jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Estivella recuperarà una part oculta de la Cisterna Nova

Maria Josep Amigó: «Les actuacions previstes permetran reformar aquesta instal·lació hidràulica tan arrelada a la localitat per dinamitzar-la com a patrimoni urbà»

El municipi d’Estivella ha iniciat els procediments administratius per escometre tasques de consolidació i recuperació d’una part, ara oculta, de la Nova Cisterna, que permeta la dinamització patrimonial d’aquesta instal·lació hídrica. Unes actuacions per a les quals es comptarà amb els recursos econòmics procedents de la Diputació de València, tal i com ha traslladat l’alcalde d’Estivella, Rafael Meteu, a la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, durant la recent visita efectuada a aquest municipi del Camp de Morvedre per a conèixer de primera mà les inversions realitzades amb els recursos provincials, a la qual també va assistir el regidor Francesc Mateu.

Maria Josep Amigó ha valorat la importància d’escometre aquest tipus d’actuacions, perquè «poder reformar un patrimoni i mostrar a tots els veïns i visitants el funcionament d’aquesta infraestructura hidràulica tan arrelada a la localitat és una actuació que cal posar en valor». És per això, la vicepresidenta ha reivindicat «l’aposta per l’autonomia municipal» realitzada per part de la Diputació de València, «perquè cada equip de govern puga valorar quina és la realitat del seu municipi i invertir els recursos en aquells projectes que resulten necessaris i contribueixen a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i els atractius locals», ha subratllat Maria Josep Amigó.

En concret, la Cisterna Nova d’Estivella resulta una gran bassa subterrània finançada en 1854 per part del poble amb l’objectiu d’abastir-se d’aigua, la qual va substituir una instal·lació semblant datada cronològicament ja en el segle XVI. Una construcció que actualment sols té com a part visible una caseta, rematada per una teulada, amb accés a una escala que baixa fins a la pila i l’aixeta de la bassa, on antigament s’omplien d’aigua les marraixes i els cànters. La bassa ocupa tot el perímetre de la plaça i està constituïda per dues zones diferenciades separades per dos grans arcs de mig punt. L’entrada a la bassa es feia a través d’una claraboia per la qual s’accedia directament a l’interior i que servia per a netejar-la. De la mateixa manera, també presenta una entrada de la sèquia de Pau, que era la que abocava l’aigua a la bassa per a omplir-la.

Aquesta construcció dedicada a l’aigua va tenir vigència fins entrat el segle XX, ja que no solament servia per a emmagatzemar-la, sinó també per a refrescar-la. Va estar rehabilitada l’any 1998 i ara, amb els recursos disponibles dels diferents programes engegats per part de la Diputació de València, es pretén ampliar l’àrea visible de la cisterna perquè aquesta continue sent un destacat element del patrimoni urbà.

En aquest sentit, l’alcalde d’Estivella, Rafael Mateu, ha explicat que amb l’execució de les actuacions previstes «s’aconseguirà consolidar el sostre i els murs més deteriorats d’aquesta construcció hidràulica, a més de recuperar la zona posterior de la cisterna, aquella no visible i que alberga el dipòsit, el qual s’estén al llarg i ample de tota la plaça». Alhora, Mateu s’ha mostrat convençut que aquest projecte, en el seu conjunt, «ens permetrà a tots els veïns i veïnes d’Estivella i els seus visitants reconèixer el nostre patrimoni i retrobar als nostres avantpassats i les seues formes de vida», ha apuntat l’alcalde.

Últimas noticias

Contenido relacionado