Familiars de majors en residències denuncien la falta d’informació

La sensació de "por i angoixa per saber què passa dins de la residència i si ens estan contant tot el que hi ha" és comú a tots els qui tenen algú ingressat i que desconfien que s'estiga informant del que realment passa.

“El que més ens va doldre és que no ens van dir res, sempre ens deien que estava bé”. Este és el testimoni d’una familiar d’un resident d’un centre de persones majors que ha mort per coronavirus a la província de Castelló i al que ha tingut accés Actualitat Valenciana.

La família comenta que mai han tingut cap queixa del tractament que estaven rebent els seus pares a la residència però que en començar les restriccions de visites pel coronavirus i no poder anar a veure’ls quan tocaven “sempre ens deien que estava bé”.

“JA SABÍEM QUE EREN TOTS GENT MAJOR, FÀCIL DE CONTAGIAR…PERÒ EL QUE MÉS ENS HA DOLGUT ÉS QUE NO ENS HAN DIT RES”

Esta situació d’incertesa i de falta d’una informació clara i transparent als familiars de persones residents és el malson que estan vivint milers de persones que tenen algú ingressat en este tipus de centres. En especials aquells que no són independents per poder-se comunicar.

En el cas del testimoni de la família de la víctima mortal de Vila-real, al dol se suma la sensació de no haver sabut què passava abans que els comunicaren la defunció.

Des de les direccions dels centres residencials de majors s’insisteix en el fet que es manté informades a les famílies però que la prioritat és l’atenció als residents i que el personal no sempre pot donar informació específica i detallada de cada persona ingressada a no ser que la seua situació haja variat, ja que, argumenten, es necessite a tot el personal més que mai per controlar la situació que estan patint.

Amb tot, la sensació de “por i angoixa per saber què passa dins de la residència i si ens estan contant tot el que hi ha” és la sensació més comuna a tots els qui tenen algú ingressat, segons comenten estes persones que busquen, en la majoria de casos sense massa èxit, fins o tot, tractar de verificar la informació que els done el centre amb altres fonts.

Cal recordar que, segons les últimes dades facilitades per la consellera de Sanitat este dimecres 1 d’abril, a la Comunitat Valenciana hi ha 80 residències afectades per persones amb COVID-19. Vuit d’elles a Castelló, 20 a Alacant i 52 a la província de València.

Els residents afectats en total són 459 i 150 els treballadors d’estos centres que han donat positiu. Les víctimes mortals d’estos centres arriben ja a 98 persones.

NOUS ‘ESPAIS SEGURS’

Per evitar la proliferació de contagis dins d’estos centres residencials donada la vulnerabilitat dels seus residents, la consellera Barceló ha anunciat este dimecres la creació ‘d’espais segurs’ on es podria traslladar a tots els majors afectats i unificar-los en un únic centre per evitar així el contagi a altres residents tot i les mesures d’aïllament ja que donat l’increment de casos sembla que no estan resultant del tot eficients.

CatalanSpanish