Fabregat: “A Culla totes les pedres parlen”

El municipi de Culla és tot un referent en l'arquitectura de pedra en sec i exemple destacat en diferents estudis científics.

La tècnica constructiva de la ‘pedra en sec’ ha sigut inclosa en la llista representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, durant la reunió del comitè que se celebra aquests dies en la República de Maurici. Espanya és un dels països que participa en aquesta declaració i té en la comarca de l’Alt Maestrat, en la província de Castelló, nombroses i importants mostres d’aquestes construccions.

El municipi de Culla, amb el seu casc històric declarat Bé d’Interès Cultural i un extens terme municipal esguitat de masies i condicionat per la seua característica orografia, és tot un referent en aquest tipus arquitectura popular i exemple destacat en diferents estudis científics. L’ajuntament, conscient d’aquest enorme patrimoni històric i de la necessitat de posar-ho en valor, va sol·licitar recentment la seua catalogació per part de l’empresa ATG Enginyers, mitjançant les ajudes concedides amb per la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport. D’aquesta manera, el consistori cerca promoure la seua recuperació, conservació i protecció.

Amb els fons obtinguts ja s’han pogut catalogar 16 conjunts d’elements únics de pedra en sec, incloent àrees abancaladas que cobreixen una superfície de 50.000 m2, elements relacionats amb l’arquitectura de l’aigua com a fonts o aljubs, murs delimitadors de parcel·les i trams de paviment d’entre 30 i 150 metres cadascun.

Una vegada realitzada aquesta labor, també s’ha dut a terme la restauració de trams pavimentats de senderes, com els de el Mes de l’Alar, que van a ser restaurats seguint la tècnica tradicional i als quals solament es pot accedir a peu o en cavalleria. Aquesta emblemàtica masia és un lloc destacat dins de la rogació de Culla a Sant Joan de Penyagolosa, declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial en 2016 i que també cerca reconeixement de la Unesco dins de la candidatura ‘Camins de Penyagolosa’, impulsada per la Diputació de Castelló en col·laboració amb la Universitat Jaume I.

En paraules de l’alcalde del municipi, Víctor Fabregat, “la declaració de la ‘pedra en sec’ com a patrimoni mundial aporta un important valor afegit a Culla, amb un casc històric considerat com dels millors conjunts històric-artístics de pedra de tot l’arc mediterrani i a més comptem amb infinitat d’aquesta tècnica de construcció en els nostres quasi 120 km2 de terme municipal”. Finalment, Fabregat ha afegit que “a Culla totes les pedres parlen”, fent referència a la dita popular.

ValenciàEspañol