```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El foc arrasa unes Falles marcades per eleccions, feminisme i incivisme

El foc ha arrasat unes Falles multitudinàries que enguany han estat marcades per la política preelectoral, tant en la sempiterna sàtira de les seues ninots com en la massiva presència dels seus actors reals davant les eleccions, el feminisme i l'incivisme derivat de la seua massificació.

El foc ha arrasat unes Falles multitudinàries que enguany han estat marcades per la política preelectoral, tant en la sempiterna sàtira de les seues ninots com en la massiva presència dels seus actors reals davant les eleccions, el feminisme i l’incivisme derivat de la seua massificació.

Acompanyades d’una fina pluja que ha caigut durant la nit a València, les flames han complit amb la tradició valenciana de cremar, sempre amb art i enginy, allò que ha de renàixer de les seues cendres per a afrontar la primavera que comença aquest dimecres, tot això després de dènou dies de mascletaes, deu de carrers tallats i revetles nocturnes i cinc de frenètica agenda festiva, pirotècnica, taurina i religiosa on el temps ha sigut un impagable aliat.

L’ocupació turística ha arribat al 90% gràcies també a la coincidència d’un llarg cap de setmana en el seu tram central, la qual cosa porta a l’Ajuntament i a la Generalitat a oferir un primer balanç molt positiu, encara que es reconeix el creixent problema del botelló i les conseqüències d’algunes revetles, sobretot al costat de la Llotja, Patrimoni de la Humanitat però danyada amb fems i orins.

El temps sec -ni una gota de pluja ni vents forts en totes les Falles, excepte en les hores prèvies a la cremà- i fins i tot històricament calorós -el 17 es va viure el dia més tòrrid des de 1940, amb 30 graus- ha beneficiat a unes Falles que, en l’artístic, han invertit 7,67 milions d’euros en els seus monuments, pastura de les flames excepte dos grups escultòrics.

Es tracta de “El retorn de la pesca” (de David Sánchez Llongo per a la falla d’Exposició-MicerVa mastegar) i, en infantil, “La càpsula del temps” (de Bernardo Estela per a Císcar-Borriana), sengles estampes familiars encara que amb diferents temàtiques que han esquivat el foc per votació popular en una Exposició del Ninot per la qual enguany van passar més de 100.000 persones.

Les que no ho han evitat ha sigut la resta de falles, les humils i les polèmiques, les reivindicatives i les fastuoses, com les de la secció Especial i les seues guanyadores: “Juga, juga… i voràs”, de l’artista Carlos Carsí per a L’Antiga de Campanar i, en infantil, “Si falles”, d’Iván Tortajada per a Maestro Gozalbo-CondeAltea.

L’Ofrena, l’epicentre del fervor faller per la Verge dels Desemparats, ha marcat un altre rècord: quasi 109.000 participants per a teixir amb les seues flors el mantell del seu “Geperudeta”, immortalitzat de nou pels milers de turistes que han recorregut una ciutat presa pel soroll interminable de petards i traques.

I per a baluern, el marcat enguany per les eleccions avançades, tant les generals com les autonòmiques valencianes. Els polítics han aprofitat aquestes Falles per a oferir els seus millors somriures i fer-se selfis per onsevulla en una campanya preelectoral amb aroma a bunyol, a ninot i a mascletà.

Els líders del PP, Pablo Casado, i de Ciudadanos, Albert Rivera, així com ministres com José Luis Ábalos, José Guirao i Pedro Duque, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el dirigent de Podemos Pablo Echenique i el president de Vox, Santiago Abascal, són sol alguns dels polítics que han visitat València amb la vista posada en el 28 d’abril.

Però el foc, que no vota, ha cremat aquesta nit, sense miraments i amb ambient fresc, la sàtira fallera, l’enginy artístic que any rere any retrata les febleses humanes, enalteix els millors valors, convida a somiar, retrocedeix en el temps i prem la realitat, bé amb els seus protagonistes (polítics, esportistes o món de la faràndula) o amb els temes que generen més debat.

El feminisme ha sigut un d’ells. A més de que en el mes faller per excel·lència se celebre i reivindique el Dia de la Dona -amb una manifestació històrica a València-, el seu argumentari ha calat en nombrosos monuments, ha creat polèmica -el jurat de la secció Especial era només masculí- i el 8M la fallera major va alçar el seu puny al món amb un mocador morat nuat abans de la mascletàmés feminista i violeta, disparada per la pirotècnica Reyes Martí.

I una dona era la immensa i grafiteadaprotagonista central de la falla municipal, centre neuràlgic per al turisme faller, dissenyada pel col·lectiu d’art urbà PichiAvo i construïda pels artistes Latorre i Sanz, un homenatge al procés creatiu que ha costat 205.000 euros.

Les tradicionals llàgrimes de la fallera major, Marina Civera, i la seua homòloga infantil, Sara Larrazábal, han acompanyat al ritual del foc en la plaça de l’Ajuntament i la deïtat grega femenina tancada en marbre ha quedat alliberada per les flames, trobant així l’harmonia i diluint les fronteres entre l’art acadèmic i el popular, aqueix on caben des del grafiti fins a les pròpies falles.

En unes festes on el València CF ha celebrat el seu centenari i almenys un 8% dels veïns ha fugit en la seua setmana gran, les Falles 2020 s’entrelluquen ja almenys amb el repte oficial de no caure en l’incivisme d’enguany i l’anhel oficiós d’un món millor.

Últimas noticias

Contenido relacionado