Fulgencio apel·la a la “generositat de tots els grups polítics” per a recolzar els PGE

El delegat del Govern lamenta que algunes forces polítiques estiguen “instal·lades en la confrontació permanent” i impossibiliten “amb la seua no, l'arribada de nous recursos”.

El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha apel·lat a tots els grups polítics presents en el Parlament al fet que “realitzen un esforç de generositat” perquè els Pressupostos Generals de l’Estat de 2019 “puguen ser una realitat després del tràmit parlamentari”. En aquest sentit, ha indicat que “la negociació, l’acord i la concertació han vingut per a quedar-se”, i en aqueixa “voluntat i disposició de diàleg, el Govern ha encarat els comptes públics de l’any que ve”.

Fulgencio que ha intervingut en el desdejuni informatiu del Fórum Europa Tribuna Mediterrània, ha subratllat que el Pressupost presentat “té com a element central recuperar per a la ciutadania parteix del perdut en els últims anys”. El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019 “arreplega el blindatge de l’Estat del Benestar passant a les famílies la recuperació de drets perduts durant la crisi”. Suposen, segons ha dit el delegat, “revertir les cicatrius de l’austeritat, cosir la bretxa social, reduir la desigualtat i en definitiva recuperar, el pacte amb la ciutadania”.

No obstant açò, ha indicat, “existeixen algunes forces polítiques instal·lades en la negació i en la confrontació permanent”. Prova d’açò, ha assenyalat, va ser la negativa de PP i C’s per a recolzar la nova senda d’estabilitat amb la qual el Govern proposava més recursos per a finançar els serveis socials de les Comunitats Autònomes. En aquest sentit, ha manifestat, “tots els valencians i valencianes entenem la gran oportunitat perduda per a injectar liquiditat a la maltreta hisenda pública valenciana. Amb el seu no aquests partits van impossibilitar més recursos per a la ciutadania”.

En matèria de finançament, el delegat del Govern ha indicat que el problema de la infrafinanciació de la Comunitat Valenciana “no tindrà una solució justa i estable mentre no es redefinisca el model global per a la resta de l’Estat, i el seu corresponent model territorial”.

Infraestructures

Juan Carlos Fulgencio ha repassat també les accions dutes a terme pel Govern en matèria d’infraestructures. En “escassos cinc mesos -ha assenyalat- el Ministeri de Foment ha triplicat el ritme de licitacions respecte a l’any 2017”.

En aquesta línia, el delegat ha assenyalat que en carreteres en fase de projecte, licitació o execució es troben més d’1.300 M€, per al conjunt de la Comunitat Valenciana. En ports, 33M€ han sigut destinats al de Castelló i Gandia, i en aeroports 108M€ per al de València i Alacant. En Rodalies s’han ampliat les línies Alacant-Villena i Castelló-Vinàros, ambdues ja en servei i es troben altres 40M€ en licitació.

Pel que fa a infraestructures ferroviàries, en aquests mesos s’han aprovat licitacions per valor de 415M€ i es troben en període d’adjudicació,-d’ells 349M€ d’obres en el Corredor Mediterrani-. Quant al Corredor Cantàbric-Mediterrani, s’han destinat 61M€ per a la millora de la línia Zaragoza-Teruel-València, i s’han dut a terme actuacions en les estacions de Navaixes, Barraques i la Pobla de Valverde per més de 12M€, ha repassat el delegat.

Respecte a l’AP-7, existeix “el compromís clar” del ministre José Luís Ábalos sobre la seua liberalització quan revertisca a l’Estat el 31 de desembre de 2019. En aquest punt, “es desenvoluparan les anàlisis de la demanda de tràfic i estudis de connectivitat que permeten determinar, al costat de la resta d’administracions i agents implicats, que actuacions són les òptimes”, ha indicat.

En relació a la V-21, amb un pressupost de 19,5M€, “s’està executant i s’incorporaran les modificacions que s’acorden amb les administracions implicades”, ha manifestat Fulgencio. Així mateix s’ha acordat desenvolupar un estudi informatiu de la prolongació del túnel de Serradora i revisió del conveni València-Parc Central.

I pel que fa al Pla Estatal d’Habitatge a la Comunitat Valenciana, està dotat amb 213M€, dels quals ja s’han transferit una mica més de 16M€ per a programes d’ajudes al lloguer, conservació i eficiència energètica.

Aigua i transvasaments

El delegat del Govern ha afirmat que “els transvasaments no corren cap perill”. Fulgencio ha afegit que “cercar que es convertisquen en un recurs excepcional, cercar alternatives, no qüestiona la seua existència, abans el contrari la reafirma”. En 2019, segons ha avançat, les inversions previstes en AQUAMED passen dels 970.000€ en 2018 a prop de 30M€.

Juan Carlos Fulgencio ha indicat que la posada en funcionament de les desaladores d’Orpesa, Moncofa i Sagunt “són una prioritat per al Govern”, de la mateixa forma que es pretén duplicar la producció de la de Torrevella passant de 40hm a 80hm3, o recuperar la producció de la instal·lada a Mutxamel, parada en aquests moments.

Publicitat