martes, 19 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Garcia assenta en la Diputació Provincial les bases per a la transició ecològica de les comarques de Castelló

El diputat subratlla que les polítiques de sostenibilitat estan vinculades a la prestació de serveis essencials als municipis.

La Diputació de Castelló ha traçat durant el primer any de govern del canvi les línies estratègiques per garantir que tots els municipis de la província puguen transitar cap a un model d’economia verda i circular. Així ho assegura el diputat de l’àrea de Sostenibilitat a l’ens supramunicipal, Ignasi Garcia, qui té delegades les funcions vinculades a Cicle integral de l’Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge. «La nostra premissa és enfrontar l’emergència climàtica des de la igualtat territorial, és a dir, implementant les nostres polítiques també a les poblacions més menudes perquè puguen encarar el repte mediambiental al mateix temps que el demogràfic», ha manifestat Garcia.

Garcia considera que «la Nova Diputació de Castelló ha demostrat aquest any que pot ser i està sent una institució mediambientalment capdavantera en l’àmbit estatal i comunitari» i ha posat com a exemple les adhesions als compromisos europeus per la Recuperació Verda o l’Aliança dels Plàstics. «Estem implantant un model territorial sostenible en la línia de les directrius europees que insisteixen a apostar per l’obra pública verda amb l’objectiu de superar la crisi climàtica i la crisi sanitària de la Covid-19», ha dit. I subratlla: «hem de començar a pensar que les polítiques de sostenibilitat estan directament relacionades amb la prestació de serveis essencials que ens encomanen els municipis, com la cloració, l’abastiment i la depuració de l’aigua o la recollida i gestió de la brossa».

Aposta per l’Economia Circular

Garcia ha remarcat la posada en funcionament de dues de les quatre plantes de purins que es trobaven en desús a diversos municipis de l’interior i que «van ser desmantellades mentre el govern de la dreta a la província mirava cap a un altre costat». Al contrari, en l’actualitat «estem incorporant-les a un cicle d’economia circular que revaloritze els residus ramaders i agrícoles en un àmbit de proximitat que també ajude a reduir l’empremta de carboni». «Gràcies a la col·laboració institucional amb la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, hem posat en marxa la planta de la Salzadella i s’ha iniciat el tràmit administratiu per ampliar el projecte pilot d’agrocompostatge que allí es du a terme a la planta de Sant Mateu».

Garcia ha explicat que «experiències innovadores com aquesta ens permeten repensar les estratègies de dinamització econòmica per a la província des del paradigma de la transició ecològica». Per tant, amb l’objectiu de donar ús a totes aquestes instal·lacions i integrar-les en l’activitat socioeconòmica de les nostres comarques, «seguim avaluant projectes viables amb ajuntaments, cooperatives i altres ens privats, així com amb les universitats del País Valencià».

Respecte a les mesures adoptades a l’àrea de residus i reciclatge, ha destacat també la posada en marxa del servei d’Educació Ambiental per a municipis de menys de 5.000 habitants. «Estem sent una ‘Diputació educadora’ que dóna resposta, a peu de carrer, a la demanda del veïnat i del sector empresarial, que necessita informació per reduir els residus que genera, fer-ne una adequada separació i acabar amb els abocaments irregulars».

Eficiència energètica i dret a l’aigua

Des l’àrea de Renovables, el diputat ha destacat també l’impuls que la institució supramunicipal ha donat enguany a la mobilitat sostenible través de les subvencions per a la instal·lació d’electrolineres en punts socioeconòmicament estratègics a escala provincial. «La reducció de l’empremta de carboni al nostre territori és clau per assolir els objectius mediambientals que reclama l’emergència climàtica». Igualment, Garcia ha valorat el projecte Smart Villages, «gràcies al qual podrem conéixer què fem amb els nostres recursos naturals i energètics per transformar la seua gestió i fer-la més eficient».

Finalment, respecte al Cicle integral de l’Aigua, Garcia ha dit que «per fi, aquesta institució ha emprés les primeres accions per a l’ordenació de l’abastiment d’aigua potable als nostres municipis. Tot seguint les directrius del Pla Director de l’Aigua, estem assentant les bases per aprofitar cada gota i garantir l’abastiment d’aquest dret humà a tot el veïnat». Per tancar, ha incidit en la importància de la cloració i la depuració de les aigües: «tal com ha posat de manifest l’emergència de la covid, el sanejament de l’aigua és un servei essencial del qual no podem prescindir i assegurem que acabarem la legislatura amb tots els pobles connectats a la xarxa».

Compromís de govern

Ignasi Garcia, també com a portaveu de Compromís en el pacte de govern de la ‘Diputació del canvi’, ha mostrat la seua «satisfacció» perquè «la cooperació, la comunicació i la voluntat de consens han sigut la tònica general amb els nostres socis» i perquè «aquest diàleg s’ha estés també als grups de l’oposició» amb qui, ha dit, «mantenim un ànim col·laboratiu amb l’objectiu d’atendre les diverses sensibilitats i necessitats del veïnat present a tot el nostre territori».

Últimas noticias

Contenido relacionado