sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Fabra defensa que va voler liquidar Ciegsa i nega que s’usés per a “trames”

L’expresident de la Generalitat Alberto Fabra ha defensat que l’empresa pública de construcció de col·legis Ciegsa va ser “necessària i útil” i solament va voler extingir-la per reduir el cost del sector públic, i ha negat que s’utilitzés per a “trames” o “decantar més poder” en un o un altre bàndol del PP.

Fabra s’ha manifestat així en la comissió de les Corts que investiga les activitats d’aquesta empresa, en la qual també ha comparegut aquest dilluns l’exgerent d’Imelsa Marcos Benavent, qui s’ha negat a respondre a les preguntes dels diputats, que han lamentat la seua negativa en considerar que podria “posar llum” a la investigació.
L’expresident ha assegurat que no ha “fet els ulls grossos mai”, ni en Ciegsa ni en “res” i ha retret a l’actual Consell que no l’haja extingit, tal com acordà el seu govern encara que no li va donar temps a fer-ho.
Ha explicat que ho deixà “tot encaminat” per liquidar-la i s’ha preguntat si tan dolenta era “per qué han prorrogat la seua existència”, a més d’esperar que l’usen “per a pagar barracons i més coses”, malgrat que l’actual Consell la qüestionava i deia que la Conselleria podia atendre aquests serveis.

Respecte als sobrecostos de Ciegsa, Fabra ha afirmat que “els complementaris” o els “anyadits” als projectes “no se li ocorren al polític de torn”, sinó que els possibiliten les signatures dels tècnics, i ha anyadit que vol “pensar” que en Ciegsa van ser justificats i dins de la llei.
Ha negat que aquests sobrecostos vingueren motivats per la guerra interna del Partit Popular i que Ciegsa o qualsevol altra empresa pública fos utilitzada per “afavorir” a sectors del partit, i ha ressaltat que va haver-hi controls i no es detectà cap “excepció o incompliment greu” en l’empresa pública.
Segons Fabra, “s’ha demostrat que Ciegsa era absolutament necessària, i que el problema l’hagueren tingut si no hagués existit” i ha relatat que durant el seu mandat no va poder fer gairebé col·legis perquè “no hi havia diners” ni per pagar “el fonamental” i no existia ni FLA ni Pla de pagament a proveïdors.

Ha incidit que el Consell va reduir 71 ens públics en quatre anys, amb un estalvi de més de 3.250 milions, i ha explicat que aquesta reducció va ser l’únic motiu que el va dur a proposar l’extinció de Ciegsa, de manera que les seues accions passaren a l’Entitat d’Infraestructures i el Consell assumís el seu deute, a l’una que ha justificat l’ERE de l’empresa en què no tingués activitat.
L’expresident ha considerat que, “si va haver-hi qualsevol incidència” en Ciegsa, “seran els tribunals els que l’hagen de determinar” i ha apuntat que els dubtes sobre una “falta de control” en ella “no estan fundades en la realitat”, a més d’asseverar que “gràcies al PP i Ciegsa” es van construir 600 col·legis a la Comunitat.

A l’inici de la seua compareixença, Benavent ha indicat als diputats que podien fer-li les preguntes que volgueren que “no” anava a “respondre a cap” encara que si ha realitzat declaracions prèvies a preguntes dels periodistes, en les quals ha admés haver viscut “en pròpia persona” l’existència de ‘mossegades’ en Ciegsa, i que per a ell està “bastant clar” que aquestes pràctiques van existir.

En la seua opinió, se li ha citat en la comissió per la seua relació amb l’exconseller delegat de Ciegsa Máximo Caturla i ha matisat que si bé no va veure “borses” amb diners, si que va veure “diners”.
Preguntat per qui recaptava aquestes comissions, ha indicat que suposa que “cadascun tendria la seua història per veure qui cobrava i de quina forma” els “arranjaments”, i ha assenyalat que desconeix si anaven a parar al PP provincial o al PP regional.
“Jo explique la meua veritat i la meua història personal, la dels demés, ja cadascun que s’apanye, que jo ja porte bastant damunt”, ha precisat i ha assegurat que no pot quantificar els diners d’aquestes comissions perquè d’això fa “deu o dotze o tretze anys”.
Ha incidit que “cadascun” ha d’assumir la seua responsabilitat i decidir “personalment des dels seus valors” i ha anyadit que caldria preguntar-li a l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana per qué creà una empresa pública destinada a construir col·legis “si es podien construir perfectament des de l’Administració pública”.
Sobre els sobrecostos de Ciegsa, ha suposat que “els hi haurien dins de la llei” encara que una altra cosa, ha matisat, “és que tingueren sentit”.EFE

Últimas noticias

Contenido relacionado