Els ‘moviments urbans’ transformen el Festival Dansa València i el transporten al carrer

Del 30 de març al 5 d'abril se celebra el Festival Dansa València 2020 amb l'objectiu de consolidar i fer créixer la visibilitat de la dansa contemporània dins de la ciutat i que l'any passat va reunir 8.000 espectadors.

Festival Dansa València
Fotografia: Alicia Alegre.

El Festival Dansa València 2020 torna un any més del 30 de març al 5 d’abril, però amb un espectacle contemporani renovat i “al carrer”. La festivitat, que duu 30 anys celebrant-se, es consolida en esta edició com un dels festivals de dansa més importants en l’àmbit nacional. Així ho han anunciat este matí Raquel Tamarit, secretària autonòmica de cultura, Mar Jiménez, coordinadora del Festival Dansa València 2020 elegida per l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Maite Ibáñez, regidora de l’Ajuntament de València i Gabi Ochoa, programador del Teatre Escalante.

Raquel Tamarit ha destacat que “el festival ha anat creixent i connectant la disciplina artística amb la gent any rere any de forma progressiva”. Este any, el festival es fonamenta en tres eixos principals: les programacions, els actes promocionals i la professionalitat de la dansa. En esta part, el personal professional valencià constitueix el 50% del total, percentatge que ha crescut considerablement.

Per altra part, hi ha una missió comunitària, en finalitats socials que compten amb la col·laboració d’artistes i col·lectius socials. A més, Tamarit ha recalcat que “des de la secretaria autonòmica donem superat perquè és imprescindible posar la dansa en un lloc important per a la ciutadania”.

300.000€ de pressupost

Tant el Consorci de teatre com l’Ajuntament de València han augmentat considerablement els pressupostos per al Festival Valencià 2020. El total ascendeix als 307.500€, un augment important tenint en compte que l’any passat a sols es va aconseguir el finançament de 280.000€.

La secretaria autonòmica ha volgut aprofitar l’ocasió per “agrair la tasca de coordinació entre les institucions amb les sales tant públiques com privades que participen”.

Festival Dansa València
Fotografia: Alicia Alegre.

Mar Jiménez ha volgut destacar la novetat d’introduir nous escenaris per a la dansa en esta edició. Per això es podrà vore la particularitat de cada territori com al País Basc, Canàries… fent un passeig per a “redescobrir la relació entre la dansa Contemporània i la ciutat”. En este motiu, “s’ha comptat amb creadors emergents, coreògrafs independents…” que facen la cartografia de la dansa a valencià d’una forma renovada.

Conectar la dansa amb els mercats

La regidora de cultura de l’Ajuntament ha volgut destacar “la intenció del festival de connectar la dansa contemporània amb les nostres places i mercats”. En esta línia, “continuem sumant els teatres municipals com Teatre El Musical per a fer créixer als professionals locals”, ha dit Ibáñez.

L’objectiu d’este festival es consolidar i fer créixer la visibilitat de la dansa contemporanea dins de la ciutat.

Novetats Festival Dansa 2020

Com a novetat, este any destaca el lema Territoris singulars, que destaca els nous espais que s’han buscat per a fer els espectacles. A banda, s’han introduït els Moviments urbans a la programació. I per últim, La Granja participarà en el festival en molt de pes.

: Valencià