“L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha de mantenir la seua independència al marge de les interferències, preferències o conviccions polítiques, i aquesta independència s’ha de guiar pel camí del rigor filològic i acadèmic” va assenyalar el director de l’organisme, Ramon Ferrer Navarro, en l’acte de la seua reelecció com a president en el Palau de la Generalitat.
Ferrer també va fer un raspàs als reptes de l’institució com el Diccionari normatiu valencià o la Gramàtica normativa valenciana. També va apel·lar a la unitat en els passos donats amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) així com l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). També va recordar que “La nostra llengua es troba entre els fonaments que faculten l’exercici del dret d’autogovern”.
Ximo Puig, durant la seua intervenció en la cerimònia, que també ha comptat amb la presència del conseller d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà, el cap de l’Executiu valencià ha valorat la independència de l’AVL i ha subratllat que aquest organisme és “un instrument de consens i diàleg, basat fonamentalment en la racionalitat, els valors de la Il·lustració i el respecte als seus predecessors en l’ús i tractament de la llengua”.
“L’AVL avui és una institució sòlida i respectada, que vol col·laborar amb altres institucions i comunitats que estan en la nostra àrea lingüística”, ha assegurat el President, qui també ha destacat la voluntat d’aquest organisme de dialogar i sumar.
Així mateix, ha incidit que el valencià és “una llengua viva”, que forma part de la cultura, esperit i sentiment del poble valencià. “Estem en una nova etapa, per a situar aqueix element cohesionador de la cultura, de la llengua, de la identitat de la nostra terra”, ha asseverat Puig, que ha definit el valencià com una llengua “imprescindible” perquè “no es pot entendre la vida d’un poble sense la seua llengua”.