jueves, 28 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Navarro: “Podemos ha ‘d’arrossegar’ al Botànic a polítiques més transformadores”

El regidor de transició ecològica a l'ajuntament de Castelló i militant de la formació morada opta a la secretaria general en la Comunitat Valenciana en unes eleccions on destaca que cal parlar de polítiques públiques i no únicament de la vida del partit.

Amb només 25 anys, Fernando Navarro, militant de Podem i regidor de Transició Ecològica a l’ajuntament de Castelló, formant part d’un acord de govern a tres bandes, amb socialistes i Compromís, opta ara a la candidatura de secretari de la formació morada a la Comunitat Valenciana.

Navarro va reunir els avals suficients per a poder accedir com a candidat a estes elecciones internes, encara que molt per darrere dels dos noms favorits, Pilar Lima i Naiara Davó a les que confessa que els va oferir seure per a buscar una candidatura de consens.

Actualitat Valenciana, s’apropa a este periodista que va començar com assessor en comunicació i que aconsegueix cada dia més protagonisme, d’una forma aparentment discreta però amb una constant defensa de les seues conviccions polítiques que aposten per una participació social més directa i per a, des de la postura de Podem, “arrossegar” els governs cap a un gir “més transformador“.

Fernando Navarro

P: Per què es presenta ara com a candidat a la secretaria general de Podem en la Comunitat Valenciana?

R: Bé nosaltres som un grup de gent que anem treballant des de fa molts anys i quan va començar el procés de la tercera assemblea ciutadana vam trobar a faltar certes reflexions sobre la situació política que ve en els pròxims mesos. Tenim clar que Podemos neix d’una base social molt més exigent de la gestió que fem d’este moment i a última hora vam decidir presentar-mos per obrir el debat i orientar-lo cap a les decisions estratègiques que creen s’han de prendre en els pròxims mesos.

P: Al primer “examen” d’avals vosté va superar amb marge els necessaris però es va quedar entre el tercer i quart lloc, Quin creu que serà el reflex d’eixe suport aconseguit al resultat final?

R: Nosaltres som conscients que la candidatura de Pilar i de Naiara feia molt de temps que la estan treballant i que aglutinen una part dels càrrecs del grup parlamentari i partim de l’assumpció que tots les donem com a favorites però nosaltres partim també del nostre posicionament i del nostre espai en el partit i de què tenim coses a dir.

“El que nosaltres estem dient és que Podemos ha de tindre un rol més important, més influent i més decisiu per arrossegar al Botànic a polítiques més transformadores”

P: I respecte als altres candidats, què és el que te a dir des de la seua candidatura?

R: Bé, vull que s’interprete… sense que parega una crítica molt ‘hater’. Però no estem veient grans diferències de fons entre la candidatura de Naiara i la de Pilar. En el que és fonamental estan d’acord i hi ha diferencies entre un equip i un altre que aspira a la direcció. No estem veient una lectura estratègica d’este primer any de legislatura i de quins són els reptes i això pensem que és el que a nosaltres ens diferencia. El que nosaltres estem dient és que Podemos ha de tindre un rol més important, més influent i més decisiu per arrossegar al Botànic a polítiques més transformadores.
Perquè nosaltres estem veient amb certa preocupació que en massa ocasions a la Presidència li marque el full de ruta política ‘l’establishment‘ econòmic. 

P: És a dir, que podem afirmar que hi ha una lluita personalista entre les altres candidatures?

R: Sempre que s’ha de triar una direcció hi ha una confrontació i és legítim. Però nosaltres estem veient que hi havia una lectura sobre el Botànic II complaent sobre eixa gestió i nosaltres pensem que es pot anar més enllà perquè si no, cap la possibilitat que gestió siga insatisfactòria per la majoria de la població i si no oferim més conquestes materials per a la població, podem patir molt en els mesos vinents.

“hi havia una lectura sobre el Botànic II complaent sobre eixa gestió i nosaltres pensem que es pot anar més enllà”

P: Com percep el cercle de Castelló la candidatura?

R: El cercle de Castelló està moderadament content en la gestió municipal que estem fent, assumint també, clar, que hi ha companys que estan en l’equip de Pilar i ens respectem des de les diferències estratègiques que tenim.

“Ningú ens ha preguntat quin és el nostre full de ruta polític, sinó quants llocs volem i no naixem amb eixa voluntat d’ocupar espais polítics de poder”

P: Amb quines sorpreses s’ha trobat d’ençà que va anunciar que optava a la secretaria de Podem a la CV?

