Fran Ferri: “La gent associa tot el que ha fet el Govern del Botànic a Compromís”

És l'actual síndic de Compromís i una de les cares més conegudes del partit. Des de ben jove ha estat implicat en el món polític i enguany es presenta per a encapçalar la circumscripció de València com a núm.2. Entrevistem a Fran Ferri, qui realitza un balanç dels quatre anys del Govern del Botànic i fa una valoració del moment polític actual.

Eres enginyer de professió. Què és el que et va motivar per a fer el salt al món de la política?

El salt a la política el vaig donar abans de ser enginyer perquè jo em crec molt la frase de ‘tot allò personal és polític’. Des de ben jove i sobretot quan vaig ser més conscient de la meua orientació sexual, vaig començar a implicar-me molt en eixe món. Sempre era delegat de classe en el col·legi, en l’institut i en la universitat. D’alguna manera sempre he estat una mica vinculat a l’acció política en el sentit ampli, no des de la política institucional, sinó des de l’activisme polític. Quan vaig tornar de l’Erasmus em vaig comprometre molt més amb el moviment LGTBI i, a través d’este moviment, és quan em vaig adonar que l’activisme social fa molt i transforma realitats, però que és necessari també que les lleis acompanyen. Ací va ser quan vaig decidir implicar-me dins de Compromís.

Et presentes a les primàries de Compromís com a nº2 per València, en el lloc que en 2015 ocupava l’actual president de Les Corts Enric Morera. Com has rebut que finalment Morera no aspire a eixe lloc per a evitar possibles “confrontacions internes innecessàries”?

Jo li agraïsc molt a Enric que haja fet el pas de reconéixer que d’alguna manera el moment polític demanava que el núm.2 poguera estar encapçalat per mi, encara que a mi no m’haguera importat tindre eixa competició sana, perquè no és un enfrontament. Em va cridar i em va dir que ell havia tingut durant esta legislatura un paper molt més institucional i que ara seria difícil, en una campanya electoral en la qual hi haurà molta brega política, que el que és encara president de Les Corts estiga debatent i atacant a les persones amb les quals ha de tractar en el dia a dia fins que es constituïsquen les pròximes corts. Per tant, crec que és una manera intel·ligent de pensar.

Foto: Javier Zapata

En la tasca de síndic em sent còmode, està dins del meu cercle de confort, així que estaria molt a gust sent síndic de nou

T’agradaria continuar a partir de 2019 com síndic de Compromís o preferiries canviar?

Sempre dic que estic obert a tot. La tasca de síndic és una tasca que crec que he fet bé, encara que es podria millorar en algunes coses. Pense que a pesar que era un grup molt nou, ja que passàvem de 6 a 19 diputats, s’ha fet una gran labor per part del grup parlamentari de Compromís. Hem presentat moltes iniciatives i hem ajudat molt al Consell a treballar. En la tasca de síndic em sent còmode, està dins del meu cercle de confort, així que estaria molt a gust sent síndic de nou, però també estic preparat per a altres menesters si així ho vol el partit.

El primer punt del Botànic era afrontar eixa emergència social que hi havia i durant esta legislatura s’ha resolt en part malgrat l’infrafinançament

Com valores la primera experiència del partit en el Govern valencià?

Molt positivament. Crec que l’experiència del Botànic ha sigut molt bona, ha servit per a millorar la vida d’aproximadament 5 milions de valencians i valencianes en molts aspectes, des de totes les polítiques que s’han fet en educació, les quals han reduït les despeses de les famílies d’una manera brutal, passant per la sanitat amb eixa reversió de la sanitat privada en La Ribera. A més, crec que ha sigut la legislatura de les polítiques socials. El primer punt del Botànic era afrontar eixa emergència social que hi havia i durant esta legislatura s’ha resolt en part malgrat l’infrafinançament. Hem avançat molt i ja ens situem en la mitjana o fins i tot per damunt en inversió en política social i crec que això és molt positiu. Quan vam començar la legislatura la portaveu de la dreta deia que no arribaríem més enllà de 2017 i ací estem, amb quatre pressupostos aprovats i amb moltes polítiques fetes per a millorar la vida de les persones.

Quin ha sigut per a tu el major èxit que heu aconseguit durant estos 4 anys?

A mi personalment m’agrada molt que s’haja aprovat la llei Trans i la llei LGTBI. Jo vaig treballar molt en això també la legislatura passada i em vaig implicar en política per això, per tant, per a mi és la fita final d’esta legislatura. Crec que s’han fet també moltes altres polítiques que estan a l’altura o fins i tot per davant des del punt de vista de la població a la qual afecten, però a mi estes són les que més m’agraden.

Foto: Javier Zapata

Quin consideres que ha sigut el moment més complicat de la legislatura?

