Fernando de Rosa: “Un govern tan antivalencià com el que ha efectuat Pedro Sánchez és el que hem d’evitar”

Va ser Secretari Autonòmic de Justícia i també Conseller de 2003 a 2008. Ara, el magistrat Fernando de Rosa reapareix de nou en la política per a encapçalar la llista del PP al Senat per la circumscripció de València. Ens entrevistem amb ell, qui ens parla de com està vivint la seua primera campanya electoral, del panorama polític que es viu al país i dels problemes que té la Comunitat Valenciana.

Va ser Secretari Autonòmic de Justícia i també Conseller de 2003 a 2008, com recorda eixa etapa política?

Va ser una etapa apassionant i d’assoliments, la recorde amb molt d’afecte. Treballava per la justícia, que en esta vida és la meua vocació. Des de l’any 1984, que va ser quan vaig aprovar l’oposició, he estat treballant en diferents àmbits relacionats amb la justícia.

Com és el moment en el qual rep la trucada on li demanen que siga vosté qui lidere la llista del PP al Senat per la província de València?

Va ser una trucada del secretari general Teodoro García Egea, de part del president nacional Pablo Casado, que em va sorprendre fora d’Espanya. Em van cridar i m’ho van oferir. Jo vaig reflexionar sobre el moment transcendental en el qual es troba Espanya i vaig acceptar. Crec que és el moment de fer un pas per a defensar aquells ideals que considere que són essencials, com la unitat d’Espanya, la defensa de la identitat valenciana, la defensa de la família… Va ser una oferta que em va il·lusionar. Vaig decidir deixar arrere la meua carrera per a apostar per allò que crec i que pense que hui dia pot estar en perill.

hi ha dues possibilitats de govern, la que presenta Pedro Sánchez amb els seus aliats  que són independentistes, separatistes i colpistes, i el model de Pablo Casado, que fa una oferta moderada als ciutadans basada en la Constitució

Foto: Javier Zapata

A l’hora de prendre la decisió de tornar a la política, han pesat més les sigles del partit, les funcions que es poden realitzar des del Senat o que siga el projecte de Pablo Casado?

Jo crec en Pablo Casado, és una persona honesta, valenta i que diu les coses pel seu nom. El Partit Popular de Casado és un Partit Popular que té molt que oferir a Espanya i als valencians, per això fer el pas donant suport a Pablo Casado és fer el pas donant suport allò en el que jo crec profundament. Pense que hui dia hi ha dues possibilitats de govern, la que presenta Pedro Sánchez amb els seus aliats que ja hem vist que són independentistes, separatistes i colpistes, i el model de Pablo Casado, que fa una oferta moderada als ciutadans basada en la Constitució. Jo crec en este model, en el de la Constitució, i no en el model rupturista, colpista o terrorista que actualment està oferint els seus vots a Sánchez.

Com està vivint la seua primera campanya electoral?

És la primera vegada que participe de forma activa en el que és una campanya electoral. Estic vivint-ho d’una forma apassionada recorrent-me els pobles i les comarques de la província de València i mantenint contacte amb la gent. Pense que una campanya electoral és parlar amb la gent, mirar-los als ulls i dir-los “intentaré per tots els mitjans resoldre els problemes que teniu, confieu en el Partit Popular”. El PP és el partit que durant la història democràtica espanyola ha salvat de la crisi econòmica a Espanya, juntament amb l’esforç de tots els ciutadans, mentre que el PSOE ens ha portat a la crisi econòmica, a la de valors i a la de societat, la qual ara estem veient.

Els ciutadans han de tindre clar que la justícia actua, que aquells que han realitzat un fet delictiu seran portats per les forces de seguretat als tribunals

En matèria de corrupció ha irromput recentment un nou cas relacionat amb l’última etapa de Govern del PP a la ciutat de València i un altre que afecta a altres partits com el cas Alqueria. Pensa que tot això pot afectar durant la campanya electoral i en el resultat?

Els ciutadans han de tindre clar que la justícia actua, que aquells que han realitzat un fet delictiu seran portats per les forces de seguretat als tribunals i allí es determinarà si són culpables o no amb una sentència culpatòria o absolutòria. La corrupció es combat amb la justícia. El problema que s’ha vist amb el cas Alqueria, que afecta a Compromís i al PSOE, és que des del minut 0 en què han entrat en les institucions han realitzat actes de corrupció. Això s’ha descobert en la Diputació, però veurem a veure quan isquen de la Generalitat el que també han he efectuat en les diferents conselleries. El que no es pot admetre és eixa superioritat perquè només entrar han realitzat actes de corrupció i això els ciutadans han de saber-ho.

Foto: Javier Zapata

Segons les enquestes, el PSOE serà la força més votada el 28A. Com acull això el PP? Confien en les enquestes?

