7.5 C
Valencia

L’Hospital La Fe aborda les diferències del càncer de pulmó entre homes i dones

Mentre que en l'home hi ha un descens de la mortalitat, el càncer de pulmó en les dones espanyoles ha augmentat fins a cinc vegades en els últims dotze anys.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Al voltant d’un centenar de professionals i pacients han debatut en l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe les diferències de gènere en el càncer de pulmó degut a un augment específic de la incidència de la malaltia en la dona i amb característiques en part diferents a les de l’home. Es tracta de la I Jornada d’abordatge multidisciplinari d’aquesta patologia en la dona.

Aquesta trobada ha sigut promogut pel Grup d’Investigació i Divulgació en Oncologia, que presideix el doctor Óscar Juan, de l’Hospital La Fe de València i ha sigut inaugurat per la responsable de la Unitat d’Igualtat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Palmira Muñoz i per la gerent del Departament de Salut València La Fe, dra. Mònica Almiñana.

Es tracta de la primera jornada d’aquest tipus que es realitza en la Comunitat Valenciana, i pretén sensibilitzar sobre la importància del gènere en la medicina de precisió així com la necessitat d’un abordatge personalitzat en les campanyes de prevenció i en totes les etapes d’aquesta malaltia.

El càncer de pulmó és el tumor més freqüent en el món amb més d’1.800.000 nous casos cada any. A Espanya en 2017 es van diagnosticar 28.645 nous casos, dels quals un 82% van ser en homes i un 18% en dones. A l’Hospital La Fe aquestes xifres aconsegueixen els 300 nous casos diagnosticats a l’any, dels quals un 23% correspon a dones.

- Publicitat -

No obstant això, mentre que en l’home hi ha un descens de la mortalitat, el càncer de pulmó en les dones espanyoles ha augmentat fins a cinc vegades en els últims dotze anys i en la Comunitat Valenciana és ja la segona causa de mort per càncer en el sexe femení. A diferència dels homes, un major percentatge de dones que desenvolupen càncer de pulmó mai han fumat (el 20 per cent de les morts per aquesta malaltia en les dones ocorren en no fumadores). En el cas del sexe masculí, aquesta situació només ocorre en 1 de cada 12 homes.

Diferències en el diagnòstic, tipologia i tractament

- Publicitat -

Les principals diferències que es donen entre tots dos sexes es produeixen en el diagnòstic (es detecta més en dones menors de 50 anys) , en el tipus de tumor i en el tractament. Així, atés que la composició corporal de les dones és diferent a la dels homes, això fa que la farmacocinética dels medicaments siga diferent en un sexe i en un altre. Aquesta situació provoca discrepàncies quant a la toxicitat i l’eficàcia dels fàrmacs en tots dos sexes i cal tindre en compte que els assajos clínics a vegades no són representatius perquè no s’han separat per sexes.

Cal apuntar, així mateix, que fins a l’any 1993 no es va permetre la inclusió de dones en els assajos clínics fase I/II on s’estudia la dosi òptima. Encara hui dia, en els diferents assajos, fins i tot els fase III el percentatge de dones és inferior al 40%. Tot això pot portar que quan s’aplique una teràpia d’acord a la superfície corporal puga ser més toxica en les dones i que l’efectivitat no siga la mateixa. D’altra banda, se sap que certs efectes secundaris com les nàusees i vòmits són molt més freqüents en les dones que en els homes.

Novetats posades en marxa per l’Hospital La Fe

En el marc d’aquest abordatge de gènere, el Servei d’Oncologia juntament amb el Laboratori de Biologia Molecular (dra. Sarai Palanca) de l’Hospital La Fe, han posat en marxa un projecte amb seqüenciació massiva per a un estudi més ampli del perfil molecular del càncer de pulmó per sexes.

D’igual manera, La Fe també ha participat en estudis com el denominat IMPULS, que tracten de valorar l’impacte familiar i social en la dona amb càncer de pulmó. Pròximament desenvoluparan un altre projecte on es valorarà si existeixen diferències en els símptomes inicials en les dones així com en el temps que passa fins a la consulta, i els motius pels quals no es consulta abans.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -25N_Benitatxell 25N_Castelló 25N_Onda

Segueix-nos

13,295FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura DipVal_PMUS
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent Alcora25N
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Carolina Ferre i Eugeni Alemany presenten les campanades del 2021 d’À Punt

La cita de Cap d'Any serà un programa especial que començarà amb un espai dedicat a l'humor des d'un hotel i continuarà la festa des d'un balcó de la plaça de l'Ajuntament de València.

Albaida rebutja el maltractament animal

S’han donat casos en les últimes setmanes de brutalitat contra gats del carrer pel qual s’han obert diligències penals per les forces de seguretat, que avisen que poden concloure en multa de fins a 30 mil euros i presó de fins a 1 any.

Els veïns d’Onda podran guanyar premis amb el reciclatge

Les empreses tecnològiques trien Onda com a ciutat intel·ligent per a posar en marxa la prova pilot de Reciclabox.

‘L’Alcora Emprén’, un pla de suport a emprenedors i nous negocis

Està integrat per accions impulsades des de l'Ajuntament, la Caixa Rural de l'Alcora i el Pacte Territorial per l'Ocupació dels Municipis Ceràmics.

La Diputació de Castelló adjudica el servei d’Educació Ambiental per a pobles de menys de 5.000 habitants

Ignasi Garcia: “Donem suport al veïnat, comerços i associacions de les localitats més menudes perquè puguen separar bé els residus i en igualtat de condicions que a les zones urbanes”.
- Advertisement -

: Valencià