R: Nosaltres el que ens hem trobat és que tot el mon feia una proclama i es parla molt de la unitat però per a nosaltres això s’ha de basar des del reconeixement de la diferència i això no ho estem veiem. Ningú ens ha preguntat quin és el nostre full de ruta polític, sinó quants llocs volem i no naixem amb eixa voluntat d’ocupar espais polítics de poder.

P: Creu que governar a Castelló en un acord tripartit en el qual vostés estan en minoria li ha afavorit en la seua cintura política o al contrari?

R: Jo crec que hem aprés molt en este any i que la política municipal és una escola indiscutible, i nosaltres hem jugat cert rol d’engranatge dins de l’Acord de Fadrell. De fet nosaltres quan ens vam presentar ens vam seure en Pilar i en Naiara per a veure si era possible una candidatura de consens i la veritat és que eixa voluntat no l’hem trobada.

“No veiem grans diferències entre la candidatura de Naiara i la de Pilar”

P.- Vostè parla “d’adoptar un paper més valent en la política valenciana i de consolidar el nivell municipal”, però com es conjuga eixa recerca de la consolidació si a l’ajuntament d’on vosté és regidor els seus dos companys de l’Acord de Fadrell l’assenyalen com a culpable que no isquen els pressupostos municipals endavant?

R: Bé, precisament el rol que estem jugant està sent com a mínim positiu per obrir les respostes convencionals a una crisi d’este tipus. Si a la mobilització de recursos no li donem una mirada de transició ecològica, la perdem. I el segon punt és que el que estem plantejant és que d’esta pandèmia encara no hem eixit i per tant hem d’invertir recursos i polítiques en nous sectors que puguen conviure amb el que estem veient, d’ahí el fet de posar el focus en rehabilitacions sostenibles i polítiques pel sector agrari perquè el que l’ajuntament està acostumat a fer és la política d’obra civil de sempre.

I és el mateix tipus de reflexió estratègica que pensem que no està present en l’Acord del Botànic

P.- Com s’autodefineix políticament?

R: Bé, no ho sé,… és una pregunta un poc difícil! Jo crec que en estos anys en la meua trajectòria en el partit he demostrat que tinc capacitat de treball, d’arriscar, de fer política valenta i crec que també estic travessat per les posicions de l’esquerra cultural i de les reflexions que van donar origen a Podemos i que en els últims mesos han estat menys presents en Podemos

P: En una entrevista, vosté parlava del fet que la necessitat de presentar-se va eixir d’un “grup de treball” i a “l’últim moment”, però qui té a Madrid que li va donar l’última espenta?

R: No, la veritat és que en Madrid no hem parlat. Estem parlant d’un equip de treball . d’Àngela Ballester, estem parlant de Jaume Monfort, de Fina Zubillaga…..molta gent que hem treballat conjuntament. És veritat que nosaltres vam començar tard però pensàvem que les nostres idees no les estava representant ningú i per això vam prendre la decisió.

“A l’Acord de fadrell tenim la convicció de què la transició ecològica és el futur però tenim algunes diferències sobre la velocitat a què hem de transitar cap a eixe horitzó més verd”

P: Com a regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló. L’hem vist defensar amb convicció no només canvis puntuals sinó la necessitat de fer girs a plantejaments de sostenibilitat o d’economia verda. Amb quin dels seus socis de govern presenta més coincidències en estos aspectes?

Fernando Navarro, és també regidor de Transició Ecològica a lajuntmaent de Castelló

R: Jo crec que en l’Acord de Fadrell està molt present la transició ecològica i crec que els tres signants de l’Acord tenim la convicció de què eixe és el futur però tenim algunes diferències és sobre la velocitat a què hem de transitar cap a eixe horitzó més verd.

“Si Podemos deixara de ser útil per a la societat, les persones que creiem en la transformació, haurem de buscar en quina ferramenta dirigim els nostres esforços”

P: Creu vosté en la fidelitat eterna a un color polític?

R: No,…jo crec que no. En Podemos des del principi vam ser capaços d’aglutinar a molta gent de diferents militàncies perquè consideraven que Podemos era útil. Si en algun moment Podemos deixara de ser útil per a la societat, les persones que creiem en la transformació, en les conquestes socials, haurem de buscar en quina ferramenta dirigim els nostres esforços militants que poden ser institucionals o una altra vegada socials.

P: Per cert, com a periodista i polític com portarà la seua comunicació per estos comicis interns de Partit?

R: Al final, si alguna cosa tenim este equip és que hem tingut moltes responsabilitats en diverses campanyes i sobretot jo crec que la diferència i on crec que podem portar molts punts de distància és que anem a parlar de polítiques públiques i no tant de la vida interna del partit.

Últimas noticias

Contenido relacionado