Facua denuncia el Festival de Les Arts per impedir l’accés amb menjar i beguda

L'associació considera que podria existir una clàusula abusiva, ja que l'activitat principal de l'esdeveniment és el desenvolupament d'un espectacle musical, no l'hoteleria, explica en un comunicat

Facua-Consumidors en Acció ha denunciat el Festival de Les Arts, que se celebra aquest divendres i dissabte en la Ciutat de Les Arts i les Ciències de València, davant la Direcció General de Comerç i Consum de la Generalitat per prohibir l’accés a les instal·lacions de l’esdeveniment amb aliments o beguda adquirits en l’exterior.

L’associació considera que podria existir una clàusula abusiva, ja que l’activitat principal de l’esdeveniment és el desenvolupament d’un espectacle musical, no l’hoteleria, explica en un comunicat.

Rovira  

Es tracta del sisé festival denunciat en 2019 per Facua per aquest motiu. En les últimes setmanes ha presentat denúncies contra els organitzadors de l’Interestel·lar Sevilla, el Tomavistas de Madrid, l’Iruña Rock Festival, el Spring Festival d’Alacant i el Palencia Sonora davant les respectives autoritats de consum de cada comunitat.

La secció de la web del Festival de Les Arts dedicada a les condicions generals de l’esdeveniment arreplega que “es denegarà l’accés o permanència en el recinte musical als usuaris que introduïsquen, porten o utilitzen qualsevol classe d’armes o d’objectes que pogueren produir els mateixos efectes, com a elements punxants, tallants, o que s’estimen perillosos per a la seguretat. Tampoc es permetrà l’entrada de menjar i beguda en el recinte musical”.

Per a l’organització, atés que la seua activitat principal és la celebració de concerts i no l’hoteleria, “es pot considerar abusiu prohibir l’accés al recinte amb menjar i beguda procedent de l’exterior”. La pàgina també arreplega que es podran adquirir aliments dins de les instal·lacions.

Facua recorda que el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris arreplega que no permetre l’entrada amb menjar i beguda de fora és una clàusula abusiva, segons l’article 82.1, que estableix com a tals totes les pràctiques que causen “un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que es deriven del contracte”.

En la mateixa línia, la Comissió de Cooperació de Consum va fixar en la seua consulta número 5 del 2000 que “han de ser considerades abusives les clàusules en les quals s’imposa al consumidor limitacions amb vista a l’adquisició dels productes sense fundar-se en circumstàncies objectives”.

L’associació recupera una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, sobre la prohibició d’entrar als cinemes amb menjar i beguda, que arreplega que “resulta irraonable entendre la limitació de la capacitat d’elecció del consumidor” i que “si es limita la possibilitat accedir a la sala en funció de la procedència dels productes i solament es poden consumir els adquirits en el seu interior, resulta que de manera indirecta s’està imposant que utilitze serveis que en principi no ha sol·licitat però que es veu forçat a demanar a la pròpia empresa”.

L’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) va publicar en 2016 un informe, també relacionat amb la prohibició en cinemes, en el qual concloïa que existia una clàusula abusiva perquè el consumidor “es veu privat de la prestació principal, de forma injustificada, havent abonat l’entrada, sobre la base d’una limitació imposada unilateralment respecte a un servei accessori que no ha sol·licitat, tenint en compte que l’activitat bàsica no és la venda i distribució de menjar i beguda”.

Per tot açò, Facua sol·licita als usuaris que acudisquen al Festival de Les Arts o a qualsevol esdeveniment d’aquest tipus, com determinats cinemes o parcs d’atraccions en els quals s’establisca la prohibició, que ho comuniquen a l’associació per a formular les denúncies oportunes contra les empreses responsables.

PublicitatJuega Limpio Orihuela