Etnologia organitza una vetllada amb narracions orals al voltant de tres fogueres

«Al caliu de les paraules» reunirà aquest proper dissabte contistes com Vicent Cortés, Llorenç Giménez o Eva Andújar per narrar històries i contes curts que serviran per rememorar una tradició d’arrelament popular

El Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha organitzat per al proper dissabte, 3 de febrer, la celebració d’una trobada-revetla popular nocturna: Al caliu de les paraules. Un esdeveniment ideat per a gaudir de la festiva i variada narrativa valenciana de tradició oral. Contes i històries al voltant de tres fogueres, escenaris fets a la mesura humana de l’art de cantar i escoltar, en què el regal de la paraula contada i cantada de l’hivern es rememorarà com es antany.

Amb aquesta iniciativa, el Museu Valencià d’Etnologia recupera una activitat popular i, alhora, rica des del punt de vista antropològic. A les 21:00 hores s’obriran els accessos al museu. Posteriorment es realitzarà un sopar de pa i porta i s’iniciaran contades simultànies en tres fogueres diferents ubicades als patis del mateix Museu Valencià d’Etnologia. Més tard, el museu oferirà un ressopó comú, amb mistela i pastetes. I al voltant de la mitja nit tindrà lloc una contada general de contes curts, curtíssims, amb narradors professionals i els assistents que desitgen participar.

En l’acte prendran part els contistes Vicent Cortés, creador del cicle Al Calor de las Palabras de Xelva, així com Llorenç Giménez i Eva Andújar, els quals distingiran els assistents amb diferents contes, romanços de tradició oral valenciana, brindis i cançons festives.
L’accés i participació en l’acte resultarà totalment lliure i gratuït fins completar l’aforament. Les entrades es poden recollir al vestíbul del Museu Valencià d’Etnologia.

Una tradició popular

El fet de contar històries, contes i acudits, esdevé de molt abans de la popularització dels monòlegs, actualment amb gran predicament a la televisió i els teatres. Des de sempre, al voltant de la llar, els majors han contat històries i contes tradicionals als més menuts i també entre adults.

Es tracta d’històries menudes, fantàstiques o quotidianes, relats humorístics i crítics, quasi sempre pegats a la vida quotidiana del món rural, que servien per congregar els veïns i veïnes de les localitats al voltant d’una foguera durant les festivitats (sants i santes) dels mesos de gener i febrer, especialment a les zones de muntanya i de secà.

CatalanSpanish