat. Però en qualsevol cas, des de Moncloa insisteixen que esta alternativa suposaria un canvi del mecanisme legal, però no de les mesures que fins ara estaven en vigor.

Es tracta de la tercera declaració de l’Estat d’Alarma a Espanya: el primer es va fer el desembre de 2010 per a normalitzar el servei públic de transport aeri. El segon es va declarar el 14 de març de 2020 per la crisi sanitària del coronavirus i va durar fins al 21 de juny de 2020.

Des de l’Executiu fa dies que estan advertint de la “preocupant” situació que travessa Madrid i Sánchez ja havia avisat que “tots els instruments i mesures estan sobre la taula”, mentre que la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, cerca el pacte de mesures “assenyades i justes i ponderades” i s’oposa a qualsevol fórmula de confinament.

La garrotada judicial a l’estratègia del Govern a Madrid ha sumit en la incertesa als milions d’habitants que no podien eixir dels seus municipis al matí i a la nit han recuperat la llibertat de moviments. Ayuso, que ha mantingut les limitacions de la mobilitat en 45 zones bàsiques de salut, ha instat als madrilenys a no abandonar la comunitat davant la proximitat del pont del pilar, una recomanació en la qual coincideixen Sanitat i l’alcalde de la capital.

CatalanSpanish