Garzón confia que Govern facilite una vertadera Llei de Memòria Democràtica

El dirigent d'Esquerra Unida ha visitat les fosses del cementeri de Paterna on es realitzen treballs d'exhumació

El coordinador federal d'Esquerra Unida, Alberto Garzón (d) , ha visitat les fosses del cementeri de Paterna (València) on es realitzen treballs d'exhumació de les restes de persones afusellades durant el franquisme.EFE

El coordinador federal d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, ha confiat que el nou Govern socialista facilite “en molt pocs mesos” una “vertadera llei de Memòria Democràtica” que permeta a les persones afusellades pel franquisme tenir “eixa pau i descans que mereix tot ésser humà“.

Alberto Garzón ha visitat les fosses del cementeri de Paterna (València) on es realitzen treballs d’exhumació de les restes de persones afusellades durant el franquisme. El dirigent d’EU ha compartit aquests moments amb les famílies, i concretament els familiars de les víctimes les restes de les quals han sigut trobats en la valleja número 113 li han regalat una samarreta negra en la qual podia llegir-se la frase “Veritat, justícia i reparació“.

Després de recordar que era la primera vegada que acudia al cementeri de Paterna per a veure el treball de camp ha subratllat l’esforç realitzat per la portaveu d’IU en la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, i “no d’un entramat legislatiu que hauria de facilitar que açò ho fera directament la pròpia administració“.

Al seu judici, esta labor és una “qüestió de justícia, que traspassa fins i tot els elements ideològics que lògicament van donar lloc a tot este tipus de disputes“.

“Crec que açò és un element d’injustícia claríssim que pot ser resolt i per a açò fa mancada voluntat política”, ha indicat Garzón per a recordar que des d’IU s’ha presentat una Llei de 60 pàgines “molt treballada i desenvolupada amb entitats i col·lectius memorialistes”,

“Una Llei molt completa que corregeix els errors de la de l’any 2007 que no va abastar tot el que hauria d’haver abastat, en cas contrari aquest treball no es faria en aquestes condicions sinó en condicions molt millors. Tractem d’incorporar molts elements que creem han de ser part de la solució”.

Garzón ha agregat que esperen que el nou Govern socialista “facilite que en molt pocs mesos tinguem una vertadera Llei de memòria Democràtica que, entre moltes altres coses, permeta que els familiars d’aquelles persones afusellades pel franquisme tinguen aqueixa pau i aqueix descans que es mereix tot ésser humà“.

Per la seua banda, Rosa Pérez Garijo ha assegurat que es tracta d’una “qüestió de dignitat. Les famílies de les víctimes no podien esperar ni un minut més i en açò estem treballant des del principi de la legislatura i fins que finalitze ho seguirem fent”.

Esperem tenir entre un 15 i un 20 per cent dels cossos que hi ha exhumats quan finalitze la legislatura“, ha assenyalat la diputada provincial, qui ha agregat que també han sigut exhumades les fosses de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Segons Pérez Garijo, a Garzón li han explicat el treball que realitzen des de la Diputació de València, d’acord amb el qual està fent Esquerra Unida a nivell federal en el Congrés dels Diputats amb la Llei que es va portar avance la passada setmana.

 

Publicitat