‘Falles fora de Falles’, una exposició que recordarà els monuments commemoratius del Mundial 82 o de la Expo 92

L’exposició, que s’obrirà al públic dijous que ve, 6 de juny, recull gran quantitat de fotografies, retalls de premsa, esbossos, llibrets i maquetes de falles

El Museu Faller de València oferirà, a partir del pròxim 6 de juny, l’exposició ‘Falles fora de Falles. Els altres temps de la festa, que ha organitzat la Regidoria de Cultura Festiva en homenatge a les denominades falles complementàries, aquelles que no es planten en les dades tradicionals de la festivitat valenciana de març, sinó, de manera excepcional, en commemoració de fites o esdeveniments especials, com ara el Mundial de Futbol de 1982 o l’Exposició Universal de 1992 a Sevilla.

“Amb esta nova exposició volem mostrar com la falla ha sigut històricament la principal ambaixadora de la festa fallera, al mateix temps que ha sigut exportada a altres espais i ambients per a realçar o acompanyar celebracions molt diverses. El resultat és una nòmina extensa i original de falles plantades en diverses parts del món, i pràcticament en qualsevol temps”. Així ha explicat Pere Fuset, regidor en funcions de Cultura Festiva, quin és l’objectiu de ‘Falles fora de Falles’, una exposició que “ha volgut destacar i reivindicar la potència comunicativa de la falla i la seua potencial universalització”.

Tal com ha assenyalat Fuset, estes falles complementàries “són monuments que tenen les funcions d’acompanyar, realçar, subratllar o dimensionar un esdeveniment no faller, aportant la potència simbòlica de la falla mitjançant la seua evocació en el context en el qual és reimplantada”. L’exposició (i el catàleg que l’acompanya) aborden quatre modalitats històriques de falles complementàries: les encarregades amb motiu de congressos i fires, les celebrades amb motiu de commemoracions o efemèrides, les que s’han plantat dins de la celebració de diverses festivitats, i les concebudes com a intervencions en l’espai públic.

L’exposició s’obrirà al públic dijous que ve, 6 de juny a les 19.30 hores. Recull gran quantitat de fotografies, retalls de premsa, esbossos, llibrets i maquetes de falles en les quals han intervingut reconeguts artistes fallers, com ara Regino Mas, Vicente Luna, José Devís, Pepe Puche, Manolo Martín, Ricard Rubert, José Martínez Mollà, Vicente Almela, Víctor Valero, Toni Fornés, Fet d’Encàrrec, Armando Serra, José Ramón Espuig, Ximo Esteve, Armando Serra, Daniel López, Pink Intruder, entre d’altres, a més d’artistes plàstics com Xavier Mariscal, Santiago Sierra o Daniel García Andújar, Óscar Mora o Xavier Monsalvatje.

 

 

CatalanSpanish