‘Fem Tele de 9’, la iniciativa que recopila les dades dels programes de producció pròpia d’RTVV

És una primera i modesta aportació de dades que permeten una identificació i contextualització, però s'espera que en un futur puga contindre material audiovisual

La Universitat de València (UV) i la Univesitat Jaume I (UJI) de Castelló, amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura, han creat una plataforma que recull les dades bàsiques de tots els programes propis d’RTVV des de 1989, l’any de la seua creació, fins a 2013, l’any en què va tancar. L’objectiu d’esta iniciativa és comptar amb un catàleg online que recopile tota la informació de la història audiovisual pròpia de la cadena perquè estiga a la disposició de la comunitat investigadora i de la ciutadania en general. Ara com ara, ‘Fem Tele de 9’ és una primera i modesta aportació de dades que permeten una identificació i contextualització, però s’espera que en un futur puga contindre el material audiovisual.

Miguel Francés, doctor del Taller Audiovisual de la UV, ha destacat que ‘Fem Tele de 9’ no és una iniciativa que haja sorgit fa poc, sinó que “va arrancar durant la pausa llarga en la qual no va haver-hi televisió pública valenciana”. Segons Francés, l’objectiu és “posar en valor tot el que s’ha fet”. D’altra banda, Javier Marzal, professor de audiovisuals en l’UJI, ha destacat que el projecte “és una reivindicació de la memòria col·lectiva”. “No ens podem permetre el luxe d’oblidar el nostre passat. Cal reflexionar sobre ell per a construir un futur millor”, ha explicat.

Jordi Hidalgo, un dels autors del projecte, ha comentat el perquè del nom ‘Fem Tele de 9’. “Fa referència a un dels programes de Canal 9 amb el qual els autors d’este catàleg ens sentim plenament identificats. FEM TELE va ser un programa de producció pròpia d’entrevistes i humor televisiu, realitzat en un període en el que la televisió autonòmica valenciana va ser acusada de fomentar el “tele fem”. A més, este nom és un homenatge a una de les persones que més va fer per reivindicar certa dignitat en la nostra televisió intentant fer programes com aquest, el nostre company, ja desaparegut, Jesús Casamayor, que va dirigir FEM TELE durant 3 temporades i al que volem dedicar este treball”.

Així mateix, Hidalgo ha explicat el funcionament del catàleg, que conté 516 programes, dels quals s’ara es pot conéixer la seua data d’estrena, la seua audiència, el seu gènere, els seus directors, etc. “Fa falta conéixer la nostra història per a mirar al futur amb energia i no cometre els errors del passat“, ha assenyalat.

CatalanSpanish