Les enquestes estan determinant una foto fixa, però evidentment en eixa foto falten molts, que són els indecisos o els que no volen dir el que votaran. Les acollim com el que són, enquestes, però cal dir que l’enquesta fake de Tezanos del CIS i les enquestes d’altres empreses privades, estan reflectint, a part d’eixa indecisió, l’existència de dues possibilitats, que governe Pedro Sánchez amb els comunistes de Podemos i amb els colpistes i terroristes de Bildu i Esquerra Republicana, que han oferit un milió de vots a Sánchez perquè no governe la dreta, o el govern de Pablo Casado. Cal apel·lar al vot reflexiu, la gent ha de saber quines són les conseqüències del seu vot, però no el 28 d’abril, sinó el 29. Si el dia de les eleccions algú vota amb enuig o de forma visceral, manifestant el seu rebuig a determinades qüestions, es trobarà amb que el 29 d’abril hi ha un govern que no vol.

Si a Pablo Casado li donaren els números, li agradaria ser ministre?

Jo el que vull és que Pablo Casado forme govern i siga president. En este moment tots hem de remar per això, que és el millor per a Espanya, per a València i per als interessos de tots els ciutadans, no com estos mesos, on s’ha vist que hi ha hagut un govern centrat en donar i donar a Catalunya. Un govern tan antivalencià com el que ha efectuat Pedro Sánchez és el que hem d’evitar.

Vosté en altres ocasions s’ha definit com a “valencianista” i com un “enamorat de la Constitució”. Pensa que hi ha una línia roja a l’hora de pactar amb un partit com Vox que porta en el seu programa suprimir les autonomies?

El que pense és que el govern de Pablo Casado ha de tindre com a full de ruta la Constitució. Per tant, el futur govern ha de tindre un programa constitucional, en el qual totes les propostes i mesures que es pacten estiguen basades en la Constitució. Tot allò que quede fora d’ella, ha de quedar fora d’un govern moderat. Crec que és clar el que proposarà Pablo Casado, que és la Constitució. Contra més Constitució, més moderació i més benestar per a Espanya, com així s’ha acreditat durant aquests 40 anys.

Hem passat d’una etapa bipartidista a una etapa de dos models, per la qual cosa els ciutadans han de plantejar-se quin model de societat volen

Foto: Javier Zapata

El mapa polític espanyol ha canviat per complet amb l’aparició de nous partits. Creu que eixes formacions han vingut per a quedar-se o pensa que Espanya tornarà en un futur al bipartidisme de fa algunes legislatures?

Els ciutadans amb els seus vots són els qui determinen què equilibre de forces ha d’haver-hi a Espanya. Per tant, sincerament, són els ciutadans, amb tota llibertat, els que han de decidir. Hem passat d’una etapa bipartidista a una etapa de dos models, per la qual cosa els ciutadans han de plantejar-se quin model de societat volen. Si prefereixen un model de societat en llibertat, un model de societat en el qual es tinga en compte que el fonamental, dins de la unitat d’Espanya, és també el respecte de les peculiaritats de cada comunitat però sense existir una preeminència. d’unes sobre unes altres, han de donar suport al Partit Popular. Els que pensen que es pot governar amb Bildu i Esquerra Republicana, amb Torra o amb Puigdemont, el seu partit és el PSOE.

La funcionalitat del Senat és un dels debats recurrents en la política espanyola, què penses sobre este tema?

La cambra del Senat és una cambra històrica a Espanya. L’únic moment en el qual no hi ha hagut Senat va ser en l’etapa de la República i ja vam veure el que va ocórrer. S’ha de potenciar el valor constitucional d’esta cambra en el sentit de cambra territorial, on no solament es defensen els interessos suprems d’Espanya, sinó també els interessos de les comunitats autònomes efectuant una defensa de la identitat i evitant una actuació de preeminència d’unes sobre unes altres. Al Senat cal combatre els fantasmagòrics Països Catalans o l’intent d’unió del País Basc i Navarra per a evitar que existisca una fermentació del nostre territori.

Avançar les eleccions un mes per a obtindre un cert avantatge electoral ficant les eleccions autonòmiques dins d’una campanya general implica molt poc respecte als electors valencians

Com valora l’avançament electoral de les eleccions autonòmiques?

És una jugada en la qual el senyor Puig ha intentat obtindre un avantatge demostrant el poc respecte que té amb el que és la democràcia. Les eleccions són cada quatre anys i, si no existeix un problema fonamental, han de respectar-se. Avançar les eleccions un mes per a obtindre un cert avantatge electoral ficant les eleccions autonòmiques dins d’una campanya general implica molt poc respecte als electors valencians. Espere veure què ocorre amb posterioritat perquè l’actuació de Ximo Puig ha anat en contra dels seus socis.

Foto: Javier Zapata

Com resumiria el Pacte del Botànic?

