La Fira ‘Destaca’ de Vila-real, exemple d’innovació a l’àmbit local

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assistit a la inauguració d'esta fira que ha post d'exemple de la importància d'apostar per la innovació i la digitalització perquè la ciència 'arribe a tota la societat'

La Fira Destaca 2020 a Vila-real s’ha convertit hui en epicentre de totes les mirades en una edició marcada per l’any COVID però amb apostes que posen la innovació i la necessitat de ressorgir com a eix fonamental. De fet, fins i tot el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat durant la inauguració, “la importància de l’aposta per la innovació des de l’àmbit local”.

La fira de transferència científica i tecnològica pionera en la Comunitat Valenciana, Destaca 2020, organitzada per l‘Ajuntament de Vila-real i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI, ha començat hui en un format semipresencial adaptat a la situació de la pandèmia i amb el repte central d’establir les bases per a la recuperació econòmica post-covid des de la innovació i la digitalització.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, el president de la Generalitat, Ximo Puig, el president de la Diputació, José Martí, i la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, han inaugurat el certamen que en esta edició desenvolupa l’apartat científic amb tres sessions semipresencials a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner mentre que la zona expositiva és virtual.

Benlloch ha ressaltat que, en les circumstàncies actuals, Destaca 2020 és més necessària que mai perquè “hem de preparar-nos per a quan el virus no estiga i treballar perquè, aqueix dia, el nostre teixit econòmic continue viu i fort per a encarar una recuperació que serà complicada, però arribarà”. L’alcalde ha posat el focus en el paper de la investigació com a germen de la innovació i el desenvolupament per al creixement i l’avanç de la societat.

“És en la universitat, en el món acadèmic, en els grups d’investigació, on sorgeix el coneixement que, després, hem de ser capaços d’aplicar en el món de l’empresa i les administracions. Esta transferència del coneixement és una de les grans assignatures pendents de l’economia espanyola i Destaca vol donar resposta a este buit. Un punt de trobada entre la universitat, la investigació i l’Administració, com a canalitzadora i promotora d’esta pulsió social per la innovació, per a donar resposta als grans reptes del futur”, ha asseverat.

Per part seua, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha subratllat la “capacitat visionària de l’alcalde de Vila-real de situar la innovació en el centre de la política local” i ha defensat l’àmbit local com a necessari per a desenvolupar les polítiques de futur. Per a Puig ha sigut un encert mantenir esta edició de Destaca –que compta amb el suport econòmic de la Generalitat- adaptada a la situació actual de pandèmia. Així, ha afirmat que “sense innovació no tindrem futur” pel que ha advocat per “continuar fent que el treball de la innovació arribe a les empreses”. Les claus del futur de la recuperació econòmica seran, segons Puig, “digitalització, sostenibilitat i resiliència”, una recepta que el president de la Generalitat creu que cal aplicar en tots els sectors econòmics.


Pel que fa la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha assegurat que “la Fira Destaca s’ha consolidat com a fòrum per a la innovació i la transferència tecnològica i de coneixement, en una aposta que en el seu moment va ser pionera i ara és imprescindible. Necessitem posar tot el nostre coneixement, tot el nostre talent i totes les nostres capacitats per a respondre als reptes presents i els desafiaments de la societat post-covid, com la transició verda, la digitalització o el nou model econòmic”.

Així mateix, el president de la Diputació, José Martí, ha incidit en què la ciència i la innovació són “eines fonamentals” i precisament ha assenyalat que “eixirem d’esta pandèmia gràcies a la ciència”. Martí també ha ressaltat la importància dels altres dos grans eixos de Destaca 2020: la digitalització i la bretxa de gènere en la ciència i l’empresa.

La inauguració també ha comptat amb el director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI, Juan Carda; la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; la subdelegada del Govern, Soledad Ten; el subdelegat de Defensa a Castelló, Javier Ferrer; a més d’alcaldes i representants de la corporació municipal.

Destaca 2020, que compta amb Estònia com a país convidat per ser un dels líders en digitalització de la Unió Europea, constarà de tres sessions de conferències i taules de reptes que es desenvoluparan a l’Auditori Municipal de manera semipresencial i que es poden seguir a través de la plataforma Live Fòrum. La fira es complementa amb l’apartat de divulgació a la Casa dels Mundina pel qual durant tota la setmana passaran al voltant de 150 escolars. A més, l’apartat expositiu per a empreses i centres d’investigació és virtual, també a través de la mateixa plataforma, amb la participació d’uns 30 estands.

CatalanSpanish