viernes, 26 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Eva Alcón aposta per una ciència amb perspectiva de gènere

Alcón: «Perquè és una ciència de major qualitat, amb més talent i que beneficia el conjunt de la societat»

La rectora de la Universitat Jaume i delegada de la Presidència de Crue per a Polítiques d’Igualtat, Eva Alcón, ha participat en el col·loqui «Ciència i innovació amb perspectiva de gènere. Claus per a avançar» organitzat per l’Observatori de Dones, Ciència i Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació. L’acte ha sigut inaugurat per la vicepresidenta primera del Govern i ministra de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo, i clausurat pel ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque.

Alcón ha defensat la incorporació de la perspectiva de gènere en la investigació «perquè una ciència inclusiva és una ciència de major qualitat, amb més talent i que beneficia el conjunt de la societat». En la seua intervenció, la delegada de Crue-Igualtat ha exposat que, en la seua opinió, «qualsevol estudi pot i ha de realitzar-se des de la perspectiva de gènere en totes les fases de la investigació», des del plantejament del problema, a les hipòtesis, l’elecció de la mostra, les tècniques a utilitzar i fins i tot la difusió de resultats. La rectora de l’UJI ha compartit col·loqui amb Irene Rioboo, Statiscal Officer en Eurostat, i Marta Macho Stadler, professora de la Universitat del País Basc.

Segons ha explicat la rectora, «aquesta manera d’entendre la ciència aporta una visió més completa davant de la parcialitat de la ciència actual. Perquè la ciència, en totes les seues manifestacions, està al servei de la humanitat, i la humanitat està formada per homes i dones». Com a exemple ha citat les ciències de la salut, on les particularitats de tots dos sexes s’han de tenir en compte a l’hora d’abordar tractaments o analitzar simptomatologies.

A més, amb la COVID-19 també s’ha evidenciat la falta de visibilitat de les dones en aquesta matèria i s’han engrandit bretxes de gènere que encara no s’havien tancat, com la de les cures, segons ha expressat durant la seua intervenció.

Malgrat aquesta situació, Alcón ha reconegut que en els últims anys s’han produït avanços tant en la presència de dones en els àmbits de la investigació, la innovació i la ciència com en les investigacions amb perspectiva de gènere. No obstant això, ha assenyalat que encara queda molt per fer, especialment en àmbits com les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeries i Matemàtiques).

En aquest sentit, la delegada de Crue-Igualtat ha apuntat, per exemple, que el percentatge de dones científiques està lluny d’assolir el 50% que proposa l’Estratègia de l’Espai Europeu d’Investigació per a 2030 o que el percentatge de dones que treballen en sectors d’alta i mitjana-alta tecnologia descendeix al 26%.

Sobre aquesta qüestió, ha assegurat que, precisament ara, «estem en un moment crític per a trencar la bretxa de gènere en les STEM, perquè la societat postcovid vindrà marcada per la digitalització, el desenvolupament de l’automatització i la intel·ligència artificial». I, davant aquest context, la delegada de Crue-Igualtat ha insistit que «es destruiran ocupacions, se’n crearan d’altres i això afectarà de manera diferent dones i homes, per la qual cosa reduir la bretxa de gènere en les STEM no és només una qüestió de justícia social, sinó un tema d’eficiència econòmica».

Amb l’objectiu d’avançar cap a una ciència, una investigació i una innovació més igualitària, la rectora Eva Alcón ha enumerat com a «tasques fonamentals» introduir la formació i docència amb perspectiva de gènere en tots els àmbits de l’ensenyament; eliminar la bretxa de gènere en les STEM; trencar els sostres de vidre i visibilitzar els lideratges femenins i avançar en conciliació corresponsable.

Últimas noticias

Contenido relacionado