Marina Civera i Sara Larrazábal són proclamades Falleres Majors de València de 2019

La proclamació ha tingut lloc en l’Hemicicle en un acte presidit per l’alcalde Joan Ribó, que ha reivindicat el paper de les dones en la festa.

Ajuntament València

L’Hemicicle Municipal ha sigut un any més l’escenari d’un acte tradicional i emblemàtic que, després del nomenament de la Fallera Major, Marina Civera, de la Falla Barri de Sant Josep; i de la Fallera Major Infantil, Sara Larrazábal de José María de la Comissió Bayarri-Els Isidros, marca l’inici d’un nou calendari faller.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, i altres membres de l’equip de Govern, ha presidit l’acte de proclamació de les Falleres Majors de València 2019. Ribó s’ha referit a la nova generació de Falleres Majors per a comunicar-los que són “la millor garantia de futur d’una festa amb arrels profundes, però que no té por de reinventar-se i adaptar-se als nous temps, perquè aquesta és la seua verdadera fortalesa”.

L’alcalde ha donat per començat un any ple d’actes fallers, “el rellotge faller comença a accelerar-se, i en tallers i casals es viuen ja moments intensos d’un exercici que esclatarà en tota la seua plenitud amb l’arribada del mes de març”. A més ha indicat que “en els pròxims dies anirem coneixent els projectes que els artistes fallers plantaran a les nostres places”.

Ribó ha expressat a les noves Falleres Majors i a la seua Cort d’Honor que “formen part d’una generació preparada, amb estudis, coneixement i experiència. Però també una profunda passió i estima per la festa”. “Uns valors que heu heretat de les vostres famílies, exemple d’aquestes nissagues falleres gràcies a les quals, al llarg de la història, s’ha anat forjant aquest patrimoni en comú que són les Falles”, ha afegit l’alcalde.

Joan Ribó ha explicat que Marina ha recordat la importància de “la dona en la festa” i ha afegit que aquesta festa “la representen totes aquestes dones que, des de col·lectius ben diversos, treballen de manera incansable en la festa del foc: les que converteixen els tallers fallers en nius de sàtira i ànima riallera, les que modelen l’art de la seda, les que omplin el cel de jardins o les que inunden els carrers amb rius de música”.

L’edil també ha comunicat a les noves falleres que “enguany serà un exercici que viureu d’una manera especial, perquè fareu un parèntesi en les ocupacions que teniu en les vostres comissions i n’assumireu d’altres: tindreu l’oportunitat de representar la nostra festa amb orgull i responsabilitat”. D’altra banda, els ha recordat que «quan acabe aquest parèntesi, tornareu als vostres casals, per a continuar treballant per la nostra festa, reprenent les vostres tasques, amb la saviesa adquirida després de tot un any d’experiències que us enriquiran com a falleres i com a persones».

“Des del cor de la Ciutat Vella, venen Laura Fontes, María Ferrer Valls i Marta García; de la terra del ganxo arriben Aroa Martínez, Carla Sancho i Susana Yagüe; de les vies de l’Eixample, Ana Ebri i Celia Vicedo; de la València d’Extramurs hi ha Daniela Guillén i Laura Carballeda; de l’antiga horta de les Quatre Carreres prové Andrea López; dels carrers que van fonent-se amb la mar venen Adriana Juan, Daniela Sanchis i Laura Ben Násar; de la ciutat que s’estén entre el riu i l’horta hi ha Azahara Vallet, Elena Rivero, Maria Cavero, Paula Santarrufina, Raquel Avivar, Raquel Ganau i Zaira Nácher; la representant dels pobles de València, Marta Alacreu, i les dels pobles de l’àrea metropolitana, Lucía Guijarro i Neus Lozoya“, ha comunicat l’alcalde.

L’edil ha aprofitat per destacar «l’orgull i responsabilitat amb què han actuat durant tot un any les falleres majors de València de 2017, Rocío Gil Uncio i Daniela Gómez de los Ángeles, juntament amb les seues corts d’honor». A més, «hui també volem expressar a totes les candidates el nostre agraïment i reconeixement per la seua contribució a la nostra festa», ha afegit.

Ribó també ha puntualitzat que a través de les falles, “els valencians i les valencianes ensenyem al món com celebrem la vida, perquè la festa també és expressió de germanor, de solidaritat entre hòmens i dones, entre terres i ciutats”. D’altra banda, ha explicat que “aquest fet cobra una expressió singular en la relació que establim amb festes germanes que ens ajuden a vertebrar el nostre poble de dalt a baix”. Per això, ha agraït “la presència de la bellesa del foc de les Fogueres de Sant Joan d’Alacant, Aleida González, i a la reina de les Festes de la Magdalena de Castelló, Natalia Palacio, a les quals rebrem durant les pròximes Falles perquè compartisquen amb nosaltres l’alegria amb què rebem la primavera”.

Publicitat