L’exgerent de FGV manifesta que la seguretat no era la seua comesa

L’exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Marisa Gracia, ha assegurat avui davant la jutgessa instructora de l’accident de metre de València de 2006 que la seguretat ferroviària en Metrovalencia no era la seua comesa i que no parava esment a qüestions del dia en aquesta matèria si no tenien importància perquè delegava.

Gracia ha declarat aquest dijous davant la jutgessa d’instrucció número 21 de València, i solament ha respost a les preguntes de la seua defensa, segons ha informat EFE l’advocat de l’Associació de Víctimes de l’Accident del Metre del 3 de juliol de 2006 (AVM3J), Vicente Baeza.
L’exgerent de FGV en el moment en el qual es va produir l’accident de metre, el 3 de juliol de 2006, en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides, ha assenyalat davant la jutgessa que no es preocupava per la seguretat, ja que no era la seua comesa.
Ha manifestat així mateix, segons les mateixes fonts, que no acudia a les reunions del comité de seguretat, que presidia, per ser un òrgan consultiu, encara que ha precisat que li passava qüestions però si no eren d’importància, no els parava esment.
Gracia ha assegurat a més que delegava funcions en el comité, i que mai es va negar quan li van demanar partides pressupostàries per a qüestions de seguretat.
La presidenta de l’Associació de Víctimes de l’Accident del Metre del 3 de juliol de 2006 (AVM3J), Rosa Garrot, ha manifestat a EFE després de conéixer les declaracions de Gracia que l’exgerent era la “màxima responsable de l’entitat” i tenia encomanades tasques de representació, gerència i coordinació pel que, al seu judici, no pot al·legar ni excusar-se en què no portava temes de seguretat.
Segons Garrot, l’exgerent havia d’estar al corrent dels temes que es debatien, i considera que pel seu càrrec “era coneixedora” del risc de la línia i tenia capacitat de prendre decisions quant a “evitar, millorar i preveure els riscos”, i d’ella depenia a més “prendre l’última decisió com a gerent quant a mesures de seguretat”.
Avui també ha declarat davant la jutgessa, en qualitat de testimoni per les defenses dels acusats, el sotsdirector de la línia 1 de Metrovalencia el dia que va ocórrer l’accident, qui ha assegurat que mai es va detectar cap incident i que no hi havia motius de preocupació perquè no s’havia arreplegat cap queixa per excés de velocitat en la línia.
El sotsdirector ha assenyalat així mateix que l’accident va ser causat per un fet puntual i excepcional, ja que no hi havia denúncies prèvies de problemes en el tram en el qual es va produir el sinistre ni gens que cridara l’atenció en matèria de seguretat.

CatalanSpanish