Festes en honor a Sant Antoni del Porquet a l’Eliana

eliana actualitat valenciana
PublicitatAVL
  • La Biblioteca Municipal se suma als actes festius per Sant Antoni amb un edició especial del “Conta contes: Sant Antoni i el Dimoni”, el dijous 18 de gener, a les 17:45 hores.

 

La regidoria de Festes de l’Ajuntament de l’Eliana ha confeccionat un ampli calendari d’activitats en unes celebracions que es consoliden com les “Festes Grans d’Hivern”.

PublicitatRovira  

 

El dia 19 se celebrarà l’inici de la festa, amb volteig de campanes (a partir de les 19:00 hores) i una cercavila amb coets. A les 20:00 hores, en la plaça del país Valencià, tindrà lloc una Cordà Infantil, a càrrec de la Penya del Coet. A les 23:00 hores, la tradicional Cordà de Sant Antoni oferirà un impressionant espectacle (amb ‘barquetes’ i ‘canyes’).

 

El dia 20 s’iniciarà, a les 8:00 hores, amb la preparació de la foguera i la despertà. A les 10:00 hores, “Juanito, el guarda (fill)’ començarà a cuinar la fesolà, com fera anteriorment el seu pare. Des de les 11:00 fins a les 14:00 hores, una de les novetats d’enguany “el porrat” un mercat amb productes artesanals en el carrer Palau (a la vesprada, entre les 17.30 i les 21:00 hores es podrà visitar novament). A les 11:30 hores, Sant Antoni i els dimonis recorreran els carrers. A les 18:30 hores, hi haurà una cavalcada amb música de tabal i dolçaina, i de la Banda de la Unió Musical de l’Eliana junt amb el carro que repartirà cacaos, tramussos i vi. Un correfocs s’iniciarà a les 19:30 hores. Els clavaris encendran la foguera a les 20:30 hores, en la Plaça del País Valencià, i es repartiran 2.500 plats de Fesolà (a les 21:30 hores).

 

El diumenge 21 de gener se celebra la gran festa en honor a Sant Antoni del Porquet. A partir de les 11:30 hores, els clavaris recorreran els carrers de la localitat, acompanyats per la Banda de la Unió Musical de l’Eliana. A les 12:00 s’oficiarà la Missa en honor al sant, en l’Església de La Mare de Déu del Carme. A les 12:45 eixirà al carrer la imatge de Sant Antón Abad i es beneiran, en el carrer Santa Teresa, tots els animals que es presenten. Així mateix, es repartiran els tradicionals panets (es preveu lliurar 4.000, un per cada assistent). A les 13:30 hores hi haurà una cercavila, amb els animals beneïts, amenitzat per la Unió Musical de l’Eliana. A les 14:00 hores, la pólvora recorrerà des del carrer santa Teresa fins al carrer Puríssima. A les 17:30 hores es posarà el fermall d’or amb un dels actes amb major acceptació “la xocolatà” on es reparteix xocolata i ensaïmades en un berenar multitudinari que suposa la fi de festa.

 

Enrique Martínez Escrivà, edil de Festes, ha explicat que aquestes celebracions en honor a Sant Antoni del Porquet “són un exemple de civisme, en el qual la diversió es combina amb les tradicions, i tots els veïns celebren els dies en un ambient d’agradable convivència”.