sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El futbol, un esport que es pot jugar en valencià

Els equips que juguen en Primera Divisió són els que més ús fan de la llengua pròpia, encara que la seua presència és escassa

El valencià compta amb poca presència en el món del futbol. Molts dels clubs de la Comunitat realitzen les comunicacions en altres idiomes sense tenir en compte la llengua pròpia. El Valencia CF és l’equip que més ús realitza del valencià, ja que és la llengua que utilitza en la seua ràdio oficial, en un dels seus comptes de Twitter i i en les notes de premsa. Així i tot, el passat 11 d’agost, després de 24 anys, la presentació de l’equip es va realitzar en castellà, la qual cosa va crear una polèmica amb l’afició ‘che’, que va abocar les seues crítiques en les xarxes socials.

D’altra banda, el Villarreal CF no comunica en valencià en les seues xarxes socials, encara que sí compta amb un compte en Twitter en àrab. A més d’este equip, altres clubs com el Levante UD també opten per no comunicar en valencià a través dels seus perfils en Twitter i Facebook, encara que les seues presentacions i narracions dels partits són sempre en la llengua pròpia.

El speaker de Mestalla: l’ús del castellà mobilitza a l’afició

La reacció de l’ús del castellà durant la presentació del Valencia CF després de 24 anys sent en valencià no es va fer esperar. L’entitat va decidir no comptar amb el speaker José Manuel Parra i substituir-ho per Manuel Mas, periodista que treballa a Valencia CF Radio, qui serà l’encarregat de posar veu als partits que l’equip dispute a casa i qui va realitzar els comentaris a peu de camp íntegrament en castellà.

Després de l’ocorregut, es van arreplegar més de 5.000 signatures en poques hores sota el lema “Que el Valencia CF no renuncie a la llengua pròpia dels valencians”. Davant açò, Mas va explicar que si va fer la presentació de l’equip en castellà és perquè era un acte d’una hora i ell es maneja millor en castellà, però des del club asseguren que s’alternarà el castellà i el valencià en els partits a Mestalla.

La reclamació de l’ús del valencià en els equips

Els equips que juguen en Primera Divisió són els que més ús fan del valencià. Així i tot, est segueix sent escàs en algunes ocasions. El Villarreal CFi el Levante UD donen l’opció de visitar la seua pàgina web en valencià, però no realitzen les seues comunicacions en les xarxes socials en esta llengua. D’altra banda, el Levante sí compta amb el nom del seu estadi en valencià, cosa que no passa en el del Villarreal, perdent així identitat.

Altres equips de la Comunitat com el Elche CF, el Hércules CF o el CD Castellón encara fan encara menys ús del valencià. Cap d’ells realitza les seues comunicacions en esta llengua, ni en les xarxes socials ni en les notes de premsa. A més, les seues pàgines webs no presenten l’opció de ser visitades en valencià. Per açò, es vol reivindicar l’ús de la nostra llengua pròpia com a signe d’identitat i de vincle entre l’afició i l’equip.

La denominació dels equips en valencià

Els equips de futbol són empreses, per la qual cosa segons la norma, no s’han de traduir a una altra llengua quan se’ls nomena. Així i tot, Apunt sempre els tradueix al valencià. El dubte arriba quan el nom de la ciutat està oficialment en valencià i els equips ho usen en castellà.

Des de 2006, el nom oficial de la localitat castellonenca és Vila-real. Però per a algunes empreses, administracions públiques, xarxes socials i Google el nom no existeix en llengua pròpia. L’equip de futbol continua sent Villarreal CF, malgrat les diverses campanyes iniciades per la societat civil per a aconseguir que es pose el nom oficial. Santi Cortells, regidor de política lingüística de Vila-real ha demanat que es canvie el nom i ha recordat que “després de molts anys, segueixen havent-hi nombrosos errors tant en l’ús de les empreses com en les administracions”.

 

 

 

Últimas noticias

Contenido relacionado