Crec que l’aprovació dels anteriors pressupostos amb els quals vam patir una mica quan Podem no va votar a favor de la llei d’Acompanyament. Va ser el moment més difícil perquè a més no ens el esperàvem, va ser una sorpresa. Però a part d’això, crec que els socis del Botànic ens hem entés molt bé.

En la nostra terra s’han fet unes polítiques molt més transformadores que les que s’han fet en molts altres territoris de l’Estat espanyol en tots els anys que hi ha hagut governs progressistes

Consideres que Compromís ha aconseguit implantar el relat polític que pretenia dur a terme a l’inici de la legislatura en 2015?

Sí, gran part del nostre programa com Compromís està en el Pacte del Botànic i crec que s’ha complit. És curiós perquè quan es fan les enquestes veiem que la gent associa tot el que ha fet el Govern del Botànic a Compromís. En la nostra terra s’han fet unes polítiques molt més transformadores que les que s’han fet en molts altres territoris de l’Estat espanyol en tots els anys que hi ha hagut governs progressistes i l’única diferència entre el Govern del País Valencià i el d’altres territoris que també han tingut un govern progressista ha sigut Compromís perquè l’altra pota estava, que és el partit socialista.

Foto: Javier Zapata

Quan vas anunciar la candidatura a les primàries, vas dir que la decisió la prenies perquè “davant aquells que propugnen l’odi, la uniformitat i la intolerancia” calia respondre “donant un pas endavant”. Després de l’ocorregut a Andalusia, hi ha por? Creus que vénen temps difícils?

Pot ser que hi haja por en una part de la societat, però jo el que tinc clar és que és el moment de la valentia, el moment de frenar a esta gent perquè ja hem vist el que són capaces de fer. Al Brasil, per exemple, un diputat obertament gai ha hagut de fugir per amenaces de mort. No crec que ací arribem a eixe extrem, però sí que pense que és el moment de ser valent i de donar la cara, sobretot les persones que ens veuríem afectades pel tipus de política que vol portar l’extrema dreta a este país. Les dones, les persones LGTBI i les persones més vulnerables hem d’estar presents en els parlaments per a directament enfrontar a esta gent.

És el moment de mobilitzar-nos i d’anar a votar a partits que el que volen és avançar en drets perquè és la millor manera de no retrocedir

Creus que la ciutadania es mobilitzarà més després dels resultats andalusos?

Crec que haurien de fer-ho. Jo estic més motivat que mai per a continuar en la primera línia política per a precisament lluitar contra esta gent i que no ens facen retrocedir en drets. Pense que la gent ha de ser conscient que o ens mobilitzem o esta gent agafarà més poder. Si no acudim a votar tots els que tenim una visió més progressista o una visió més avançada de les societats perquè no ens han arreglat la vorera de casa o perquè alguna ajuda no ha arribat a temps, al final el que passarà és que ens quedarem sense tot això. És el moment de mobilitzar-nos i d’anar a votar a partits que el que volen és avançar en drets perquè és la millor manera de no retrocedir.

Com valores l’evolució de la relació amb el PSPV i Podem?

La considere molt bona. Crec que els tres grups hem sigut responsables i ens hem cregut des del principi això del Botànic i que este país necessitava un canvi. Em quede no solament amb eixa bona relació que hem mantingut a nivell de partit, sinó també amb les bones relacions que hem tingut a nivell personal amb els diferents grups i diputats d’eixos grups. Pense que això també ha influït que moltes coses hagen eixit endavant perquè quan tu tens una bona relació personal eres capaç de dir-li a una altra persona moltes coses sense que això signifique un conflicte.

Foto: Javier Zapata

Hi haurà una campanya electoral combativa entre els socis del Botànic?

No. Crec que en esta campanya electoral la qüestió serà si volem més Botànic, és a dir, si volem que els valencians i les valencianes continuen vivint millor, o si volem que la dreta corrupta que va saquejar les arques públiques torne a governar.

Creus que s’aconseguirà el suport suficient perquè el Botànic 2.0 siga una realitat?

Això serà possible si tota la gent que va votar les passades eleccions pel canvi, torna a votar perquè eixe canvi continue. Jo estic convençut que més gent de la que ja va votar per eixe canvi ara votarà esta opció.

La legislatura que ve serà la legislatura de la transformació i la legislatura dels canvis profunds que hauran de perdurar en el temps

Quin seria el principal objectiu del Botànic en el cas que hi haguera una reedició del pacte?

La vicepresidenta (Mónica Oltra) sempre diu que quan nosaltres vàrem arribar no ens vàrem trobar un solar sobre el qual edificar, el que ens vàrem trobar va ser un edifici enderrocat on no podíem llevar tots els enderrocs perquè si els llevaves, queien uns altres. Per tant, hem estat fent pegats per a anar arreglant-ho. La legislatura que ve serà la legislatura de la transformació i la legislatura dels canvis profunds que hauran de perdurar en el temps.

CatalanSpanish