Estes són les coses que no podran fer (legalment) els franquistes amb la nova reforma del Codi Penal

El Govern tipificarà com a delicte l'exaltació del franquisme.

Adriana Lastra ha comunicat hui en un desdejuni de premsa que pròximament faran realitat la promesa electoral de Pedro Sánchez i tipificar com a delicte, en la seua proposta de reforma del Codi Penal, l’exaltació del franquisme.

La portaveu del PSOE ha asegurat que la reforma del Codi Penal incorporarà com a delicte l’exaltació del franquisme. “Exhumarem a les víctimes que encara jauen en les fosses comunes, retirarem la simbologia franquista que encara queda en llocs públics i reformarem el Codi Penal perquè l’apologia i l’exaltació del franquisme siguen a la fi un delicte”.

Molts països d’Europa que han aplicat la mateixa llei contra el nazisme des de fa dècades miren a Espanya com a l’excepció després del que el règim nazi va fer en tota Europa durant la 2a Guerra Mundial. Amb esta tipificiació incorporada al Codi Penal trobar-nos algunes de les següents coses al carrer deixarien de ser una realitat. Algunes les mostrem gràficament per a fer veure que no son tan “atípiques”.

– Exhibir una bandera amb l’escut del govern de Franco, és a dir, “la de l’àguila”

Banderes franquistes en una manifestació a Madrid. EFE


– Realitzar una salutació feixista públicament: En moltes manifestacions com la que apareix en la imatge hi apareixen de vegades imatges que sense cap dubte són reivindicatives del període franquista.


– La realització d’actes públics en homenatge a Francisco Franco o vinculats al seu govern: estos són molt a sovint en l’aniversari de la mort de Franco, el 20 de novembre.

Acte del 20 de novembre en homenatge a Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera


– Cantar públicament cançons vinculades a este període com el “Cara al Sol” o la lletra de la versió de l’himne nacional de José María Pemán: en algunes manifestacions o concentracions de l’ultradreta s’ha cantat el Cara al Sol, tot i que és l’himne de la Falange (el partit vertical del règim) és també un referent en exaltació del franquisme.


– L’exhibició d’elements franquistes: abastaria des de monuments funeraris fins a les plaques del Ministeri d’Habitatge que hi ha en els habitatges de renda protegida.


– Lloar públicament la figura de Franco o publicitar positivament les accions portades en eixe període.

– Utilitzar associacions i fundacions perquè realitzen una exaltació del franquisme.

Segell de la Fundació Francisco Franco


– Construir o promocionar llocs amb la finalitat de recordar la memòria de Franco o del seu règim

Acte en el Valle de los Caídos

– Realitzar venda pública d’elements franquistes que no siguen històrics.


– Distribució de propaganda destinada a promocionar la imatge del franquisme

: Valencià