15:03 - sábado, 2 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Un expert que va ajudar a combatre el ciberatac global adverteix d’una nova onada de virus

Un expert informàtic conegut com a “MalwareTech”, que va ajudar a limitar l’abast del ciberatac global que va afectar a prop de 100 països el divendres, ha alertat aquest diumenge que altres atacs similars podrien desencadenar-se de manera imminent.

Aquest britànic de 22 anys, que prefereix mantenir l’anonimat, va afirmar a la BBC que “potser no aquest cap de setmana, però amb bastant probabilitat el dilluns al matí” començarà un atac similar. “És molt important que la gent protegisca els seus sistemes ara”, va assenyalar l’informàtic, després que un programari maliciós bloquejara milers d’ordinadors el divendres en països com el Regne Unit, Espanya, França i Rússia, segons la cadena britànica.
“MalwareTech” i experts de la signatura de seguretat Proofpoint van desactivar el virus en comprar un domini d’internet amb el qual el programari tractava de comunicar-se, la qual cosa va servir com un “interruptor” per a detenir la propagació d’un “programari maliciós” que demanava un rescat econòmic per a restaurar el sistema.

Començar de zero

“Hem detingut est, però arribarà un altre i no podrem fer-ho. Hi ha molts diners en joc. No hi ha raó perquè deixen de fer-ho. No costa molt esforç modificar el codi i començar de nou”, va explicar el britànic.
Darien Huss, de la signatura Proofpoint, va coincidir que “donada l’enorme cobertura que està rebent aquest incident” en els mitjans, “probablement ja hi ha gent treballant” per a crear virus similars.

En el Regne Unit, la majoria dels nombrosos centres sanitaris que van quedar afectats pel programari maliciós van tornar a la normalitat ahir a la vesprada, segons va informar la ministra d’Interior britànica, Amber Rudd.
A Rússia, l’atac va afectar els principals bancs del país, a la companyia estatal de Ferrocarrils, a serveis de seguretat en carretera i fins i tot al ministeri d’Interior.

A Espanya, el Govern va informar que diversos ciberatacs van afectar diverses companyies nacionals, inclosa l’empresa de telecomunicacions Telefònica, mentre que fabricants com Nissan, en el Regne Unit, i Renault, a França, van informar que van ser així mateix objecte d’atacs.

104 països afectats

Segons l’empresa txeca d’antivirus Avast, una de les deu majors del món, el ciberatacs afecta ja a 104 països i s’han detectat fins a aquest diumenge més de 126.000 ordinadors danyats. Segons Jakub Kroustek, expert d’aquesta companyia, l’atac està dirigit “sobretot a Rússia, Ucraïna i Taiwan, i a Rússia es concentren el 57% dels atacs”. Europol ha indicat que es tracta d’un atac informàtic sense precedents i requerirà una recerca internacional complexa per a identificar-ho.

Últimas noticias

Contenido relacionado