Conselleria i Ajuntament de Meliana es coordinen per a exhumar les fosses 120 i 147 de Paterna

Pérez Garijo ha assenyalat que l'objectiu "és exhumar totes les fosses de la Comunitat i retornar la dignitat a la democràcia perquè esta siga plena".

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i l’alcalde de Meliana, Josep Riera, s’han reunit amb familiars de les víctimes de les fosses 120 i 147 del cementeri de Paterna, trobada en la qual s’han exposat les diferents possibilitats de coordinació i col·laboració “per a iniciar les tasques d’exhumació com més prompte millor”, ha afirmat la consellera.

A la reunió també han assistit membres de la corporació municipal. La consellera ha traslladat als familiars de les víctimes el treball que s’està fent des de la conselleria, així com les possibilitats per a exhumar les fosses, “una tasca de memòria, justícia i reparació en la qual estem avançant i per a la qual és imprescindible la col·laboració entre totes les administracions implicades”.

Pérez Garijo ha assenyalat que, en estos moments, es troba en exposició pública l’ordre de subvencions, a la qual podran acollir-se tant associacions com ajuntaments, “per a permetre recuperar als familiars les restes dels seus éssers estimats víctimes del franquisme i donar-los un enterrament digne”.

“Convocarem subvencions i també exhumarem directament des de la conselleria”, ha afegit Pérez Garijo. L’alcalde de Meliana, Josep Riera, ha explicat que, en este procés, “hem fet l’acompanyament i seguiment per a aconseguir l’objectiu final que és recuperar els cossos dels seus familiars, per a poder descansar i reparar un fet que és de dignitat humana fer-lo”.

La fossa 120 del cementeri de Paterna alberga probablement els cossos de 13 persones, la majoria de Meliana, una de València, una de Toledo i un de Massamagrell, mentre que en la 147 hi ha un sol cos.

Els familiars de les víctimes, constituïts ja en associació, han reclamat la subvenció, i preparat el projecte d’exhumació, identificació i inhumació.