```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Estudien la relació entre l’addició dels videojocs i la inadaptació escolar en adolescents

L'11,9% del grup de 64 adolescents de Castelló participants en l'estudi va presentar un ús problemàtic dels videojocs i tenia una actitud negativa cap a l'escola i els professors més alta que la resta dels seus companys

Un equip d’investigadors dels Departaments en Medicina i Ciències de l’Educació de la Universitat CEU Cardenal Herrera a Castelló ha analitzat la relació entre l’addicció als videojocs i la inadaptació escolar en un grup d’adolescents de la província.

L’estudi s’ha realitzat sota la direcció del professor de Medicina Gonzalo Haro, investigador principal del Grup TXP i psiquiatre de l’Àrea de Salut Mental del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, i la doctora en Psicologia, codirectora del projecte i professora de Ciències de l’Educació Mabel Marí. Els resultats s’han presentat en l’III Congrés Mundial de Patologia Dual, que ha reunit a Madrid a experts internacionals sobre la relació entre addicions i trastorns mentals.

Segons destaquen els professors de la CEU UCH autors de l’estudi, s’estima que entre el 9 i el 23% dels adolescents espanyols usa videojocs diàriament. Un ús que es converteix en problemàtic quan genera una dependència psicològica, és a dir, quan condueix a comportaments d’evasió dels problemes, canvis d’humor, pèrdua d’autocontrol o problemes d’atenció”. En aquestes situacions, s’han realitzat ja estudis sobre la vinculació d’aquesta addicció als videojocs amb problemes d’ansietat, depressió i baixa autoestima, però també amb els mals resultats acadèmics.

“Centrant-nos en aquest últim aspecte escolar –destaca el professor Gonzalo Haro- hem realitzat, amb el Departament de Ciències de l’Educació de la CEU UCH, un estudi sobre un total de 64 adolescents de 14 i 17 anys d’un institut de Castelló. L’objectiu ha sigut avaluar les dimensions psicopatològiques i adaptatives de la seua conducta en relació amb el seu grau d’ús de videojocs, emprant diversos test validats internacionalment”.

Actitud negativa cap a escola i professors

L’11,9% dels estudiants castellonencs participants en aquest estudi ha presentat un ús problemàtic dels videojocs. I aquest mateix grup ha sigut el que tenia una actitud negativa més alta cap a l’escola i cap als professors. També una major inadaptació escolar, en comparació amb el 88,1% restant, que no presentava problemes amb l’ús dels videojocs. “En la nostra mostra, aquestes situacions d’actitud negativa i dolenta adaptació escolar han sigut més rellevants que la depressió, l’ansietat o la baixa autoestima, registrades en altres estudis sobre adolescents amb addicció als videojocs”, assenyala la professora del Departament de Ciències de l’Educació de la CEU UCH Mabel Marí.

Segons afig Marí, codirectora de l’estudi, “els resultats que hem obtingut mostren la necessitat de conéixer millor les variables psicològiques relacionades amb l’ús problemàtic dels videojocs, com a possible origen de patologies duals o trastorns mentals derivats de l’addicció. Aquesta serà, sens dubte, la millor forma per a poder desenvolupar programes de prevenció de l’abús dels videojocs i els seus problemes associats”.

Equip transversal

L’equip investigador, que acaba de presentar aquests resultats en el Congrés Mundial de Patologia Dual, ha estat integrat pels estudiants dels Graus en Educació Elisa Fernández, Alicia Guinot, Fabiola López Romero, Elena Machi i María Esteve; la doctora Ana Benito, psicòloga clínica de la Unitat de Salut Mental de Torrent; i la investigadora del Grup TXP Francisca Castellano, tots ells sota la direcció dels professors de la CEU UCH Gonzalo Haro, coordinador de l’Àrea de Patologia Dual de l’Hospital Provincial de Castelló, i la professora Mabel Marí. L’estudi ha sigut cofinançat per la CEU UCH i la Fundació d’Investigació de l’Hospital Provincial de Castelló.

Últimas noticias

Contenido relacionado