sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

[:es]‘Exploradoras de la Ciencia’, para acercar a las mujeres científicas a las aulas[:ca]’Exploradores de la Ciència’, per acostar les dones científiques a les aules[:]

La iniciativa inclou quatre llibres per a Primària, ESO i Batxillerat amb informació sobre 27 científiques i un blog amb propostes didàctiques.

[:es]La Conselleria de Educación, Cultura y Deporte, con motivo de la conmemoración del Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia este 11 de febrero, acerca a las aulas de Primaria y Secundaria el proyecto ‘Exploradoras de la Ciencia’, que impulsa la Asociación Ciudadanía y Comunicación (ACICOM) con la colaboración de la Generalitat y la Diputación de València.

‘Exploradoras de la Ciencia’ pone a disposición de la comunidad educativa información y recursos sobre 27 mujeres referentes de la investigación científica actual, la mayor parte, valencianas para acompañar y reforzar las vocaciones científicas, especialmente de las niñas, y contribuir a impulsar su motivación para seguir itinerarios educativos en ciencias.

Los materiales están disponibles en dos versiones, adaptadas a diferentes edades, y en bilingüe, valenciano y castellano. Los libros se pueden descargar gratuitamente en Internet tanto en el portal Coeduca de Educación (consultar aquí), como en el web de ACICOM (consultar aquí), para leerlos o como material didáctico para el aula.

La Conselleria de Educación ha distribuido los libros en versión digital en todos los centros educativos de la Comunidad Valenciana y en papel en las bibliotecas de los CEFIRE. Y, por su parte, la Diputación de València dotará de ejemplares en papel todos los ayuntamientos de las comarcas de València y enviará el enlace de descarga de los libros en todos los centros educativos de Primaria y Secundaria.

El proyecto se compone de cuatro libros: uno, dirigido a Primaria y primer ciclo de ESO (‘Exploradoras y aventureras de la ciencia’); y otro, a segundo ciclo de ESO y Bachillerato (‘Investigadoras intrépidas’), editados cada uno en dos lenguas, valenciano y castellano. Son convertibles también en fichas separadas por cada una de las científicas, con una serie de propuestas didácticas.

27 mujeres investigadoras, gran parte de las cuales son valencianas

Una de las singularidades del proyecto radica en el hecho que la mayor parte de las científicas son valencianas o trabajan en centros de investigación y universidades valencianas. Además, también se han seleccionado investigadoras que desarrollan la carrera en tareas que para muchas niñas pueden resultar atractivas por la actualidad del campo en que se ubican. Es el caso de Soledad Antelada, responsable de la ciberseguridad de la Conferencia de Supercomputadores de los Estados Unidos de América; Nuria Oliver, especialista en inteligencia artificial; o diferentes matemáticas que trabajan en campos muy diversos.

También destaca en muchos casos la juventud de las especialistas: Maitane Alonso, una joven de 19 años, estudiante de Medicina, que ha desarrollado un método para la preservación de los alimentos; Rebecca Azulay, la única valenciana que formó parte del equipo internacional que fotografió por primera vez la sombra de un agujero negro; o Belén Franch, que ha investigado el cambio climático para la NASA.

Además, entre las 27 referentes se ha querido destacar las poblaciones de origen de las investigadoras, con el objetivo de mostrar que el talento no se concentra únicamente en las grandes ciudades. Los libros están ilustrados con atractivas imágenes adaptadas a las diferentes edades de forma que leerlos resulto fácil y atractivo.

Las autoras de los libros son las periodistas especializadas en comunicación feminista, Remei Castelló Belda i Anna Gimeno Berbegal. Las propuestas que han elaborado se distinguen otros materiales y recursos disponibles en el hecho que están confeccionadas en un formato adecuado para las diferentes edades, con más de ciento iconos, ilustraciones e imágenes, entre las cuales hay fotografías de las investigadoras en la actualidad y cuando estas tenían aproximadamente 10 años.

