15.6 C
Valencia

Obrin una fossa de Paterna que espera tindre 100 afusellats de Tavernes, Carlet i Alaquàs

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Els treballs d’excavació i exhumació de la fossa 112 del cementeri de Paterna (València), on s’espera trobar dues saques amb cinquanta cossos cadascuna d’afusellats durant la repressió franquista, han començat este dilluns.

Els cossos procedeixen en la seua gran majoria de les comarques de La Safor i Ribera i de nombroses localitats de la província de València com Tavernes de la Valldigna, Cullera, Albalat, Sollana, Carlet, Vilanova de Castelló, l’Alcúdia, Manises, Torrent, Paterna, Puçol, Silla, Oliva, Sagunt, Sueca, Alberic, Alcàsser, Alginet, Alaquàs, Benifaió i Beniparrell, segons un comunicat de la Diputació de València.

En l’inici d’esta actuació, han estat presents la diputada provincial de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, i el diputat de Cultura, Xavi Rius, així com la presidenta de l’Associació de Familiars Víctimes del Franquisme de la Fossa 112, Carmen Gómez, néta de l’alcalde republicà de Tavernes que podria trobar-se entre els cossos en esta fossa.

A més, també han assistit l’alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega; l’alcalde de Castelló de la Ribera, Óscar Noguera, acompanyat pels regidors Tere Fuster i Oti Ferrando, i un gran nombre de regidors de l’ajuntament de Tavernes de la Valldigna.

- Publicitat -

Les obres, finançades per la Diputació de València, són una més de les nombroses actuacions en matèria de memòria històrica que s’estan duent a terme durant 2018, amb un pressupost de 626.000 euros.

Tal com ha recordat Pérez Garijo, “la Diputació és la primera i de moment l’única administració pública que està finançant l’exhumació de fosses perquè és una prioritat política del govern provincial”.

- Publicitat -

“Esta és la novena fossa que obrirem des que va començar la legislatura i esperem arribar a exhumar d’un 15 a un 20% de les fosses comunes d’este cementeri”, ha agregat.

En concret, en la fossa comuna 112, situada en el primer quadrant del cementeri paternero, es troben enterrats represaliats del franquisme, afusellats després de les saques del 30 de novembre de 1939 -50 afusellats- i de 8 de desembre d’eixe mateix any -altres 50-, amb el que l’equip d’arqueòlegs espera exhumar prop d’un centenar de cossos, entre ells, el de Vicente Gómez Marí, alcalde republicà de Tavernes de la Valldigna.

Ha sigut precisament este consistori de la comarca de La Safor el que ha impulsat el procés d’excavació, ja adjudicat per més de 95.700 euros, dels quals la Corporació provincial ha aportat, per mitjà d’una subvenció, 89.719 euros.

Els treballs d’excavació i exhumació de la fossa comuna, a càrrec de l’equip d’ArqueoAntro, que dirigeix l’arqueòleg Miguel Mezquida, es perllongaran durant els pròxims dos mesos.

En unes setmanes esperen “arribar a les restes dels represaliats” i després iniciar “el procés de delimitació de la fossa i el començament d’exhumacions”, ha explicat Mezquida.

Una vegada finalitzats els treballs de camp, s’enviaran les mostres a l’Escola de Medicina Legal de la Universitat Complutense de Madrid, on s’estudien les restes exhumades i, després d’este procés, una empresa genètica farà les anàlisis de les mostres d’ADN de les famílies involucrades en el procés.

Estes anàlisis, juntament amb els estudis arqueològics i antropològics, permetran la individualització i identificació completa de les restes de les víctimes per a ser retornades als seus parents en un termini màxim de dos anys.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt

Segueix-nos

13,650FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -CJCV
- Publicitat -Plataforma
- Publicitat -Apunt

Notícies relacionades

- Advertisement -

: Valencià