jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Oftalmòlegs de L’hospital Clínic de València recomanen extremar l’higiene en l’ús de lentilles a l’estiu

Un total de 24 pacients van ser atesos pel Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic de València -dependent de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública- per queratitis derivada d’un mal ús de les lents de contacte a l’estiu, un 24% dels quals presentava sobre-infecció bacteriana. Per això, els especialistes de l’esmentat servei aconsellen extremar les mesures d’higiene dels ulls especialment en aquesta època.

La queratitis bacteriana és una de les infeccions que solen incrementar-se en els mesos estivals degut principalment al mal ús de les lents de contacte. Es tracta d’una infecció de la còrnia provocada per bacteris, que pot ser greu si no es tracta de forma primerenca.

Tal com ha explicat Antonio Duch, cap del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic “moltes vegades de manera inconscient fem un mal ús de lents de contacte. Banyar-se amb elles posades, no desinfectar-les correctament o no llevar-les-hi per dormir és un hàbit molt estés en aquests mesos, que pot provocar casos greus d’infecció i que si no es tracten de forma primerenca, poden tenir repercussions greus per a la vista”.

Els especialistes aconsellen extremar les mesures i prestar especial atenció en banyar-se en piscines tractades amb clor i productes químics. D’aquesta manera recomanen no utilitzar lents de contacte durant el bany i substituir-les per unes ulleres de sol graduades amb un bon filtre solar.

Disminució de la visió com a possible seqüela

De vegades les queratitis produeixen una sobre-infecció bacteriana. “Si la infecció afecta a la part central de la còrnia quan aquesta es guarisca, ho farà deixant com a seqüela una disminució en la visió” ha ressaltat Antonio Duch.

“A més cal posar l’accent que existeix un tipus d’infecció molt relacionada amb l’ús de lentilles en banyar-se en rius o en piscines particulars sense bon tractament de l’aigua. Aquest tipus d’infeccions són provocades per amebes, en concret la ‘acantamoeba‘, un tipus d’infeccions corneals que són d’extrema gravetat i de molt difícil tractament” ha matisat.

Els símptomes d’alerta que poden indicar que existeix infecció són una sensació de cos estrany o sensació d’arenilla que empitjora en retirar la lentilla. “Si la infecció avança, poden aparéixer altres símptomes més greus, com la disminució de visió. Enfront d’aquests casos és recomanable que el pacient portador de lents de contacte acudisca immediatament a un servei d’urgències d’oftalmologia” ha explicat Antonio Duch.

Últimas noticias

Contenido relacionado