L’amenaça de plutja no deté la massiva participació en la Fira del Mussol

Tot i que les condicions metereològiques eren desfavorables, l'oratge ha respectat durant el matí la celebració dels actes al voltatnt de l'esdeveniment mercantil.

Hui la Fira del Mussol s’ha celebrat amb un ull mirant al cel. A les 10 eren nombroses les paradetes que els titulars de nombrosos comerços i associacions de l’Alcalatén havien alçat per tal de donar vida a esta centenària fira.

L’acte ha estat inaugurat a les 10:30 per l’alcalde Samuel Falomir i la Reina de les Festes Mireia Andreu. A continuació han fet una gira per la setena exposició de bolets al saló d’actes de l’IES l’Alcalatén, organitzada per l’associació Alcorafunghi i la setena exposició de motos antigues organitzada per la Penya MOtorista l’Alcora al pati del mateix centre educatiu.

Al migdia l’actuació del grup de Danses Font d’Aixart de l’Alcora i la Rondalla de l’Associació de Jubilats Comte d’Aranda han animat la festa, a més que els paranyers han fet una vegada més una demostració de les formes tradicionals de captura d’ocells amb el parany i l’enfilat.

La Fira del Mussol data de 1843. El 25 de març d’este any la Diputació Provincial de Castelló concedeix autorització a l’Ajuntament de l’Alcora per a celebrar esta singular fira els primers dies d’octubre. El seu nom fa referència als mussols que s’usaven per a la pràctica del parany, modalitat cinegètica per a la caça de tordos molt arrelada a l’Alcora.

El progrés i la millora econòmica provoquen una bolcada en els gustos i costums, i açò quasi fulmina  tradicional Fira. Primer va passar de set a cinc dies, i en el 1900, la seua durada ja res més era de tres jornades. Ara solament ens queda un de fira, unit inexorablement al descans dominical, perquè el calendari, també va passar de rural a industrial. Hui és un concorregut mercat popular en el qual destaquen l’artesania i els productes gastronòmics de qualitat. Amb el temps la fira ha perdut la seua finalitat fundacional, però s’ha transformat en un dels dies de major animació i activitat comercial a l’Alcora.

En els últims anys s’està potenciant la presència d’expositors d’artesania, la qual cosa està donant una embranzida encara major, si cap, a esta popular i concorreguda jornada.

CatalàEspañol