Quatre detinguts per demanar firmes en nom d’una falsa associació de sordmuts per a robar

Es tracta del denominat mètode de l''abraçada afectuosa' utilitzada per a abordar a les víctimes amb l'oferiment de falsos impresos per a la recollida de firmes.

PublicitatAVL

La Guàrdia Civil de la Regió de Múrcia ha detingut al cap de Palos als quatre membres d’un clan familiar assentat a Elx per fer-se passar per integrants d’una falsa associació de sordmuts i, amb eixa excusa, abordar a gent pel carrer per a demanar-los firmes de suport, aprofitant el desconcert per a robar-los.

Es tracta del denominat mètode de l”abraçada afectuosa’ utilitzada per a abordar a les víctimes amb l’oferiment de falsos impresos per a la recollida de firmes en suport d’organitzacions o causes benèfiques inexistents i, fins i tot, amb l’oferiment de favors d’índole sexual.

PublicitatRovira  

La durada de l’episodi sol ser molt breu i busca crear confusió amb la intenció de situar la víctima en una posició de sorpresa i confusió; i aprofitar eixe moment per a sostraure joies o qualsevol altre objecte de valor, segons van informar fonts de la Guàrdia Civil en un comunicat.

A més, es caracteritza per una acurada selecció de les víctimes dins d’un perfil determinat: persones d’avançada edat, que en eixe instant es troben soles i que porten joies o objectes de valor a la vista.

En esta ocasió, la investigació de la Guàrdia Civil estava dirigida a identificar un grup de persones en cap de Palos, en el municipi de Cartagena (Múrcia), que intentava estafar mitjançant engany a persones d’avançada edat.

L’operació s’ha saldat amb la desarticulació d’un grup criminal d’àmbit familiar i caràcter itinerant, un dels membres del qual ha sigut detingut i altres tres han resultat investigats –un d’ells menor d’edat– com a presumptes autors dels delictes de furt, estafa i de pertinença a organització criminal.

L’actuació es va iniciar dimecres passat, dia 22, quan la Guàrdia Civil va rebre diverses telefonades de ciutadans que alertaven de la presència d’un grup de persones, originàries de països de l’Est, en les proximitats d’una zona comercial de cap de Palos, demanant diners en nom d’una associació de persones sordmudes.

La Benemèrita va desplegar patrulles de prevenció de Seguretat Ciutadana que van iniciar un reconeixement de la zona on havien sigut vistos i que van ampliar a les vies de comunicació d’accés i eixida de Cap de Pals.

Fruit d’estos dispositius policials, els guàrdies civils van detectar la circulació d’un turisme que s’incorporava a gran velocitat a l’autovia AP-7 des del municipi cartagener dels Belones, per la qual cosa va ser interceptat. Els quatre ocupants del vehicle, les característiques físiques del qual coincidien amb les descrites pels testimonis, van ser identificats, la qual cosa va permetre esbrinar que comptaven amb antecedents per delictes contra la propietat.

ROBATORIS A CASTELLÓ

La Guàrdia Civil va detenir a una de les dones que, a més, es trobava relacionada amb la presumpta autoria de diversos furts en la província de Castelló, amb el mètode conegut com a ‘abraçada afectuosa’. Als altres tres individus, un d’ells menor d’edat, els van ser instruïdes diligències per la presumpta autoria de les mateixes tipologies delictives: estafa, furt i pertinença a organització criminal.

L’examen del vehicle en el qual viatjaven va resultar positiu amb la troballa de nombroses octavetes a nom d’una falsa organització de sordmuts, tal qual havien sigut descrites pels ciutadans.

Segons es desprén de la investigació, es tracta d’un grup criminal d’índole familiar i de caràcter itinerant, assentat a Elx, els membres del qual (dues dones i dos homes) es feien passar per persones discapacitades per a abordar a les seues víctimes, principalment persones d’avançada edat o ciutadans estrangers.

Després de sol·licitar la seua col·laboració econòmica en benefici d’una falsa organització de sordmuts, envoltaven a les seues víctimes per a apoderar-se de joies, diners, rellotges o qualsevol objecte de valor amb el mètode conegut com a ‘abraçada afectuosa’.

La investigació s’ha saldat amb la detenció d’una dona i la investigació d’altres tres persones, amb edats compreses entre els 20 i 34 anys, una d’elles menor d’edat, de nacionalitat romanesa i veïnes d’Elx, com a presumptes autores dels delictes de furt, estafa i de pertinença a organització criminal.

Els arrestats, els indicis obtinguts i les diligències instruïdes han sigut posats a la disposició del Jutjat d’Instrucció de guàrdia de Cartagena i de la Fiscalia de Menors de Múrcia.

La Guàrdia Civil recomana als col·lectius més sensibles, com a ancians o ciutadans estrangers, que estiguen alerta davant este tipus de situacions i fugen de qualsevol persona o grup de persones que es dirigisquen a ells per a engalipar-los en nom de falses associacions benèfiques, així com que eviten anar sols amb objectes de valor a la vista.