Para la elaboración de los libros se han seleccionado 27 mujeres de diferentes ramas de las ciencias, que están investigando o trabajando en la actualidad, a excepción de Margarita Salas, que faltó en 2019, y que se ha incorporado como un referente próximo importante.

El hecho de contar con científicas en activo y próximas (la mayor parte son del territorio valenciano) habría permitido, en caso de no haber sobrevenido la pandemia, que las investigadoras pudieran visitar las aulas porque las niñas con vocación científica pudieron conocerlas en persona. No se descarta que esto se pueda hacer realidad en un futuro a medio plazo.

Los libros se han editado en papel y en versión digital

La versión para Primaria y primer ciclo de ESO tiene una página por cada científica, con una foto actual y otra de cada investigadora cuando era pequeña. Las fotos van junto a un texto breve en el cual la investigadora habla en primera persona y explica de manera sencilla y directa como es la rama a la cual se dedica y en que consiste; qué utilidad en la vida cotidiana puede tener, o tiene, su objeto de estudio; algún detalle señalado como por ejemplo premios, y algún detalle personal o anecdótico sobre cómo llegó a ser científica, si le gustaba de pequeña o el origen de su vocación.

La versión para segundo ciclo de ESO y Bachillerato reproduce un perfil de redes sociales con información similar, pero en otro formato, con una entradilla que resume la información más destacada y una imagen relacionada con el campo científico de cada investigadora. En esta versión el texto está en tercera persona y con una redacción que imita la de una noticia e incorpora enlaces a las páginas personales y profesionales de las investigadoras.

Por otro lado, uno de los objetivos de la iniciativa también ha sido apoyar al proyecto ‘Technovation Girls Comunidad Valenciana’, un concurso internacional de emprendimiento tecnológico para niñas de 10 a 18 años, que cuenta en nuestro territorio con la participación de 1.500 niñas procedentes de 62 centros educativos, en 55 poblaciones valencianas. En 2020 el equipo valenciano de Godella y Rocafort resultó ganador en el campeonato europeo y no pudo disputar la final mundial en Silicon Valley a causa de la pandemia de COVID-19.[:ca]La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència este 11 de febrer, acosta a les aules de Primària i Secundària el projecte ‘Exploradores de la Ciència’, que impulsa l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) amb la col·laboració de la Generalitat i la Diputació de València.

‘Exploradores de la Ciència’ posa a disposició de la comunitat educativa informació i recursos sobre 27 dones referents de la investigació científica actual, la major part, valencianes per a acompanyar i reforçar les vocacions científiques, especialment de les xiquetes, i contribuir a impulsar la seua motivació per a seguir itineraris educatius en ciències.

Els materials estan disponibles en dos versions, adaptades a diferents edats, i en bilingüe, valencià i castellà. Els llibres es poden descarregar gratuïtament en Internet tant en el portal Coeduca d’Educació (consultar ací), com en el web d’ACICOM (consultar ací), per a llegir-los o com a material didàctic per a l’aula.

La Conselleria d’Educació ha distribuït els llibres en versió digital a tots els centres educatius de la Comunitat Valenciana i en paper a les biblioteques dels CEFIRE. I, per la seua banda, la Diputació de València dotarà d’exemplars en paper tots els ajuntaments de les comarques de València i enviarà l’enllaç de descàrrega dels llibres a tots els centres educatius de Primària i Secundària.

El projecte es compon de quatre llibres: un, dirigit a Primària i primer cicle d’ESO (‘Exploradores i aventureres de la ciència’); i un altre, a segon cicle d’ESO i Batxillerat (‘Investigadores intrèpides’), editats cadascun en dos llengües, valencià i castellà. Són convertibles també en fitxes separades per cadascuna de les científiques, amb una sèrie de propostes didàctiques.

