jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

FISABIO amplia a través d’un estudi els coneixements sobre la relació entre salut infantil i llet materna

Investigadors de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i del grup de Recerca en Nutrició Pediàtrica de l’Hospital Clínic Universitari de València, han detectat la presència de llevats en mostres de llet materna de dones sanes. Els resultats del treball, que han estat publicats en la revista ‘Scientific Reports’, amplien els coneixements sobre la salut infantil.

El desenvolupament de la microbiota en el nounat és un procés gradual i crucial, que contribueix fisiològicament i en el desenvolupament i maduració del sistema immunitari. Durant el part, el nounat està exposat als microbis materns, primer del sistema reproductiu de la mare, després de la pell materna i el medi ambient, i posteriorment influenciat per la dieta, que inclou la lactància materna.

La llet materna juga un paper important en el subministrament microbià, ja que conté una varietat de possibles bacteris beneficiosos, així com una àmplia font de nutrients i substàncies protectores essencials que la converteixen en la nutrició òptima per al bebé.

María Carmen Collado, investigadora del CSIC en el IATA, ha explicat que “els bacteris presents en la llet materna es transmeten al bebé durant la lactància, arriben a l’intestí i contribueixen a l’assentament de la microbiota intestinal i la immunitat adquirida. Encara que els bacteris de la llet humana s’han estudiat àmpliament, amb prou feines es disposa d’informació sobre la presència natural d’espècies de llevats, que es limita a uns pocs estudis. No obstant això, sí que existeixen estudis sobre la presència de llevats en la llet d’altres mamífers, la qual cosa recolza la idea que la llet materna humana també puga contenir llevats en condicions normals i saludables”.

El treball dels investigadors ha consistit a analitzar les mostres de llet materna de 41 mares lactants sanes dins d’un mes després del naixement. Mitjançant tècniques de microscòpia, creixement de cultius i seqüenciació genètica, es va confirmar la presència de llevats.

A més, els macronutrients de la llet i les cèl·lules somàtiques humanes es van quantificar a través de tècniques d’espectrofotometria i cistometria. Els resultats van mostrar que el 89% de les mostres tenien nivells detectables d’ADN de llevats. Utilitzant diferents medis de cultiu, es van aïllar i van identificar 33 ceps, la qual cosa va confirmar la presència d’espècies de llevats viables. Mitjançant microscòpia fluorescent es va comprovar que els gèneres més comuns van ser Malassezia (44%), seguit de Candida (19%) i Saccharomyces (12%).

Empar Querol, investigadora del IATA, experta en llevats industrials i en seguretat alimentària, ha destacat “la importància de l’origen dels ceps de S. cerevisiae aïllades en el present treball, ja que formen part d’una població freqüentment utilitzada en la indústria, com són els llevats forners. Probablement l’origen d’aquests llevats siga similar al dels bacteris presents en la llet materna, que es podrien transmetre al bebé durant la lactància. Conéixer l’origen i el paper en la immunitat del bebé d’aquests llevats és de gran rellevància”.

Àlex Mira, investigador de la Fundació FISABIO, ha recalcat que “detectar bacteris i llevats en mostres humanes se sol associar a organismes infecciosos; no obstant això, quan parlem de microorganismes que ocorren de forma natural en la llet materna, parlem de microbis innocus o beneficiosos. El nounat necessita estar exposat a microorganismes per desenvolupar el seu sistema immune i per a altres funcions vitals, les quals estem començant a entendre”.

Les futures ampliacions d’aquest treball podrien estudiar l’origen d’aquests llevats i la seua possible contribució a la salut infantil.

Últimas noticias

Contenido relacionado