Pedro Sánchez es compromet a il·legalitzar la Fundació Francisco Franco

El nou president del govern vol així avançar en la llei de Memória Històrica.

El president del Govern, Pedro Sánchez, s’ha compromés a il·legalitzar la Fundació Francisco Franco. El nou dirigent ha proposat la iniciativa davant un col·lectiu d’associacions per la Memòria Històrica que es trobaven presents en el Congrés dels Diputats. Sánchez fa un pas en l’avanç de la Llei de Memòria Històrica, aprovada durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero i que, de facto, havia sigut suspesa durant l’executiu de Mariano Rajoy.

Un dels punts més polèmics se centra en el Valle de los Caídos. La seua reforma compta amb el suport de gran part dels col·lectius socials i l’Executiu del nou president promet aplicar-les. Entre elles, es troba l’exhumació de les tombes de Francisco Franco i Primo de Rivera, per a posteriorment convertir el conjunt en un Centre Nacional d’Estudis orientat a la memòria. Pedro Sánchez espera que l’aplicació d’esta llei compte amb el suport exprés de Podemos i els nacionalistes bascos i catalans, la qual cosa permetria aconseguir la majoria absoluta necessària en este cas.

Amb açò, s’acabaria amb la política del Partido Popular, que va reflectir un pressupost de zero euros per a la localització i exhumació de les víctimes del franquisme. Pedro Sánchez es va comprometre a governar amb el pressupost del seu antecessor, encara que potser pot portar avant esta mesura aprovant una partida especial.

La Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF) és una organització no governamental espanyola que declara com a objectius la difusió de la personalitat de Francisco Franco i dels assoliments del seu règim, així com el foment de la investigació sobre l’Espanya de Franco. La Fundació va saltar a la fama el 2003, quan es va denunciar en els mitjans de comunicació l’existència de subsidis estatals per a la informatització del seu arxiu quan sols es permet l’accés als seus fons a historiadors relacionats amb l’extrema dreta.

Publicitat