27 dones investigadores, gran part de les quals són valencianes

Una de les singularitats del projecte radica en el fet que la major part de les científiques són valencianes o treballen en centres d’investigació i universitats valencianes. A més, també s’han seleccionat investigadores que desenvolupen la carrera en tasques que per a moltes xiquetes poden resultar atractives per l’actualitat del camp en què s’ubiquen. És el cas de Soledad Antelada, responsable de la ciberseguretat de la Conferència de Supercomputadors dels Estats Units d’Amèrica; Núria Oliver, especialista en intel·ligència artificial; o diferents matemàtiques que treballen en camps molt diversos.

També destaca en molts casos la joventut de les especialistes: Maitane Alonso, una jove de 19 anys, estudiant de Medicina, que ha desenvolupat un mètode per a la preservació dels aliments; Rebecca Azulay, l’única valenciana que va formar part de l’equip internacional que va fotografiar per primera vegada l’ombra d’un forat negre; o Belén Franch, que ha investigat el canvi climàtic per a la NASA.

A més, entre les 27 referents s’ha volgut destacar les poblacions d’origen de les investigadores, amb l’objectiu de mostrar que el talent no es concentra únicament en les grans ciutats. Els llibres estan il·lustrats amb atractives imatges adaptades a les diferents edats de manera que llegir-los resulte fàcil i atractiu.

Les autores dels llibres són les periodistes especialitzades en comunicació feminista, Remei Castelló Belda i Anna Gimeno Berbegal. Les propostes que han elaborat es distingeixen d’altres materials i recursos disponibles en el fet que estan confeccionades en un format adequat per a les diferents edats, amb més de cent icones, il·lustracions i imatges, entre les quals hi ha fotografies de les investigadores en l’actualitat i quan estes tenien aproximadament 10 anys.

Per a l’elaboració dels llibres s’han seleccionat 27 dones de diferents branques de les ciències, que estan investigant o treballant en l’actualitat, a excepció de Margarita Salas, que va faltar en 2019, i que s’ha incorporat com un referent pròxim important.
El fet de comptar amb científiques en actiu i pròximes (la major part són del territori valencià) hauria permés, en cas de no haver sobrevingut la pandèmia, que les investigadores pogueren visitar les aules perquè les xiquetes amb vocació científica pogueren conéixer-les en persona. No es descarta que això es puga fer realitat en un futur a mitjà termini.

Els llibres s’han editat en paper i en versió digital

La versió per a Primària i primer cicle d’ESO té una pàgina per cada científica, amb una foto actual i una altra de cada investigadora quan era menuda. Les fotos van al costat d’un text breu en el qual la investigadora parla en primera persona i explica de manera senzilla i directa com és la branca a la qual es dedica i en què consisteix; quina utilitat en la vida quotidiana pot tindre, o té, el seu objecte d’estudi; algun detall assenyalat com ara premis, i algun detall personal o anecdòtic sobre com va arribar a ser científica, si li agradava de xicoteta o l’origen de la seua vocació.

La versió per a segon cicle d’ESO i Batxillerat reprodueix un perfil de xarxes socials amb informació similar però en un altre format, amb una entradeta que resumeix la informació més destacada i una imatge relacionada amb el camp científic de cada investigadora. En esta versió el text està en tercera persona i amb una redacció que imita la d’una notícia i incorpora enllaços a les pàgines personals i professionals de les investigadores.

D’altra banda, un dels objectius de la iniciativa també ha sigut donar suport al projecte ‘Technovation Girls Comunitat Valenciana’, un concurs internacional d’emprenedoria tecnològica per a xiquetes de 10 a 18 anys, que compta al nostre territori amb la participació de 1.500 xiquetes procedents de 62 centres educatius, en 55 poblacions valencianes. En 2020 l’equip valencià de Godella i Rocafort va resultar guanyador en el campionat europeu i no va poder disputar la final mundial en Silicon Valley a causa de la pandèmia de COVID-19.[:]

Últimas noticias

Contenido relacionado