La Fe reuneix a prop de 500 experts sobre salut de la dona en un congrés internacional

SONY DSC
  • La Fe, referència a la Comunitat, atén més de 5.000 parts i més de 1.600 tractaments de reproducció assistida a l’any.
  • Com a novetat la trobada ha explicat aquest any amb una sessió de tallers pràctics per als assistents més joves en l’entrenament dels problemes quotidians.

Durant tres dies, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha reunit a prop de 500 especialistes en reproducció, obstetrícia i ginecologia en un congrés de gran rellevància nacional i internacional.

Les jornades han comptat amb les ponències dels professors Kypros Nicolaides, director de l’Harris Birthright Research Centri for Fetal Medicine i Agustín Conde Agudelo, membre del National institute of Health (USA), entre altres.

El congrés, inaugurat per la directora infermera del Departament Salut València La Fe Monstse Casaldàliga i presidit per Alfredo Perales, cap de servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital La Fe, situa a la Fe al centre de l’assistència a la dona.

Aquest servei és centre de referència en tota la Comunitat Valenciana i a escala nacional, en oferir totes les tècniques i tractaments en patologies de la dona, des de la ginecologia, fins a la reproducció assistida i l’obstetrícia.

D’aquesta forma, Perales ha destacat que La Fe “atén més de 5.000 parts a l’any. A més, a Espanya l’esterilitat afecta al 15% de les parelles en edat reproductiva i es realitzen 44.000 cicles en fundació in vitro enfront dels 1.600 que es duen a terme a l’any en aquest hospital”.

D’altra banda, la jornada ha estat centrada fonamentalment en els aspectes nous i controvertits en ginecologia com són els nous tractaments per a la menopausa, el diagnòstic i el tractament de disfuncions del sòl pèlvic, els miomes, l’endometriosi profunda o el canvi en l’estratificació en el càncer d’ovari, entre altres temes.

Quant a reproducció, s’ha abordat l’impacte de les tècniques de reproducció assistida, el rejoveniment ovàric, la problemàtica de la maternitat en dones majors de 40 anys, les noves aplicacions de la genètica reproductiva, la congelació d’embrions o solucions a l’esterilitat absoluta com la subrogació o el trasplantament d’úter.

Respecte a obstetrícia, el debat ha girat entorn del part vaginal o la cesària, els problemes derivats de la prematuritat, el retard de creixement fetal intrauterí o els trastorns hipertensius de l’embaràs i el garbellat d’aneuploïdies en les dones embarassades.

Com a novetat en aquesta edició, la trobada ha comptat amb una sessió de tallers pràctics dirigits als professionals més joves per entrenar-los en problemes quotidians greus al voltant de la simulació clínica, el maneig de noves habilitats en l’hemorràgia postpart, la distòcia (encaixament) d’espatlles en el part i les sutures endoscòpiques.

Nous projectes de recerca

L’Àrea de la Dona de l’Hospital La Fe desenvolupa projectes de recerca i protocols d’atenció específics en temes relacionats amb la salut de la dona.

Actualment, en obstetrícia, les principals línies de recerca estudien la predicció de la preeclàmpsia, tant mitjançant marcadors angiogènics i s’obre la possibilitat de proves genètiques abans de la gestació per predir la preeclàmpsia.

D’altra banda, s’està produint un retard en la maternitat i això fa que moltes dones hagen de recórrer a tècniques de reproducció assistida en un moment en què la seua reserva ovàrica està molt disminuïda.

En aquest sentit, Perales ha assenyalat que des de l’Hospital La Fe “s’està desenvolupant un projecte de recerca en rejoveniment ovàric que consisteix a infondre cèl·lules progenitores hematopoètiques en l’ovari mitjançant un cateterisme arterial”.

Finalment, cal ressaltar que la secció d’Oncologia Ginecològica de l’Hospital La Fe ha estat acreditada, recentment, com a Centre d’Excel·lència en cirurgia de càncer d’ovari avançat per la European Society of Gynecologic Oncology.