Estudien unir la recerca del finançament PSPV i Bloc amb la del PP

Els grups parlamentaris de Les Corts Valencianes estudien incloure la recerca del finançament electoral del PSPV i el Bloc de 2007 en la comissió de recerca aprovada en 2016 sobre el finançament del PP d’aquest mateix any, que està pendent d’engegar-se.
Els portaveus de tots els grups parlamentaris s’han mostrat partidaris d’unificar aquestes recerques i donar-los celeritat, encara que des de Compromís han rebutjat que això supose deixar de costat la comissió de recerca sobre l’Operació Taula, del cas Imelsa, aprovada i pendent també d’engegar-se.

Aquesta última comissió i la del suposat finançament il·legal del PP estan a l’espera que finalitze alguna de les comissions de recerca obertes en Les Corts, ja que, per acord de la Junta de Portaveus, es va establir que no hi hauria més de deu comissions de recerca simultànies.

Des de Ciutadans, es planteja una nova comissió sobre el suposat finançament irregular del PSPV i el Bloc durant la campanya electoral de 2007, mentre que Podem ha registrat una altra proposta “més completa” que demana unir aquesta recerca a la ja aprovada per als comptes del PP.

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, s’ha mostrat favorable a conjuminar aquestes comissions, encara que ha demanat “celeritat” perquè aquesta recerca es realitze “com més prompte millor” i ha assenyalat que qualsevol solució passa pel diàleg i la voluntat política dels grups.

El portaveu de Podem, Antonio Estany, també ha valorat aquesta opció, però ha indicat que la qüestió ara és negociar amb la resta de grups perquè l’altra comissió pendent, la del cas Taula, no es quede fos en aquesta legislatura.

Estany ha avançat que mantindran reunions amb el PSPV i el Bloc per conéixer les explicacions d’aquests partits sobre el seu finançament i les mesures que estan prenent, i veure si aconsegueixen arribar a un enteniment sobre el qual ha passat i que es prenguen les responsabilitats pertinents.

Des del PPCV, el seu portaveu, Isabel Bonig, s’ha mostrat a favor d’ampliar l’objecte de la comissió sobre el finançament del PP per incloure al PSPV i al Bloc i ha assegurat que es tracta d’una qüestió política que es pot solucionar amb un acord de la Junta de Portaveus.
Ha dit que espera que hi haja voluntat per part de tots els grups, perquè no vol pensar que el PSPV i el Bloc hagen dit que si a investigar el seu finançament “sabent que la comissió no es podria tramitar en aquesta legislatura”, ja que això, ha dit, seria “enganyar als valencians”.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha afirmat que la voluntat del PSPV és que hi haja comissió i celeritat, però ha defensat que es faça de manera “ordenada” i “correctament”, ja que de moment “solament manegem informacions periodístiques” i si la comissió s’iniciés demà no sabria a qui citar, ha dit.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, s’ha mostrat a favor que “s’investigue tot”, i ha rebutjat que l’aprovació d’aquesta comissió “servisca d’excusa” per no investigar la contractació de la Generalitat amb la trama investigada en el marc de l’Operació Taula, del cas Imelsa. EFE