“Falles de Borriana, un futur incert” per Sergio López

Els mitjans de comunicació es fan resó de la discòrdia produïda hores abans del dia de Sant Josep entre la Federació de Falles i la Junta Local Fallera de Borriana.

No analitzaré ni faré judicis de valor sobre un fet del qual realment no tinc tota la informació i tampoc és el meu propòsit. Això ja ho han fet periodistes aportant informacions esbiaixades i ideològicament interessades. Allà cadascú.

Rovira  

Les societats evolucionen amb el temps i apareixen nous elements als quals han d’adaptar-se, i desapareixen altres deixant-los obsolets, i el que no es puge al carro de l’evolució, mal va. A la història de les falles de Borriana ha passat exactament igual que a qualsevol societat o comunitat evolutiva, es va començar plantat una falla, després tres, més endavant unes altres… l’any 1936 les que hi havia aleshores, van ser capaç d’organitzar-se per fer actes conjunts, més endavant en veure les directrius i importància que agarraren des de l’ens públic van voler promocionar-lo, unificar-lo i en definitiva dominar-lo, el 1944 es creà la Junta Local Fallera. I va haver-hi innovacions, nous reptes, modificacions en la forma d’executar les activitats, en definitiva evolucionar.

A la història de les falles de Borriana va haver-hi diversos congressos fallers per tal de poder definir les línies fonamentals i els reglaments operatius de la societat fallera, i els nous reglaments anul·laven els anteriors, l’organisme rector canviava de forma jurídica, comissió de festes, fundació, patronat, consell sectorial, etc. sense cap trauma, sense estridències, evolucionaven i ens adaptàvem als nous temps.
A hores d’ara o més bé des del 2009, la societat fallera de Borriana, la totalitat de les falles de Borriana va veure convenient crear un nou col·lectiu, la Federació de Falles de Borriana, que els representara conjuntament enfront de l’organisme rector de les falles de Borriana dirigit des de l’equip de govern municipal. Això no és ni bo ni dolent, simplement és la decisió de la majoria de la societat fallera de Borriana i cal acceptar-lo com a tal.

Al llarg dels anys el protagonisme de la federació ha creixcut en l’escena fallera, ha assumit competències i ha servit com a suport logístic de l’organisme rector JLF. A canvi, des de la regidoria, se li a donat la potestat de cobrar la subvenció municipal conjunta de totes les falles, assegurant-se així l’afiliació de tots els col·lectius fallers per a poder cobrar la seua part de subvenció. Però tots sabem que eixa no és la seua comesa, la decisió de la majoria de les falles ha sigut que l’evolució i el determini de futur és l’autogestió de l’activitat fallera per part de la federació.

Siga’m sensats, la ruptura de relacions entre els dos organismes no ve per una simple discussió, ni de bon tros. Açò ve de llarg: és per unes posicions enfrontades a causa de quines són les funcions que vol assumir cada organisme i que li permet l’altre. Si ens guiem per les promeses electorals dels partits polítics ja fa temps que la federació seria l’única entitat gestora de la festa conjuntament amb la regidoria de festes, però tots sabem perquè serveixen la majoria dels programes o promeses electorals, des de les del PP en 2012, fins a les del PSOE del 2016.

Tampoc tinc dubte de la bona voluntat de l’alcaldessa de la localitat i la regidora de festes de solucionar qualsevol refrega amb la federació, però han de comprendre que la federació és un ens representatiu del col·lectiu faller i s’ha de parlar molt amb ells, consensuar, i si, poden o deuen tindre dret un lloc protocol·lari de representació. Perquè no? I la federació ha de pactar, marcar-se objectius a curt, mitjà i llarg termini, amb tranquil·litat amb destresa i forta convicció per aconseguir consensuadament el seu objectiu, sense estridències, amb responsabilitat, l’objectiu marcat per la societat fallera.

L’alcaldessa Maria Josep Safont ha escudat la frase, “Les falles sense Borriana no serien el mateix, però Borriana sense les falles tampoc seria la mateixa”, baix este paradigma, busquem el consens, solucionem les adversitats, domen pas i no ens oposem a l’evolució de la festa, bastiu un pont d’enteniment per buscar un front comú, les falles ho reclamen i les falles el mereixen.

Fa un temps que vaig escriure un article d’opinió sobre açò que podeu llegir ací. Continue pensant el mateix però sempre des de l’acord i el compromís de totes les parts, l’evolució de les falles ho mereix.

Ànim a tots, parlem i consensuem.

Sergio López

PublicitatJuega Limpio Orihuela