```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Fisabio presenta una guia didàctica per dinamitzar tallers de prevenció de violència de gènere en parelles joves

La guia està dirigida a professorat, professionals de la salut, de l'animació juvenil, l'educació i el treball social

Investigadores i investigadors de l’Àrea de Desigualtats en Salut de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, han elaborat una guia didàctica per dinamitzar tallers de prevenció de violència en parelles joves.

Esta guia està dissenyada per treballar el curtmetratge ‘Jo com el teu’, realitzat en el marc del Projecte RIU, ‘Un riu de cultures, un riu de salut’, impulsat pel Centre de Salut Pública d’Alzira i gestionat per la Fundació Fisabio.

Este curt és producte d’una recerca-acció participativa realitzada a Sueca sobre promoció de la igualtat entre dones i homes i prevenció de la violència de gènere en el context del Projecte RIU.

La guia és una eina per abordar el tema de la violència de parella en la població jove, facilitant els coneixements necessaris, així com una proposta de preguntes amb les quals dinamitzar la visualització del curtmetratge, incitant a la reflexió i el debat.

A més, està plantejada per realitzar tallers amb joves, entre 14 i 20 anys, etapa clau del desenvolupament personal en la qual se solen començar i/o consolidar les primeres relacions de parella.

La guia està dirigida a professorat, professionals de la salut, de l’animació juvenil, l’educació i el treball social, entre altres, que dinamitzen la visualització del curt i el taller posterior. L’objectiu és millorar els seus coneixements sobre el tema i les habilitats per dinamitzar l’activitat.

La guia es compon de quatre parts: en la primera, es faciliten els coneixements necessaris sobre violència en parelles joves per poder dinamitzar el taller; en la segona, es donen recomanacions per dur a terme el taller; la tercera conté les preguntes proposades per a la dinamització; en la quarta part, es troba la bibliografia utilitzada.

Per a la seua elaboració, els autors, Jaime Fons-Martínez, Dory Aviñó, Marta Talavera, Joan Josep Parets-Carbonell, i Marina García Puig, han dut a terme una revisió de la literatura sobre la temàtica (guies, manuals, articles i diversos materials digitals).

Així mateix, s’ha comptat amb la col·laboració d’un grup de persones expertes per a la revisió de continguts i d’un altre per a l’elaboració i revisió de les preguntes proposades per dinamitzar el taller. Les preguntes han estat provades en diversos tallers realitzats amb població jove, tant en l’àmbit educatiu com en grups amb diversitat cultural, de diferent nivell socioeconòmic i altres entitats.

La guia ha estat presentada per la investigadora principal del projecte, Dory Aviñó En el marc de la ‘III Jornada de Conscienciació sobre violència interpersonal en joves universitàries: propostes d’incorporació de la perspectiva de gènere’, celebrada en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.

Sobre el Projecte RIU

RIU és un projecte innovador impulsat pel Centre de Salut Pública d’Alzira, la Fundació Fisabio i l’administració local, en l’actualitat, els Ajuntaments d’Algemesí i Alzira.

Es tracta d’un projecte d’intervenció comunitària dirigit a promoure la salut i facilitar l’accés als serveis sanitaris i programes preventius en barris en situació de vulnerabilitat en els quals s’acumulen desigualtats per raó de gènere, classe social, país d’origen i ètnia o territori, entre altres.

Es duu a terme, actualment, als barris del Raval d’Algemesí i L’Alquerieta d’Alzira. En 2012-2013, es va realitzar a Sueca aplicat a la prevenció de la violència de gènere.

El Projecte RIU es fonamenta en els models de promoció de la salut i actius per a la salut, situant el focus de les actuacions en la participació ciutadana i l’apoderament, a transformar els entorns (físics i socials) perquè afavorisquen la salut i a construir comunitats resilients. Utilitza l’educació entre iguals i la recerca-acció participativa.

La intersectorialitat és un dels aspectes clau en promoure el treball en xarxa especialment amb l’administració local i l’estructura d’atenció sanitària, influint indirectament en la reorientació dels serveis cap a la promoció de la salut i la salut comunitària.

El projecte vincula l’acció a la recerca aportant coneixement sobre estratègies per disminuir l’accés desigual als serveis innovant en metodologies per evidenciar la reducció de desigualtats en els entorns complexos.

RIU ha obtingut diferents reconeixements: en 2015 seleccionat com a bona pràctica en relació a l’Estratègia d’Atenció al Part i la Salut Reproductiva, en 2011 Premi de Qualitat i Igualtat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i en 2010 es va incloure com a cas de bona pràctica en l’informe de la Comissió Espanyola per Reduir Desigualtats en Salut.

L’equip investigador que treballa en esta línia està format per professionals de la medicina assistencial i de la salut pública, psicologia i sociologia amb experiència dilatada en programes de promoció de salut en contextos altament vulnerables, tècniques de recerca qualitativa i processos de participació ciutadana.

Últimas noticias

Contenido relacionado