7.7 C
Valencia
3:04 pm - domingo, 5 abril 2020
- Publicitat -Reciplasa

Fisabio presenta una guia didàctica per dinamitzar tallers de prevenció de violència de gènere en parelles joves

- Publicidad -

La guia està dirigida a professorat, professionals de la salut, de l'animació juvenil, l'educació i el treball social

- Publicitat -AVL
- Publicidad -Coronavirus CoronavirusDipCas Coronavirus_CS CoronavirusVLC CoronavirusBor CoronavirusAlcor CoronavirusReciplasa

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.

Investigadores i investigadors de l’Àrea de Desigualtats en Salut de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, han elaborat una guia didàctica per dinamitzar tallers de prevenció de violència en parelles joves.

Esta guia està dissenyada per treballar el curtmetratge ‘Jo com el teu’, realitzat en el marc del Projecte RIU, ‘Un riu de cultures, un riu de salut’, impulsat pel Centre de Salut Pública d’Alzira i gestionat per la Fundació Fisabio.

Este curt és producte d’una recerca-acció participativa realitzada a Sueca sobre promoció de la igualtat entre dones i homes i prevenció de la violència de gènere en el context del Projecte RIU.

La guia és una eina per abordar el tema de la violència de parella en la població jove, facilitant els coneixements necessaris, així com una proposta de preguntes amb les quals dinamitzar la visualització del curtmetratge, incitant a la reflexió i el debat.

A més, està plantejada per realitzar tallers amb joves, entre 14 i 20 anys, etapa clau del desenvolupament personal en la qual se solen començar i/o consolidar les primeres relacions de parella.

La guia està dirigida a professorat, professionals de la salut, de l’animació juvenil, l’educació i el treball social, entre altres, que dinamitzen la visualització del curt i el taller posterior. L’objectiu és millorar els seus coneixements sobre el tema i les habilitats per dinamitzar l’activitat.

La guia es compon de quatre parts: en la primera, es faciliten els coneixements necessaris sobre violència en parelles joves per poder dinamitzar el taller; en la segona, es donen recomanacions per dur a terme el taller; la tercera conté les preguntes proposades per a la dinamització; en la quarta part, es troba la bibliografia utilitzada.

Per a la seua elaboració, els autors, Jaime Fons-Martínez, Dory Aviñó, Marta Talavera, Joan Josep Parets-Carbonell, i Marina García Puig, han dut a terme una revisió de la literatura sobre la temàtica (guies, manuals, articles i diversos materials digitals).

Així mateix, s’ha comptat amb la col·laboració d’un grup de persones expertes per a la revisió de continguts i d’un altre per a l’elaboració i revisió de les preguntes proposades per dinamitzar el taller. Les preguntes han estat provades en diversos tallers realitzats amb població jove, tant en l’àmbit educatiu com en grups amb diversitat cultural, de diferent nivell socioeconòmic i altres entitats.

La guia ha estat presentada per la investigadora principal del projecte, Dory Aviñó En el marc de la ‘III Jornada de Conscienciació sobre violència interpersonal en joves universitàries: propostes d’incorporació de la perspectiva de gènere’, celebrada en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.

Sobre el Projecte RIU

RIU és un projecte innovador impulsat pel Centre de Salut Pública d’Alzira, la Fundació Fisabio i l’administració local, en l’actualitat, els Ajuntaments d’Algemesí i Alzira.

Es tracta d’un projecte d’intervenció comunitària dirigit a promoure la salut i facilitar l’accés als serveis sanitaris i programes preventius en barris en situació de vulnerabilitat en els quals s’acumulen desigualtats per raó de gènere, classe social, país d’origen i ètnia o territori, entre altres.

Es duu a terme, actualment, als barris del Raval d’Algemesí i L’Alquerieta d’Alzira. En 2012-2013, es va realitzar a Sueca aplicat a la prevenció de la violència de gènere.

El Projecte RIU es fonamenta en els models de promoció de la salut i actius per a la salut, situant el focus de les actuacions en la participació ciutadana i l’apoderament, a transformar els entorns (físics i socials) perquè afavorisquen la salut i a construir comunitats resilients. Utilitza l’educació entre iguals i la recerca-acció participativa.

La intersectorialitat és un dels aspectes clau en promoure el treball en xarxa especialment amb l’administració local i l’estructura d’atenció sanitària, influint indirectament en la reorientació dels serveis cap a la promoció de la salut i la salut comunitària.

El projecte vincula l’acció a la recerca aportant coneixement sobre estratègies per disminuir l’accés desigual als serveis innovant en metodologies per evidenciar la reducció de desigualtats en els entorns complexos.

RIU ha obtingut diferents reconeixements: en 2015 seleccionat com a bona pràctica en relació a l’Estratègia d’Atenció al Part i la Salut Reproductiva, en 2011 Premi de Qualitat i Igualtat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i en 2010 es va incloure com a cas de bona pràctica en l’informe de la Comissió Espanyola per Reduir Desigualtats en Salut.

L’equip investigador que treballa en esta línia està format per professionals de la medicina assistencial i de la salut pública, psicologia i sociologia amb experiència dilatada en programes de promoció de salut en contextos altament vulnerables, tècniques de recerca qualitativa i processos de participació ciutadana.

Rovira

També te pot interessar

Coronavirus CoronavirusDipCas Coronavirus_CS CoronavirusVLC CoronavirusBor CoronavirusAlcor CoronavirusReciplasa

Últimes notícies

Sanitat confirma 283 nous casos de coronavirus i un total de 812 altes a la Comunitat Valenciana

Dels 283 nous casos positius, 65 es troben a la província de Castelló, 68 a la d'Alacant, 146 a la de València i hi ha 4 no assignats encara.

Antifrau confirma que l’EMT no disposava de controls que hagueren detectat el robatori de 4 milions d’euros

Antifrau assegura que si hagueren existit protocols "estos procediments interns concrets hagueren donat la veu d'alarma en algun dels diferents nivells organitzatius existents, abans d'efectuar uns pagaments per muntant de 4 milions d'euros"

Creixen les altes però també augmenten els casos positius a Castelló

La província de Castelló registra una triple corba creixent en el coronavirus, ja que augmenten les altes però també creixen els casos positius i...

La residència de Morella suma 10 morts des de l’inici de la pandèmia

Els geriàtrics s'han convertit en els nuclis amb més taxa de mortandat de la pandèmia.

La Vilavella lamenta que la Diputació cobre als seus veïns impostos

L'Ajuntament reclama que mentre dure l'alarma sanitària, la Diputació deixe de cobrar impostos com ha fet esta mateixa setmana amb l'Impost de Vehicles.