Ford anuncia que retallarà 12.000 llocs de treball a Europa per a 2020, cap d’aquestos a Almussafes

L'efecte del pla de reestructuració en la factoria valenciana es limita a la reducció de torns de treball

La firma automobilística nord-americana Ford ha anunciat aquest dijous que planeja retallar aproximadament 12.000 ocupacions a Europa per a 2020, principalment mitjançant plans de baixes voluntàries, com a part del seu pla de reestructuració en el ‘Vell Continent’ per a crear un negoci sostenible i rendible. Aquesta pèrdua d’ocupació no afectarà la factoria valenciana, on fins al moment si es contempla una reducció de torns.

Segons va informar la companyia en un comunicat, dels 12.000 treballadors que es veuran afectats, 2.000 són assalariats, que s’inclouen en el pla de retallada de l’empresa de 7.000 llocs a tot el món. La resta són treballadors amb contractes per hora o empleats d’agències.

En total, Ford Europa dona ocupació a 51.000 persones i la xifra augmenta fins a 65.000 persones si s’inclouen les ‘joint ventures’ que manté.

A més, l’empremta de fabricació de la marca a Europa també es reduirà a 18 factories per a 2020. Ford tancarà la planta de motors de Bridgend, al Regne Unit; la de transmissions de Blanquefort, a França; les de producció d’automòbils de Naberezhnye Chelny i Sant Petersburg i el centre de motors d’Elabuga, a Rússia.

També vendrà a Magna la factoria de transmissions de Kechnec, a Eslovàquia i consolidarà la seua seu al Regne Unit i la de Ford Credit Europe en el Ford Dunton Technical Center a South East Essex (Anglaterra), malgrat l’eixida del país britànic de la Unió Europea (UE) prevista per al pròxim 31 d’octubre.

“Separar els empleats i tancar les plantes són les decisions més difícils que prenem, i en reconeixement de l’efecte en les famílies i comunitats, brindem suport per a alleujar l’impacte”, va assenyalar el president de Ford Euopra, Stuart Rowley.

Rowley va assegurar que la companyia, juntament amb els comités d’empresa, socis sindicals i representants electes, està avançant en la construcció d’un negoci futur sostenible a llarg termini.

Per la seua banda, Ford va avançar també que es dividirà en tres àrees de negoci a partir de l’1 juliol, que són Vehicles Comercials, Turismes i Importacions.

El departament de Vehicles Comercials estarà dirigit per Hans Schep, mentre que Roelant de Waard estarà al capdavant del de Turisme. La companyia aspira a triplicar (per any) les importacions d’automòbils a Europa fins el 2024.

La marca preveu reforçar-se en el mercat europeu amb el llançament de nous models, com la nova generació del Kuga, fabricat a Almussafes (València) i amb versions híbrides i híbrides endollables, l’Explorer o el nou crossover compacte Puma. A més, tota la seua gamma inclourà versions electrificades.

Per la seua banda, en el terreny dels vehicles comercials, Ford estudia ampliar la seua cooperació amb Volkswagen al segment de les furgonetes.

Ford està duent a terme la reestructuració organitzativa més “completa” de la seua història a Europa. Aspira a obtindre en el llarg termini un marge operatiu del 6%, amb tornades superiors al cost de capital per a cada grup empresarial. De fet, espera millorar “significativament” els seus resultats financers ja en 2019.

ESPANYA

Per a la planta d’Almussafes (València), la divisió europea de Ford contempla una reducció de torns de treball, igual que en la seua factoria de Saarlouis (Alemanya).

A Espanya, la firma de l’oval dona ocupació a unes 8.100 persones en la factoria valenciana repartides en tres torns i crearà unes instal·lacions de muntatge de bateries per a vehicles electrificats, que s’espera que estiguen operatives al setembre de 2020.

Almussafes retallarà la seua producció diària en 100 vehicles des de setembre per la falta de demanda. Com a conseqüència, 300 treballadors del torn de nit seran recol·locats en el de dia i en tasques de llançament del nou Kuga.

La direcció de Ford Espanya i UGT, sindicat majoritari del comité d’empresa, han firmat un nou expedient de regulació d’ocupació temporal (ERTO) que es durà a terme els dies 1 i 2 d’agost i 19 i 20 de desembre, i que complirà amb les mateixes condicions que els anteriors quant a complements salarials.

Els empleats afectats per l’ERTO, tant els de la planta de vehicles com els de la de muntatge de motors, conservaran el 80 per cent del seu salari brut i el 100% de les pagues, vacances i antiguitat.

ValenciàEspañol