20.1 C
Valencia

La Fe, Incliva i UV participen en una investigació sobre un fàrmac contra malalties autoimmunes

També s'estudiarà si serveix per a controlar respostes exacerbades del sistema immunològic com les observades en tractaments amb CAR-T o en casos greus d'infecció per Covid-19.

- Publicitat -AVL

L’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital La Fe, la Universitat de València (UV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva han participat en una investigació internacional per a desenvolupar un fàrmac contra malalties en les quals el mateix sistema immunitari ataca l’organisme. El descobriment s’acaba de publicar en la revista ‘Nature Chemical Biology’, la més prestigiosa del seu camp.

Els primers autors de l’article són Jon Ghergurovich, de la Universitat de Princeton, i Juan Carlos García Cañaveras, investigador de l’IIS La Fe i també investigador visitant a Princeton gràcies a una beca Marie Sklodowska-Curie Global Fellowship finançada per la Unió Europea, segons ha informat l’hospital en un comunicat.

La investigació repassa com el nostre organisme és capaç d’emprar l’energia que es produeix en l’interior de les cèl·lules gràcies a un enzim clau (proteïna). Quan eixe enzim no està o la seua activitat es redueix, el cos humà sol buscar vies alternatives per a aconseguir energia (entesa en sentit ampli).

No obstant això, l’equip investigador va aplicar l’inhibidor més àmpliament utilitzat per a eixe enzim i va descobrir que no era capaç de disminuir la seua activitat en les cèl·lules. Sí que va aconseguir fer-ho, en canvi, un compost desenvolupat per ells.

El següent pas va ser provar este compost inhibidor davant de diferents tipus de cèl·lules, inclòs normals i canceroses. Es va evidenciar aleshores que solament tenia conseqüències en el cas dels limfòcits T, unes cèl·lules especialitzades del sistema immune que exerceixen un “paper central” en la defensa contra virus i cèl·lules canceroses/tumorals, però l’activitat incontrolada de les quals pot donar lloc a patologies en les quals el sistema defensiu de la persona ataca al mateix organisme (malalties autoimmunes).

ALTERNATIVA TERAPÈUTICA

Si bé el compost desenvolupat, ara com ara, solament és efectiu en cèl·lules de laboratori, este estudi amb participació valenciana apunta cap que podria ser una alternativa terapèutica a explorar en el futur desenvolupament de tractaments davant de les malalties autoimmunes.

També s’estudiarà si serveix per a controlar respostes exacerbades del sistema immunològic com les observades en tractaments amb CAR-T o en casos greus d’infecció per Covid-19.

El treball s’emmarca en un projecte liderat pel professor Joshua D. Rabinowitz, de la Universitat de Princeton, i en el qual participen, entre altres, Agustín Lahoz, responsable de la Unitat de Biomarcadors i Medicina de Precisió en l’IIS La Fe, Marta Piqueras-Nebot, també de l’IIS La Fe i Mari Carmen Gómez Cabrera, Catedràtica del Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la UV i coordinadora del Grup d’Investigació en Exercici, Nutrició i Estil de Vida Saludable de l’Incliva.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,787FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Rescaten a una bebé de 21 mesos després de caure en una piscina de Quart de Poblet

La xicoteta ha sigut traslladada a l'Hospital La Fe de València i, encara que quasi s'ofega, es troba estable

Castelló reparteix el llibre de la no-festa sense cap projecte fester a la vista

En un acte a l'aire lliure i aforament limitat i presència escasa, s'ha repartit el llibre de la Magdalena 2020 que va quedar suspesa.

Dimiteix Emilio Bouza, el portaveu del grup Covid-19 de la Comunitat de Madrid

"El que he vist estos dies m'obliga a renunciar"

Vila-real reactiva el servei d’autobús gratuït a l’UJI

El servei d'autobús gratuït a la Universitat Jaume I reprén la seua activitat habitual dilluns que ve 28 de setembre, coincidint amb...
- Advertisement -

: Valencià