En primer lloc crec que no ha de denominar-se Pacte del Botànic perquè el propi govern tripartit vol amagar sota eixa denominació la seua pròpia realitat. És un govern format per un PSOE molt catalanitzat, un partit com Podemos, que és un partit comunista, i un partit que mira constantment a Catalunya i té tendències separatistes com és Compromís. Ha sigut un govern que ha volgut prioritzar les actuacions sectàries, com la reversió del sistema sanitari, l’atac a l’escola concertada i a la llibertat educativa dels pares… Deien que anaven a salvar a les persones, però no han fet cap hospital, cap col·legi, cap centre de majors, cap centre de menors i, a més, encara hi ha llargues llistes d’espera…No s’ha realitzat cap avanç respecte al que ocorria amb anterioritat. Han dut a terme una política sectària d’ideologia per a intentar vulnerar els drets dels valencians com a poble.

Quins creus que són els majors problemes que té ara mateix la Comunitat Valenciana?

Hi ha un problema d’atur perquè el tripartit no ha sabut realitzar una política d’ocupació valenciana. També hi ha un problema de sanitat perquè les llistes d’espera s’estan acreixent cada vegada més i un problema de pujada d’impostos. A més, hi ha poca aposta pel que és el xicotet comerç i l’autònom.

El finançament de la nostra Comunitat és fruit de l’acord que va fer Zapatero i ni Pedro Sánchez ni Ximo Puig van dir absolutament res

La Comunitat Valenciana és una autonomia molt afectada per l’actual sistema de finançament. Amb Mariano Rajoy no es va dur a terme eixa reforma del model, pensa que Pablo Casado abordarà este tema tan urgent?

Crec que cal tirar la vista arrere per a veure el que ha ocorregut amb l’infrafinançament valencià. El finançament de la nostra Comunitat és fruit de l’acord que va fer Zapatero i ni Pedro Sánchez ni Ximo Puig van dir absolutament res, per tant, eixa infrafinanciació va comptar amb el seu suport. Després va arribar a governar Mariano Rajoy davant una crisi econòmica intensíssima i no va poder esmenar el tema de l’infrafinançament, però quan estàvem eixint amb l’esforç de tots els espanyols d’eixa crisi, Rajoy es va comprometre a ese finançament. Després va vindre Pedro Sánchez, però no hem vist ni a Ximo Puig ni a Mónica Oltra sol·licitar un major finançament, ni posar-se samarretes reivindicatives, ni eixir al carrer com sí que van fer amb el PP. Per tant, crec que la postura del PSOE és una postura cínica en matèria de finançament. Serà Casado qui resolga d’una vegada per sempre esta problemàtica.

Quines infraestructures considera més necessàries per a la Comunitat Valenciana?

La infraestructura hídrica és la més necessària per a la nostra Comunitat perquè representa el motor econòmic agrícola. A més, necessitem el Corredor Mediterrani i la connexió per AVE de les tres capitals de la nostra Comunitat i connectar-les també amb el nord i el sud. La Comunitat Valenciana no ha de ser sol un lloc de pas, sinó un lloc on els nostres productes puguen viatjar en eixa nova autopista ferroviària que ens connectarà amb el cor d’Europa.

Foto: Javier Zapata

Compromís pretén desconnectar-se de la unitat d’Espanya utilitzant l’idioma

Isabel Bonig va assegurar que el castellà està “en perill” en la Comunitat Valenciana. Està d’acord?

Pense que estem en una comunitat autònoma bilingüe amb zones valencianoparlants i altres zones castellanoparlants per motius històrics, per tant, cal respectar el dret dels pares al fet que trien l’idioma en el qual volen educar als seus fills. El que no pot ser és que s’estiga fomentant línies en les quals únicament es parle valencià perquè estem perdent l’oportunitat que els nostres fills siguen trilingües. El que no es pot és ideologitzar l’idioma i la cultura, no pot imposar-se el valencià en els territoris castellanoparlants. El castellà és l’idioma comú de tots els espanyols i un dels idiomes més parlats a tot el món i Compromís pretén desconnectar-se de la unitat d’Espanya utilitzant l’idioma.

Fa un temps va sonar la possibilitat que podia ser vosté el candidat del PP a l’Alcaldia de València o figurar en les llistes. Li hauria agradat participar en el projecte municipal?

L’oferta que jo he rebut és la del Senat i jo estic centrat en això. Per a l’Ajuntament crec que tenim a una magnifica candidata, que és María José Catalá. Ella també ha conformat una excel·lent llista en la qual s’inclou el valencianisme, la innovació, l’experiència jurídica i l’experiència municipal. És una llista guanyadora.

Puc posar el meu gra d’arena per a intentar que Espanya siga allò que volem que siga i no allò que volen aquells que volen trencar Espanya

Quina pot ser la seua aportació personal al PP al Senat?

Modestament vull posar el meu gra d’arena en la defensa dels valors de la Constitució, la moderació, la unitat d’Espanya i la defensa de València. A més, puc aportar els meus coneixements jurídics. Crec que puc ajudar en este projecte representat per Pablo Casado a nivell nacional i per Isabel Bonig en la Comunitat. Puc posar el meu gra d’arena per a intentar que Espanya siga allò que volem que siga i no allò que volen aquells que volen trencar Espanya.CatalanSpanish