sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Filtren un esbós de la falla municipal del 2018 abans de la seua presentació

L’esbós va començar a circular per xarxes socials a mitjanit i, encara que després es va retirar, ja va ser inevitable que circulara.

El disseny de Okuda, que es va batejar amb el lema d’Equilibri Universal’, anava a apostar per una explosió de colors, amb un tòtem central, un carrusel i amb la rematada de dues figures femenines, unes Venus que anaven a rematar la composició subjectant una bola del món.

Pere Fuset ha lamentat que s’haja produït aquesta filtració amb l’objectiu de rebentar l’acte de matí i ha assenyalat que és “és una absoluta falta de respecte cap als artistes fallers”, afig que “portar l’espionatge a la festa és voler poc a les Falles i als seus artistes”.

Al mateix temps, assenyala que el disseny publicat “no és l’esbós, sinó una foto de mala qualitat d’un de les anotacions prèvies”. I afig que va ser una de les anotacions que es va mostrar en la reunió de treball que van mantenir els artistes i el dissenyador amb el regidor, el jurat i els partits i que “després el dissenyador i els artistes van realitzar modificacions”.

Pere Fuset recorda que “a aqueix esbós només van tenir accés els membres del jurat, el més estricte equip de confiança i el regidor popular Félix Crespo i el seu assessor Juan Pedro Gómez” i descarta que hagen sigut els membres del jurat.

Crespo critica la “negligència” de Fuset

Félix Crespo ha deixat avui clar que “abans d’acusar Fuset hauria de fer un examen de negligència”. Crespo explica que ells van tenir accés a la documentació “però des del primer moment i fins que ens n’anàrem estàvem amb la cap de servei i no portàvem els telèfons mòbils damunt. No es pot acusar sense proves”. Critica la negligència de Fuset “en el control de la documentació, ja que és el dipositari i s’ha filtrat als mitjans alguna cosa que demostra la seua mala gestió”.

Els artistes triats

El projecte presentat pels artistes fallers va ser el seleccionat per a plantar la falla gran municipal del 2018. Latorre (València, 1962) planta falles des de 1981 i des del 2001 fins a 2013 va ser el mestre major del Gremi d’Artistes Fallers i president de la Federació d’Artistes Fallers i Fogueres de la Comunitat Valenciana. Des de 1987 el seu treball va associat al de Sanz (Conca, 1959), que des de molt jove va iniciar la seua trajectòria professional en el taller dels germans Sánchez i en l’actualitat és secretari de la Cooperativa d’Artistes Fallers. Tots dos ja van plantar la falla gran municipal l’any 2008, per la qual cosa la de l’any que ve serà la seua segona falla en la plaça de l’Ajuntament de València.

El jurat ha seleccionat per unanimitat aquest projecte que comptarà amb la col·laboració d’un dissenyador de renom internacional, Okuda San Miguel (Santander, 1980), llicenciat en Belles arts, amb treballs d’art urbà reconeguts des de 1997 i amb una evolució des del 2009 que li porten a unes estructures geomètriques multicolors molt característiques, a vegades catalogades com a surrealisme pop amb essència del carrer, i que tracten contradiccions sobre l’univers, el sentit de la vida, la connexió entre les arrels i la modernitat o el capitalisme. Les seues obres poden gaudir-se en galeries i espais urbans de països de tot el món com els Estats Units, Brasil, l’Índia o Sud-àfrica.

El jurat que va seleccionar la falla gran municipal de l’any que ve ho van integrar: Amparo Díaz, professora titular d’escola universitària, membre de l’equip Totfalles, col·laboradora fundadora de la revista Cendra i participant en El Turista Faller, responsable a més de diversos càrrecs en diferents comissions falleres, a proposta de la Interagrupació de Falles; Ramon Lluch, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de València, expresident de la comissió Doctor Manuel Candela – Beatriu Tortosa i faller en l’actualitat de la comissió Sapadors – Vicent Lleó, per designació de la Federació de Falles amb Especial Enginy i Gracia, de la qual és president des de la seua creació en 2004; María Jesús Giménez Pinte, artista fallera i pintora d’algunes falles, llicenciada en Belles arts i professora del cicle formatiu de tècnic superior en artista faller i construcció d’escenografies, en representació del Gremi d’Artistes Fallers; Sebastián Alós, responsable del desenvolupament de diversos projectes d’identitat corporativa, disseny de producte i editorial i el treball del qual forma part de col·leccions permanents del Museu de Disseny i el Museu de les Arts Decoratives de Barcelona, del Museu del Cartell de Wilánow de Varsòvia (Polònia) o del Tate Arxive Poster Collection de la Tate Gallery de Londres (Regne Unit), a proposta de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, de la qual forma part igual que del Bureau of European Designers Association (BEDA) i Foment de les Arts i del Disseny (FAD); i Aurelio Doménech, graduat en Belles arts i museòleg, responsable de treballs d’assessorament cultural en diversos ajuntaments i de dissenys museogràfics en institucions com el Museu Valencià d’Etnologia, per designació del Cercle de Belles arts, del que és secretari.

Últimas noticias

Contenido relacionado