El Festival de Curtmetratges de Vila-real tanca la seua edició de 2019 amb l’aval de 1.300 ‘culpables’

Cineculpable culmina una setmana de projeccions 'en curt' de marcat tint social i posa la mirada ja en el seu 23é aniversari.

Publicitat

Més de 1.300 persones amb un objectiu comú: sentir passió pel cinema en xicotet format. És el balanç que deixa l’acabada de clausurar 22a edició del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real Cineculpable. Una nova cita ‘culpable’ que va baixar anit el teló amb la gala de lliurament de premis celebrada en l’Auditori i que va tindre com a clars triomfadors a Materoren Mestressa (Millor Curtmetratge 2019, Millor Adreça i Millor Interpretació Masculina) i Ferides (Millor Curtmetratge en Valencià i Millor Interpretació Femenina).

Durant cinc jornades, del 25 al 29 de novembre, la sala de projeccions d’este espai cultural epicentre del festival s’ha omplit de públic atret per la qualitat, les temàtiques, el palmarés de premis i la diversitat de gèneres que han sabut conjuminar sense fissures les 39 obres seleccionades enguany per a la Secció Provincial i la Secció Oficial, dels 345 curtmetratges presentats a concurs. 39 obres en les quals hi ha hagut proposades internacionals (de Rússia, Àustria, Croàcia, França i fins al Canadà, Colòmbia o Iran) i també molta reflexió social, embolicada en més d’una ocasió pel discurs de comèdies repletes de cinisme que han servit per a abordar l’estigma de l’esquizofrènia, la soledat de les persones majors, els abusos sexuals en la infància o l’assetjament escolar, entre altres.

PublicitatRovira  

“Esta edició de Cineculpable ha estat molt marcada per curtmetratges que mostren les diferències personals, tant físiques, psíquiques o d’estatus social; això és un favor que les i els realitzadors fan a la societat, mostrant la realitat social que vivim i fent-nos pensar que hem de millorar per a aconseguir un món més just i on tots tinguem els mateixos drets”, ha assenyalat la coordinadora del certamen, Sonia de la Vega.

Per part seua, la regidora de Joventut de Vila-real, Anna Vicens, ha destacat com a dades rellevants d’este 22é aniversari “la qualitat tècnica dels projectes audiovisuals a concurs, la gran pedrera de creadors que tenim a Vila-real i a la província, o la proximitat i l’interés mostrat pel nostre Culpable, l’onder Víctor Palmero“. Vicens ha qualificat a més al festival com “un dels emblemes de la ciutat i de la nostra marca com a Ciutat de Congressos, Esdeveniments i Festivals” i la capacitat de Cineculpable per a “projectar-nos internacionalment”. “A més, serveix de suport als nostres creadors i és un estímul a futurs realitzadors i realitzadores a través dels tallers de Cinexpress“, que enguany ha implicat alumnat dels IES Broch i Llop i Fundació Flors.

Materoren Mestressa i Ferides, dos drames, el primer tracta sobre soledat i vellesa i el segon de tint romàntic, es van coronar este divendres com a clars triomfadors del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real Cineculpable en fer-se amb cinc de les set anhelades esposes. Un triplet per a Materoren Mestressa (Millor Curtmetratge 2019, Millor Direcció i Millor Interpretació Masculina) i un doblet (Millor Curtmetratge en Valencià i Millor Interpretació Femenina) per a Ferides. El palmarés de la 22a edició de Cineculpable l’han completat El tractament (Premi del Público) i L’última aposta, guardonat com a Millor Curt Provincial de la mà del Premi Manuel Vila-real, patrocinat per Caixa Rural Vila-real.

PublicitatJuega Limpio Orihuela