Famílies amb casos d’autisme estableixen distintius blaus per no ser increpades a l’eixir al carrer

Mares i pares particulars, especialment a València, que han patit esta falta de sensibilitat busquen establir l'ús d'identificatius de color blau, per a evitar ser increpats en la via pública i acusats de falta de civisme per anar acompanyades o amb menors.

Emprar alguna mena de distintiu visible de color blau perquè les persones que isquen al carrer en parella acompanyant algú amb autisme no siguen increpades o insultades és la iniciativa particular d’un grup de mares i pares de la Comunitat Valenciana que està tractant d’imposar-se per evitar estes situacions d’incomprensió o desconeixement.

El vídeo d’una mare, visiblement afectada, que demanava respecte i sensibilitat cap a les famílies que es veuen obligades a eixir al carrer amb menors o persones que tenen autisme i que reben crítiques i crits d’altres veïns o vianants s’ha fet viral en poques hores.

Per això, s’està intentant establir alguna mena d’identificació, com ara una peça de roba de color blau o un braçalet o alguna cosa similar que puga fer entendre visualment que eixes dos persones que circulen per la via pública ho fan per necessitat i a més emparades dins de les excepcions que contemplen les mesures de l’estat d’alarma.

De fet, cal recordar que després del Decret d’Estat d’Alarma, este és un dels punts que es va aclarir. Així, una ordre ministerial posterior habilita “a persones amb discapacitat que tinguen alteracions conductuals, com per exemple persones amb diagnòstic de l’espectre autista i conductes disruptives, les quals es vegen agreujades per la situació de confinament derivada de la declaració de l’estat d’alarma, i a un acompanyant, a circular per les vies d’ús públic”.

“la policia em va dir que cada dia que eixia amb el meu fill, algun veí els tocava per denunciar-me”

Els casos de mirades de censura i inclús avisos policials per incompliment de les mesures en veure menors al carrer acompanyats no són exclusius de València encara que s’hihan donat amb amb certa freqüència segons s’ha denunciat. S’han repetit els últims dies en molts llocs a tot l’estat. De fet, una de les mares afectades explica com els seus propis veïns del barri toquen a la policia “cada vegada que isc amb el meu fill, els mateixos agents m’ho han dit, perquè molta gent em veu i només pense que no tinc coneixement de posar el xiquet en perill traent-lo al carrer i no sabem que ell el que necessita és poder eixir encara que només siguen 10 minuts al dia.

APLAUDIMENTS EN BLAU

A banda d’esta iniciativa, urgent i necessària per a un col·lectiu al qual se li suma una batalla addicional al confinament establert, la de conviure amb persones que habitualment ja tenen dificultats per entendre el seu entorn, les associacions d’autisme també volen visibilitzar este transtorn de conducta durant estos dies.

Així, el dia 2 d’abril, dia internacional de l’autisme, des de Castelló, Yolanda Arnau, mamà d’Àlvaro, comparteix també una iniciativa en què s’anima a tota la gent a què, en el moment dels aplaudiments, a les 20h “trague alguna cosa de color blau per les finestres per animar a totes les famílies que estan en casa, lliurant les seues pròpies batalles. El blau és el color que representa a l’autisme. Omplim les finestres de blau i que sone per tot arreu la cançó de la vida en blau”.

CatalanSpanish